12.4 C
Campulung Muscel
20/05/2024

Aleşii au sărbătorit cu şampanie şi masca la bărbie cea mai drastică epurare a capilor Câmpulungului

Au picat primarul şi viceprimarul, iar 15 inşi nu mai sunt în Consiliul Local     

Era normal ca, după o jumătate de an de dialog confuz, prin intermediul tehnicii defectuoase a Primăriei, consilierii municipali să fie invitaţi de fostul primar Liviu Ţâroiu la o şedinţă, care trebuia să fie ordinară. Pe 21 septembrie, când aleşii au fost poftiţi să-şi deschidă tabletele pentru a treia extraordinară a lunii, şeful Executivului a anunţat, ca o normalitate a activităţii de adoptare a legilor locale, obişnuita dezbatere lunară, care era programată pe 30 septembrie. Ţâroiu a fost atât de sigur de rezultatul care îi aducea al doilea mandat de primar, încât şi-a pus oamenii să pregătească ordinea de zi, un subiect deloc pe placul multora răsuflând în târg. Şedinţa ordinară a lunii septembrie, care trebuia să se ţină la trei zile după alegerile locale s-a contramandat, de unde tragem concluzia că membrii Consiliului Local nu vor mai încasa indemnizaţia lunară. Chit că, în ultima lună de mandat, au avut trei întruniri în regim extraordinar, pe 1, 8 şi 21 septembrie. După lege, extraordinarele reprezintă voluntariat din partea conducătorilor comunităţii, nefiind plătite decât şedinţa ordinară şi o şedinţă de comisie de specialitate. Şi sunt plătite cu o “căruţă” de bani cele două acţiuni lunare, la care prestaţiile aleşilor sunt, de cele mai multe ori, insesizabile. Dar să nu-i văităm pe mititei că nu sunt retribuiţi pe septembrie, deşi Liviu Ţâroiu îi pune la treabă şi în octombrie – de două ori! -, căci şi aşa au păpat indemnizaţie în iulie şi august, prin prelungirea mandatelor din motiv de pandemie. 

Preşedintele Sârbu, lăsat fără buretieră pentru întorsul paginilor, n-a putut să înmoaie degetul în gură, din cauza măştii 

În locul aşteptatei şi planificatei şedinţe ordinare, marţi, 6 octombrie, s-a desfăşurat o extraordinară având pe ordinea de zi o rectificare de buget, cu două componente: împărţirea celor 900.000 de lei alocaţi de Guvern Primăriei Câmpulung şi corectarea unor sume la Spitalul Câmpulung şi Spitalul TBC, atât la venituri, cât şi la cheltuieli. Între unităţile de învăţământ care primesc bani, graţie alocării de fonduri guvernamentale, produsă deloc întâmplător, în plină campanie electorală, şi-a găsit loc şi solicitarea de 5.000 lei, primită de la Grădiniţa „Sfântul Nicolae”. Banii s-au luat din partea pe care şi-o oprise Primăria pentru ea.    

Preşedinte de şedinţă a fost ales, pentru penultima dată, decanul de vârstă al Consiliului Local, Gheorghe Sârbu, care s-a obişnuit atât de tare cu tableta, încât nu se mai descurcă cu hârtiile. Alesul care obişnuia să vină la şedinţe cu un dosar cât un munte, pe care îl răvăşea înainte şi înapoi, în căutarea proiectelor de hotărâri cu cronologia zăpăcită, nu s-a dezis nici la această întâlnire. Preşedintele s-a încurcat în prea multele procese verbale nevotate ale precedentelor extraordinare, dar l-a ajutat să le descurce secretarul Ramona Simion, sesizând confuzia profesorului Sârbu, care supusese la vot un singur document din cele patru. „Am dat cu degetul şi nu l-am găsit.”, s-a scuzat preşedintele obişnuit cu comenzile executate instant de tabletă la fiecare „dat cu degetul”. La hârtie… mai greu, mai ales dacă îţi lipseşte buretiera, cum a motivat prezidentul. Şi memoria atâtor şedinţe fulger, consumate fie în sufragerie, fie în maşină, fie pe terasă la Julică, în spatele Clubului ARO, unde îl prindeau dezbaterile on-line pe unul dintre aleşi.

Deşi morcovit, Ţâroiu nu şi-a reţinut o glumă la adresa lui Sârbu: „Din cauza măştii, nu puteţi să daţi cu degetul!” Adică masca îl împiedica pe Sârbu să înmoaie, neigienic, degetul în gură, în lipsa buretierei, ca să întoarcă foile. „N-am buretieră, ce să fac? Mă chinui!”, a dat vina domnul preşedinte pe recuzita care nu i-a mai fost asigurată de doamnele de la Primărie, mai preocupate să distanţeze scaunele, dată fiind participarea numeroasă. 

După 27 septembrie, s-au produs cele mai multe plecări din Consiliul Local. 15 aleşi îşi încheie definitiv mandatul 

Răsfiraţi în sala de festivităţi a Primăriei, alături de oamenii Executivului şi reprezentanţii Spitalului Municipal, directorul financiar-contabil Marinela Cristian şi Virgil Stoica, şeful Biroului Achiziţii Publice – Contractare al instituţiei medicale – de ale căror explicaţii n-a avut nimeni nevoie, aşadar, oamenii s-au prezentat de pomană -, consilierii n-au îndurat decât zece minute de stres şi trei discursuri: ale lui Liviu Ţâroiu, Violeta Iarca şi Gheorghe Sârbu. La şedinţă au asistat şi trei dintre viitori aleşi de la USR PLUS, Andreea Ionescu, Alexandru Hagi şi Alin Vlădău. La întâlnirea despre care s-a presupus că va fi ultima au lipsit PSD-ista Nora Bădescu, liberalii Bogdan David şi Ionel State şi Constantin Staicu, fost ales PAM. 

După mesajul de „rămas bun”, adresat celor cu care nu se vor revedea în următorul mandat, Liviu Ţâroiu şi-a invitat colegii să ciocnească un pahar de şampanie de dragul vremurilor bune. Nesăbuit gestul, ţinând cont că suntem în plină pandemie, iar ca să dai paharul pe gât, trebuie să renunţi la mască şi să te şi apropii de interlocutori, pentru a schimba câteva vorbe, cât durează momentul de socializare. Iar sărbătoriţii sunt mai toţi în grupa de risc, şi ca vârstă, şi ca greutate. 

După alegerile din 27 septembrie, s-a produs cea mai drastică selecţie de membri ai Consiliului Local, în sensul că dintre cei vechi nu rămân decât Liviu Ţâroiu, Mărgărin Blidaru, Anca Dumitrescu, Cristi Creţu şi Ionel State. Reintră şi Constantin Ivan, posesor al unei jumătăţi din mandatul 2016-2020. Nu mai fac parte din viitorul Consiliu Local, fie că au ratat trenul eligibilităţii, fie că au promovat la judeţ, fie că nu şi-au mai dorit: Estera Stămoiu, Andreea Nora Bădescu, Cornel Băjan, Marin Stanciu, Florin Pană, Nicolae Dumitrescu, Gheorghe Sârbu, Ionel Dumitrache şi Ion Iliescu, de la PSD, Bogdan David, Silviu Mănescu, Adriana Mălăncioiu, înlocuitoarea lui Lucian Ionescu, de la PNL, Sergiu Cicu şi Manuel Zenovie, de la ALDE, şi Constantin Staicu, de la PAM. Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!