11.8 C
Campulung Muscel
27/03/2025

Câmpulung, verde, începutul şcolii, tulbure

Magda BĂNCESCU 

În privinţa funcţiei de primar, Liviu Ţâroiu se declară liniştit. „Nu va fi cazul să le las pregătite altuia. Nu sunt la final de mandat.”, le-a mărturisit mustăcind jurnaliştilor invitaţi la Primărie, ca să vizioneze câteva schiţe ale Bulevardului „Pardon” pregătit de amenajare. Schiţe care, conform asigurărilor conducătorului Primăriei, trebuiau transmise pe e-mailul redacţiilor doritoare, imediat cum se încheia conferinţa de presă. Liviu Ţâroiu s-a angajat că vom primi şi graficul lucrărilor din centru, pentru a-l comunica câmpulungenilor, iar cei interesaţi să urmărească dacă firmele lui Răuţoiu se încadrează ori ba în termenele convenite cu Primăria. Înainte de a părăsi sala de festivităţi, unde s-a ţinut dialogul primarului cu presa, cunoscând obiceiul angajamentelor lansate de dragul camerelor tv, l-am întrebat pe primar dacă este cazul să insistăm pentru primirea documentelor de interes pentru cetăţeni. Şi pe cine să sunăm, ca să stăm de capul lui. Nu e nevoie să mai sunaţi pe nimeni, le primiţi imediat!, am fost asiguraţi la unison de Liviu Ţâroiu şi Bogdan Popescu, de la Investiţii.     

Bineînţeles că nu le-am primit imediat, nu le-am primit nici măcar în acea zi, ci a doua zi, după telefoane şi insistenţe, aşa cum a decurs colaborarea cu oamenii Primăriei, care nu se dezic. Nici măcar acum, într-o perioadă delicată, n-am sesizat mai multă amabilitate sau intenţie de a mulţumi ziariştii. Cu tot confortul victoriei de care este sigur că o va obţine, primarul se putea preface că este dispus la o schimbare de comunicare, măcar acum când are interes să fie urcat în slăvi. Ce ni s-a transmis? Opt imagini pe care le-am vizionat la Primărie, şase inspirate de proiectul Ancăi Coşa, două propuse de arhitecţii din A.S.C.M., ca să nu zicem că n-am primit nimic. Exclus proiectul bulevardului ca să vă putem descrie lucrarea în ziar. Cel mai târziu a fost expediat graficul de lucru, folosit de constructori pe post de hârtie igienică. 

În sfârşit…, noi cunoaştem valoarea cuvântului conducerii Primăriei şi, încă înainte de a părăsi sala, nu ne-am făcut iluzii în privinţa dărniciei gazdei în materie de informaţii. Să trecem peste, căci nu s-a întâmplat nimic neaşteptat. Neaşteptată era mostra de transparenţă promisă, rezumată la nimic.

Dacă în privinţa scorului la alegeri nu-şi face griji, mizând pe fidelitatea unui electorat temător de nou, nu putem crede că Liviu Ţâroiu stă complet liniştit în privinţa reluării cursurilor la şcoală. Ca primar, este responsabil cel puţin moral de sănătatea copiilor, cărora, împreună cu directorii de şcoli, trebuie să le asigure toate condiţiile posibile de a nu se îmbolnăvi. Câmpulung se încadrează în „scenariul verde”, datorită sau din cauza numărului mic de cazuri de infectaţi cu domiciliul în municipiu. Dintre cei 145 de confirmaţi cu COVID-19, internaţi la Spitalul Municipal, la începutul săptămânii, doar 12 erau câmpulungeni. Primarul nu avea numărul de la TBC, unde erau cazate 68 de persoane, pentru că, potrivit afirmaţiilor lui Liviu Ţâroiu, aici sunt şi suspecţi, şi diagnosticaţi. Dar, în orice caz, suntem sub unul la mia de locuitori ai municipiului în privinţa infectaţilor. 

Prin urmare, şcolile se redeschid normal, cu toţi copiii la ore. Nu şi în clasă, pentru că efectivul de şcolari va fi diminuat la jumătate. Maximum 15 în clasă. Trei unităţi locale, Şcoala „Oprea Iorgulescu” (fostă nr.1), Şcoala „Nanu Muscel” (fosta nr.3) şi Colegiul „Dinicu Golescu”, nu-şi pot asigura spaţiul necesar, pentru a avea prezenţi toţi copiii la cursuri. Cele trei instituţii au nevoie de un supliment de 20 de clase. „Dinicu” este aproape rezolvat, prin extinderea activităţii la Şcoala 2 şi în clădirea de peste drum. Mai complicată este treaba la 1 şi 3. Primarul a luat în calcul posibilitatea de a disloca activitatea şcolară în clădirea nouă a Şcolii Apa Sărată (fosta Şcoală nr.4), şi în patru clase renovate ale fostei Şcoli nr.5, unde se află „centrul de comandă” al proiectului „Schimbă-ţi viitorul”, care se va închide curând. Dar şi partea din faţă a Şcolii 5, unde sunt trei-patru clase, ar putea deveni funcţională, la nevoie. Sunt variante şi la Colegiul Tehnic, şi la Liceul Tehnologic, fostul Minier.

Nu au probleme de spaţiu „Dan Barbilian” şi „Carol I”, care vor funcţiona pe două schimburi, ca altădată, iar Tehnicul, care a avut toate efectivele la Industrialul de sus, cât a durat reabilitarea localului din Negru Vodă, poate ajuta Şcolile 1 şi 3, cedându-le clădirea din centru.          

Variantele primarului de distanţare a copiilor în alte imobile, unele aflate departe de şcoala la care sunt înscrişi, au declanşat şi vor declanşa în continuare văicăreli ale părinţilor că, vezi, Doamne, fac eforturi cu transportul! De zici că străbat copiii aceştia păduri, dealuri, văi, prin noroaie, prin zăpezi, cum mai vedem în reportajele televiziunilor centrale, realizate prin sate uitate de lume! Până la urmă, ce importanţă are pentru părintele care, oricum, îşi „deşartă” copilul la poarta şcolii că merge la Şcoala 5 în locul Şcolii 1?! Tot cu maşina îl duce şi într-o parte, şi în cealaltă, căci nu mai merge niciun şcolar pe jos, ca să-l vaiţi că leşină pe drum de efort. 

Diplomat, Ţâroiu a avut o tentativă de reducere a lamentărilor publice invocând existenţa posibilităţilor de deplasare cu ajutorul microbuzelor şcolare. El a dat exemplul copiilor navetişti de la Pescăreasa, care vin la liceele din centru, fără să-i mai jelească cineva că fac eforturi! Moment în care s-a ivit alt „drob de sare” ce ameninţă să se prăbuşească peste deschiderea anului şcolar. Dacă nici profesorii nu doresc alt decor pentru activitatea de predare? Ar fi o impertinenţă din partea lor, după o jumătate de an de vacanţă, în care n-au suferit diminuări salariale, deşi mulţi dintre ei n-au ţinut nici măcar lecţii on-line cu elevii. 

Primarul a susţinut că nu e treaba lui dacă profesorul vrea sau nu vrea să se împartă între mai multe clădiri. „Din fericire pentru mine, asta nu mai e problema mea”, ci a Inspectoratului Şcolar şi a Ministerului Educaţiei, care organizează procesul de învăţământ. „Nu mă agit prea tare, îi las pe ei.”, a anunţat Ţâroiu, asaltat cu cereri pentru „logistica” de pandemie. Directorii vor dori tuneluri de dezinfecţiei, separatoare de plexiglas, dezinfectanţi şi câte şi mai câte. Mutarea şcolii în on-line – care nici aceasta nu le va conveni profesorilor – ar putea elimina nemulţumirile legate de spaţiu, de dotări, de trambalări şi ce alte supărări mai cauzează pandemia.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!