18.1 C
Campulung Muscel
18/06/2024

Tinerii din USR PLUS propun trasee montane şi învierea tradiţiei unui târg la Stoeneşti

Stoeneşti are atâtea de oferit din punct de vedere turistic, însă Primăria nu valorifică această şansă

Ideile reprezentanţilor USR PLUS Stoeneşti menite să îmbunătăţească viaţa locuitorilor, dar şi să aducă în zonă lume străină de Muscel, cu efect asupra creşterii încasărilor la bugetul local, nu omit posibilităţile turistice şi de divertisment ale comunei. Din programul conturat pentru alegerile locale din 27 septembrie, extragem trei propuneri de punere în va-loare a frumuseţilor Stoeneştilor, care sigur vor fi pe placul concetăţenilor lui Florin Oancea, preşedintele Alianţei USR PLUS, care întreţine partea de informare a alegătorilor asupra intenţiilor cu care el şi colegii se prezintă în faţa stoeneştenilor. La capitolul turism şi valorificare a ceea ce Stoeneşti are deja, poate, mai mult ca alte aşezări de munte, o administraţie grijulie cu veniturile proprii nu trebuie decât să se inspire de la localităţi evoluate, care reuşesc să scoată bani din ce a dat natura. Primarul Stoeneştiului nu trebuie să inventeze activităţi noi, ci să aplice şi în comuna sa modele care la alţii funcţionează impecabil. Florin Oancea şi colegii de la USR PLUS lansează cetăţenilor câteva sugestii despre cum poate deveni atractiv Stoeneşti pentru vizitatorii aflaţi în căutare de mişcare, aer curat şi relaxare. 

Traseu amenajat la Colţul Albinei, pentru amatorii de drumeţii şi ciclism montan  

Colţul Albinei, o adevărată încântare pentru iubitorii peisajelor spectaculoase ale Stoeneştiului, are un potenţial uriaş pentru amatorii de drumeţii şi sporturi montane. Inspiraţi de o amenajare de la Şinca Veche, menită să faciliteze accesul pe cărări de munte, anevoioase şi pentru mersul pe jos, darămite cu o bicicletă, tinerii de la USR PLUS văd transpus acest traseu şi în zona lor. Mai precis, la Colţul Albinei, unde se poate realiza ceva asemănător şi pentru practicanţii ciclismului montan. Pentru o administraţie locală, efortul unei astfel de investiţii n-ar fi copleşitor, însă efectul pentru bugetul local şi, până la urmă, pentru imaginea şi reputaţia comunei depăşeşte, clar, costurile lucrărilor. 

Acces la crucea de pe Colţul Albinei, după modelul scării pe Vârful Toaca 

Efortul urcuşului pe Colţul Albinei este răsplătit la destinaţie, vizual şi spiritual, graţie simbolului creştinismului, amplasat pe o stâncă, la o altitudine de 1.125 de metri. Pe 11 aprilie 2020, autorităţile au montat, cu ajutorul salvamontiştilor de la Câmpulung şi Piteşti, al lucrătorilor I.S.U. Argeş şi al unui echipaj al Unităţii Speciale de Aviaţie Bucureşti, o cruce de aproape trei tone pe dealul Colţul Albinei. Monumentul, cu o înălţime de 15 metri, a fost montat în apropiere de locul unde, vreme de 60 de ani, a străjuit munţii crucea lui Mihai Viteazu, o cruce de lemn, care, în timp, s-a deteriorat. 

Pentru ca cei care doresc să ajungă la crucea din vârful dealului să aibă un acces facil, Florin Oancea, liderul USR PLUS Stoeneşti, lansează următoarea propunere. „Scara de acces pe vârful Toaca (1.904 m), din Masivul Ceahlău, poate fi o sursă de inspiraţie pentru o a treia variantă la accesul spre Colţul Albinei. La noi este de preferat să fie ceva realizat din piatră! În momentul de faţă, avem doar două căi de acces: 8prin satul Piatra, mai accesibil în prezent, dar mai puţin cunoscut; 8din centrul satului Stoeneşti, vechile poteci, pe care, în trecut, oamenii duceau vacile la păscut pe izlazul comunal (acesta fiind şi cel mai frumos, dar va trebui marcat din nou, fiind extrem de dificil de utilizat, mai ales la coborâre).”, sunt idei care ar fi păcat să se piardă din comoditatea autorităţilor. 

Tradiţia străvechilor târguri, relaxare pentru localnici şi vizitatori   

Încheiem prezentarea recomandărilor care urmăresc bună dispoziţia omului locului şi nu numai, căci acţiunile cu specific turistic, cultural, tradiţional, atrag lume din afara comunei, cu aducerea în actualitate a unui obicei străvechi. Organizarea unui târg la Stoeneşti este pro-punerea tinerilor grupaţi în jurul lui Florin Oancea, care insistă pe învierea tradiţiilor locului. „Se organiza târg de Sfântul Gheorghe şi Sfântul Dumitru, dar şi sărbătoarea câmpenească de Izvorul Tămăduirii! Se precizează că, în perioada interbelică, se făcea un târg chiar în centrul sa-tului Stoeneşti, în dreptul Vilei „Dan Zaharia”, lângă Dâmboviţa! Ulterior, târgul se făcea de două ori pe an, de Sfântul Gheorghe şi de Sfântul Dumitru, iar recent, după 1989, se organiza o serbare câmpenească, de Izvorul Tămăduirii, vinerea, după Paşte, la poalele Cetăţuii Negru Vodă, în Poiana Târgului. Între timp, aceste târguri nu au mai fost organizate şi, bineînţeles, au dispărut definitiv!”, este justificarea lui Florin Oancea pentru reluarea unor evenimente atractive şi pentru localnici, dar şi pentru cei veniţi din afara Stoeneştiului. „E.M.”

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!