19.1 C
Campulung Muscel
19/06/2024

Un medic de la Primiri Urgenţe s-a ales cu paraziţi în timpul serviciului: La „botniţă” anticovid merge o zgardă antipurici!

Personalul medical din prima linie de luptă cu COVID încă găseşte resurse să facă haz de necaz, chiar dacă unii angajaţi sunt nemulţumiţi de remuneraţii, după ce sunt expuşi zilnic riscului de a se infecta cu virusul ucigaş. Medicul Cosmin Dragoş Humulescu, internist la Câmpulung, şi unul dintre cei care asigură gărzile de la Compartimentul Primiri Urgenţe, cu „magnet” la cazurile mai complicate, a povestit, într-o postare pe Facebook, cum a debutat o zi de muncă, marţi, 6 octombrie, şi cum, la sfârşitul zilei, s-a „pricopsit” de la un pacient cu purici. Povestirea este una şi cu subînţeles, vizavi de unii colegi de breaslă, care-şi fac treaba cu superficialitate, şi savuroasă, făcându-te să lecturezi pe nerăsuflate postarea. 

„Buna şi reaua voinţă… a puricilor.

Ajung din Bucureşti în urbea cu primăriţă, spre a prelua garda COVID. Se anunţa insolită de la început, căci am găsit parcarea spitalului neobişnuit de plină pentru acel moment al zilei. Mă întreb în gând ce-o fi cu asta şi apoi întreb şi un prieten pe whatsapp şi facem şi o glumiţă.

Cele două chioşcuri de tablă sunt închise, de când cu pandemia, aşa că plec, la picior, către benzinăria dintre spital şi clădirea administrativă. La benzinărie, patru angajaţi şi doi clienţi. Nimeni nu are mască. Nici măcar aşa… atârnată la (uite, domne’, că am, în caz de ceva) ureche. Deloc. Le atrag atenţia politicos, dar futil. Conspiraţionişti. Plec cu un gând bun: am găsit energizant Burn Apple Kiwi!

Preiau garda cu un abdomen acut pe secţia de suspecţi. Testul SARS-COV 2 negativ. Veste bună şi proastă pentru pacient. Bună: n-are COVID. Proastă: n-are COVID. Şi, pentru că nu are, nu poate beneficia de asistenţă chirurgicală de urgenţă în spitalul în care se află deja! La ordinul numărătorilor de paturi, secţia ATI este exclusiv pentru pacienţi COVID. Îl transfer cu dificultate, doar după ce mă ajută un prieten, la SJU Piteşti.

Şi apoi gardă de-aia grea. De-aia de zici că, dacă scapi, te apuci să dai acatiste. Cu ambulanţele trenuleţ şi internări multe. Din fericire, doar un bolnav din Câmpulung şi acela doar suspect, nu confirmat. Restul de prin judeţ.

Şi apoi sună telefonul.

-Sunt doctoriţa X (am uitat cum o cheamă), de la Spitalul de Pneumologie din L. (ştiu cum îi zice, dar nu vreau să zic, oraş la 78 de kilometri de Câmpulung).

-Al dumneavoastră C.H., zic eu. Cu ce vă pot fi de folos?

-Am un bolnav… el e bine… e confirmat la Bucureşti… dar are comorbidităţi şi dumneavoastră sunteţi de COVID cu comorbidităţi…. 

Îi cer doamnei lămuriri, pentru că nu am înţeles nimic.

-Face citostatice la Bucureşti, el fiind din L.. Şi la cură i-au făcut testul de COVID. Şi acum l-a sunat DSP-ul să-l anunţe că e pozitiv şi să cheme salvarea. Şi salvarea l-a adus la noi, dar are comorbidităţi şi noi nu putem să-l ţinem.

-În afară de comorbiditatea evidentă, ce comorbidităţi mai are?

-Are un rinichi scos pentru cancer…

-Cancerul de rinichi este cancerul pentru care face citostatice?, întreb eu. E mai neobişnuit.

-Cred că da…

-Credeţi?! Ce citostatice face?

-Nu ştiu să vă spun exact. Şi mai are şi bypass aortocoronarian. Aşa spune pacientul, îmi transmitea doamna doctor, nu am văzut documente medicale.

-E simplu de lămurit, zic eu victorios ca un Sherlock! Baipasul se face prin tăietură pe piept. E tăiat pe piept?

-Uite că nu m-am uitat…

Deja începeam să mă uit peste umăr după camera ascunsă. 

-Aţi examinat bolnavul? (Prima dată, timid.)

-Desigur! Ce întrebare e asta…

-Uitaţi-vă acum, vă rog, e tăiat pe piept?

-Nu sunt lângă bolnav acum. Dar nu asta e problema, ci „problema renală”…

-Care este problema renală?

-Păi nu are un rinichi…

-Asta poate să însemne orice, zic eu încă cu cumpăt (cacofonie intenţionată). De la un banal antecedent chirurgical cu funcţie normală pe rinichiul restant, până la uree 300 cu necesar de dializă în urgenţă. Care este „problema renală”? Ce v-a făcut să vă gândiţi la asta? Dacă e de dializat, eu nu-l pot ajuta cu nimic… se pierde timp, mai ales al bolnavului, cât are ureea şi creatinina?

-Nu i le-am luat… ştiţi… noi nu suntem „de comorbidităţi”…

-Luaţi-i-le acum, vă rog!

-Domnu’ doctor, spune doamna doctor cu un ton de parcă eu eram Marele Închizitor, acesta este un apel de „colegialitate” (am încheiat citatul)! Bolnavul a plecat deja spre dumneavoastră. M-am sfătuit cu medicul coordonator de la Ambulanţă şi a zis să-l trimit la Câmpulung. A plecat deja. Vă sunam să vă anunţ, că aşa e „colegial”. 

-Aţi examinat bolnavul? (A doua oară, căutând cumpătul pe sub birou.)

-Da!

N-a examinat bolnavul. Se înţelegea din conversaţie. Mi-a spus şi pacientul, care a ajuns la fix 5 minute după ce am pus receptorul în furcă, că nu l-a examinat. 

Din fericire, domnul era într-o stare bună, fără simptome specifice COVID-19. Necesita evaluare imagistică pulmonară şi analize. Dar asta se putea face şi în localitatea de domiciliu, fără să i se creeze disconfort şi fără să se consume resurse de transport ale Ambulanţei (preţioase înainte de COVID, şi mai preţioase acum). 

În manieră similară, am primit pacienţi cu boli grave, precum leucemie acută sau accident vascular hemoragic masiv. 

Sigur că „sistemul” e departe de a fi perfect… sau măcar bun. Sigur că suntem cu toţii în asta, medici, pacienţi, oameni cu şi fără COVID. Cred că un efort de bunăvoinţă… nu mare… aşa… un cinci minute pe zi, de la fiecare, ar face totul mult mai uşor de înghiţit.

Ah… şi poza.

Echipându-mă să cobor la CPU să recepţionez un suspect, am îmbrăcat din greşeală un combinezon mai mic (faţă de 3XL, care şi acela e mic, dar e maximul disponibil). Asta m-a costat 5 centimetri de gleznă expusă. Pacientul avea purici. N-au avut bunăvoinţă, nenorociţii! M-au mătrăşit!

La „botniţă” anticovid merge şi o zgardă antipurici. Am plecat să-mi cumpăr!

În rest… număr record de decese astăzi (n.r. 6 octombrie).”

A fost postarea medicului Cosmin Dragoş Humulescu, care, acum cinci ani, s-a dus din proprie iniţiativă, fără să fie solicitat, la Spitalul Clinic Colţea, acolo unde profesa, să îngrijească arşii din Clubul Colectiv.

(sursa relatării şi fotografiei: Facebook) 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!