25.1 C
Campulung Muscel
18/06/2024

Şcoala începe într-un hal de nepregătire şocantă

Magda BĂNCESCU

Când au hotărât reluarea cursurilor, politicienii noştri, neimpresionaţi de experimentele europenilor care au închis şcolile cu viteza cu care le-au deschis, n-au ţinut cont de părerea părinţilor deschişi la minte: o amânare de măcar două-trei săptămâni după închiderea sezonului estival. Pentru că sunt destui iresponsabili în rândul adulţilor, indiferenţi la sănătatea celor din jur, care sar cu copiii direct de pe plajă în bănci. Pandemia a scos la iveală numărul şocant de bătuţi în cap, pe deasupra, înzestraţi şi cu nepăsare cu toptanul, incapabili să gândească şi privească mai departe de propria familia. Nu le pasă de colegii şcolarului din casă, de părinţii şi bunicii colegilor, de profesori şi restul angajaţilor şcolii, puşi în pericol de puhoaiele de nesimţitori, care au umblat creanga, prin locuri aglomerate, până în preziua începerii şcolii.     

Lipsă de educaţie, nu e altceva! Când ai educaţie, ai şi grijă, şi teamă, şi prudenţă şi la ai tăi, şi la restul. Din păcate, numărul celor aflaţi în categoria de bun simţ este depăşit de concetăţenii pentru care hoinăreala, cu toate riscurile, a fost prioritatea verii. Ei i-au îmbolnăvit şi pe cei care s-au ferit, însă răul cel mare abia de acum încolo ne paşte. Culmea este că, deşi şeful Sănătăţii bolborosea de sub mască despre vremurile grele ce vor veni, mai grele decât ce-am trăit până acum, colegii săi din Guvern hotărăsc o prostie. Cea mai mare prostie, care o întrece pe cea cu deschiderea localurilor. Revenirea copiilor la şcoală, chiar şi într-un oraş cu cazuri puţine, cum este Câmpulungul, este o greşeală. Mai cu seamă că şcolile noastre nu sunt pregătite deloc, neavând ca armă de luptă împotriva bolii decât un stoc insuficient de măşti şi dezinfectant, cumpărate peste vară. 

Te trec fiori de spaimă auzind că, abia de-acum înainte, Primăria se urneşte să ajute instituţiile şcolare cu o mică parte din ce le trebuie. De data aceasta, Primăria nu este de condamnat că nu s-a mişcat mai repede, neştiind ce au de gând cei de la centru. Deschid sau nu deschid? Deschid, dar cu responsabilităţi masive pasate în teritoriu, către primării şi şcoli. Tipic românesc, să transferi responsabilitatea ierarhic, care, culmea obrăzniciei slujbaşilor statului, ajunge la bietul părinte, pus să dea declaraţii peste declaraţii, prin care îşi asumă, Doamne, fereşte!, o eventuală nenorocire. Într-un final, nu statul care decide, iresponsabil, că începe şcoala, este vinovat, ci părintele care îşi aduce copilul la şcoală.                  

Acest debut de an şcolar seamănă cu aruncatul cartofului fierbinte dintr-o poală într-alta. Guvernul către primării şi şcoli, iar şcolile către părinţi, ceea ce este o injusteţe dureroasă: să-l pui pe părinte să-şi asume riscul îmbolnăvirii copilului. Şi exonerarea de răspundere a autorităţilor publice şi şcolare, în eventualitatea unei tragedii.

Părinţii câmpulungeni trebuie să ştie că unităţile din oraş nu le oferă şcolarilor şi liceenilor condiţiile asigurate de instituţii din Capitală, care şi-au permis tuneluri dezinfectante, lămpi cu raze ultraviolete, cu rolul de a dezinfecta aerul din spaţiile închise, viziere pentru profesori şi elevi, în legătură cu care circulă o teorie că ar mai eficiente decât panourile din plexiglas. Nădejdea şcolilor din Câmpulung stă în măştile Primăriei, care nici acelea n-au ajuns la beneficiari. Liviu Ţâroiu ne spunea, acum câteva zile, că va cumpăra 100.000 de măşti, pentru cei 6.000 de elevi, câţi numără populaţia şcolară a oraşului, şi pentru profesori. Cât timp ajunge acest stoc? Numai până la sfârşitul lunii septembrie! Noroc că municipiul s-a pricopsit cu 900.000 lei la recenta împărţire de fonduri de la Guvern, ca să aibă cu ce achita nota de plată a pandemiei! 

Are sens să vă amplificăm tensiunea, în caz că aveţi copilul la „Dinicu Golescu”, „Nanu Muscel” ori „Oprea Iorgulescu”, spunându-vă că cei 25.000 de lei, alocaţi de Primărie, la rectificarea de buget de săptămâna trecută, pentru panouri din plexiglas, nu le ajung nici pe o măsea?! În mod firesc, toate unităţile trebuiau prevăzute cu astfel de protecţii, nu numai cele cu probleme de spaţiu, care vor introduce două schimburi în orarul şcolar. Uitam ce era mai important! Achiziţiile pentru panourile din plexiglas nu demaraseră până la sfârşitul săptămânii, conform SICAP, aşa că şcoala începe fără ele. Or să chemi lumea la ore în acest hal de nepregătire, scenariul verde are toate şansele să împrumute culoarea băncilor lui Răuţoiu, care s-a găsit să ne umple ochii de roşu, taman acum, când ne dă coronavirusul destule fierbinţeli, metaforic vorbind.  

Şi să fi fost şcolile echipate până în dinţi, niciodată n-ai certitudinea unei prevenţii desăvârşite. Cine se asigură că elevii, de la cei mai mici, până la cei mai mari, se ţin departe unii de alţii? Cine îi supraveghează non-stop? Cadrele didactice? Ne îndoim. Cu toată îndoiala noastră, vor fi obligate, în teorie, să exercite şi atribuţii de gardieni, neprobate până acum, de vreme ce s-a dus buhul consumului de droguri în unele instituţii şcolare. 

Cu atâtea semne de întrebare şi atâtea lipsuri, înţelept era ca, pe durata sezonului rece, şcoala să rămână închisă. Poate tot anul 2020-2021. Până la urmă, pierderea unui an şcolar e nimic pe lângă pierderea cuiva drag din familia copilului care, fără voia lui, aduce boala acasă. Susţin acest adevăr, în primul rând, părinţii precauţi, atenţi la cifrele naţionale, incompatibile cu sunetul clopoţelului. Dar mai îndârjit se manifestă ipocriţii care şi-au plimbat odraslele dintr-un focar de infecţie cu COVID într-altul, pentru care şcoala este un pericol mai mare decât bulucul de la shaormeria de pe litoral.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!