Îngrijorare, dar nu din cale-afară, la concetăţenii noştri care, cu treabă sau fără treabă, îşi fac vânt de ducă, la distanţă de domiciliu, unde, teoretic, ar trebui să petrecem cât mai mult timp, în aceste vremuri nemaitrăite de români, în istoria recentă. Probabil, încurajaţi de rămânerea Câmpulungului în afara localităţilor bifate cu roşu pe harta infecţiei cu coronavirus, oamenii îşi văd de viaţă, chiar dacă pericolul bolii a impus reguli noi de convieţuire socială. S-au produs schimbări majore în privinţa obiceiurilor cotidiene, precum cumpărăturile, plimbările, ieşirile la restaurant, cafenea ori cofetărie, pe care prea mulţi, în loc să le înţeleagă rostul, pentru sănătatea şi viaţa noastră, le condamnă!
Cetăţenii, îndemnaţi de autorităţi să le semnaleze cine s-a întors din afară pe scara lor de bloc
Cel mai tare se simte efectul stării de urgenţă la punctele comerciale unde, de obicei, omul nu merge de drag: la bănci, la furnizorii de servicii şi utilităţi, la farmacii, unde cozile în afara sediului sunt la ordinea zilei. Au fost cozi toată săptămâna, situaţie cu care va trebui să ne obişnuim pe măsură ce ne adâncim în epidemie, cu vârful estimat după Paşte. Piaţa Centrală reprezintă locul în care lumea conştientizează cel mai puţin sau deloc riscul de a se îmbolnăvi, risc cât se poate de real, în condiţiile în care s-a populat Muscelul într-un timp extrem de scurt, prin reîntoarcerea multora dintre cei plecaţi în străinătate. Ne este imposibil de crezut că doar treizeci şi un pic de câmpulungeni au fost goniţi înapoi de virusul ucigaş şi nici autorităţile nu cred acest lucru, de vreme ce administratorilor de asociaţii de proprietari – şi nu numai lor, ci tuturor cetăţenilor cu spirit civic – li s-a cerut să informeze Primăria despre locatarii reveniţi din afară.
Fiindcă am adus vorba despre asociaţii şi despre afişele lipite pe fiecare scară de bloc din oraş, acestea şi-au adaptat programul de lucru cu publicul la noile cerinţe care impun eliminarea aglomeraţiei în orice spaţiu, închis sau deschis. Şefii de asociaţii îi primesc pe locatari mai des decât o făceau până acum, tocmai pentru a-i rări pe cei care se nimeresc în acelaşi timp, în incinta neîncăpătoare, pentru plata întreţinerii.
Cozile pentru mâncare, la ordinea zilei
Supermarketurile asaltate de clienţi panicaţi de dinaintea decretării stării de urgenţă au adoptat schimbări menite să-i protejeze şi pe angajaţi, şi pe clienţi. În perioadele în care, de regulă, vin cei mai mulţi cumpărători, angajaţii de la Pază ai magazinelor mari se asigură, la intrare, că intră un număr rezonabil de persoane. Aşadar, cozi şi la supermarketuri, este adevărat, nu pe toată durata zilei, dar în week-end şi în timpul săptămânii, când iese lumea de la serviciu, accesul în spaţiu se face numai când îţi permite agentul de pază, pe măsură ce se împuţinează cei aflaţi în interior.
Cât despre marfă, încă se simte paranoia unora de a se înghesui în locuinţe între zeci de kilograme de făină, mălai, orez, zahăr şi saci cu cartofi. În perioadele de la sfârşitul zilei, ieşit de la muncă, n-ai nicio şansă să găseşti pâine, carne sau mezeluri dintre cele calitative! Poate la alimentarele de cartier, care sunt mai rapide la capitolul aprovizionare faţă de supermarketurile frecventate de puhoi de cumpărători. Încă se cumpără aproape prosteşte, judecând după frigiderele goale de la raionul de legume congelate, după rafturile de pe care au dispărut conservele de carne de calitate, după cutiile din care fructele dispar mai des ca altădată. S-a cumpărat şi mierea, de care muşteriii nu se apropie de obicei, probabil, datorită beneficiilor la răceală.
Dacă muscelenii se comportă la fel cum se comportă restul europenilor şi nu numai ei, căci şi americanii procedează la fel, marile magazine de la noi nu mai prididesc cu asigurarea stocurilor şi aşezarea mărfurilor la standuri. De aceea vedem munţi de baxuri din produsele de bază pe culoarele dintre rafturi, căci la o aşa cerere, aşa ofertă. Adăugăm măsurii de alimentare şi pe cele de igienă şi protecţie personală, prin purtarea măştilor de către personalul care deserveşte magazinul, instalarea unor geamuri în zona caselor de marcat, dezinfectarea coşurilor de cumpărături şi curăţarea frecventă a suprafeţelor cu substanţe pe bază de clor. În plus, cumpărătorii sunt avertizaţi, prin intermediul anunţului repetat la difuzor, că trebuie să păstreze distanţa de minim un metru.
La Piaţa Mare, nu se aplică nicio regulă privind distanţa şi evitarea aglomeraţiei
Astfel de reguli nu fac nici cât o ceapă degerată la Piaţa Mare, unde, la sfârşit de săptămână, muşteriii îşi suflau în ceafă unul altuia, la mai toate prăvăliile. Fie că erau câmpulungeni ieşiţi să facă piaţa, fie că aveau gând de plecare la ţară, fie că erau musceleni de la comune veniţi să ia aer la oraş, locul era, zilele trecute, un furnicar de oameni înghesuiţi pe la tarabe. Mulţi şi în interior, mulţi şi afară, vânzarea fiind în toi, cum este tot timpul vinerea, sâmbăta şi duminica. Probabilitatea de apariţie a COVID-19 şi în târgul nostru n-a schimbat nici obiceiul târgoveţilor nerestricţionaţi de regulile momentului, nici meteahna ursarilor de a lâncezi, fără rost, în spaţiul public. În Parcul Jurământului ori pe esplanada proaspăt reabilitată a magazinelor, la sfârşit de săptămână, era nefiresc de multă lume fără ocupaţie, care picotea, pur şi simplu, la soare, fără ca vreun poliţist municipal ori local să le deranjeze şederea fără noimă printre ceilalţi a căror foială era justificată de refacerea proviziilor de fructe şi legume, carne şi brânzeturi.
La destul de multe prăvălii de la piaţă, condiţia păstrării distanţei minime la coadă era încălcată total, şi din lipsa spaţiului, şi din nepăsare. Şi a cumpărătorilor, şi a patronilor bucuroşi că oamenii cumpără ca înecaţii.
Buluc şi la poarta Spitalului Municipal, unde „gazdele” şi vizitatorii se acuzau reciproc de comportament nervos şi limbaj necuviincios. Cei cu probleme serioase la capitolul răbdare erau tot rudarii veniţi de la comune, care aşa cum se comportă la ALOFM şi Fisc, care le vizează ajutoarele sociale, aşa s-au manifestat şi la Spital. Să intre primii, să intre repede, să intre în grup!
Fără cafeaua matinală, fără meniul zilei
Clienţilor abonaţi, pentru cafeaua matinală, la localurile din târg nu le-a picat bine să renunţe la rutina cotidiană. Din obişnuinţă, câmpulungenii fără ocupaţie, care pierdeau la terase toată ziua, s-au instalat la mesele rămase afară, chit că barul era închis, şi şi-au consumat nestingheriţi ritualul. În spatele Clubului ARO, un grup de cetăţeni fără serviciu, judecând după orele petrecute zilnic la cafeneaua din zonă, “au semnat condica” şi după suspendarea activităţii. Cu băuturile şi cafeaua cumpărate de la magazinele rămase deschise, s-au instalat pe poziţii, tolăniţi în portbagajul maşinilor, în lipsa scaunelor la masa rămasă o vreme în exteriorul localului. Închiderea temporară a restaurantelor i-a forţat pe angajaţii de la stat şi privat, dependenţi de „meniul zilei”, să se întoarcă la pachetul cu mâncare de acasă, căci, săptămâna trecută, patronii au întrerupt şi activitatea de livrare, nu numai pe cea de servire în incinta localurilor. Magda BĂNCESCU