18.1 C
Campulung Muscel
18/06/2024

Gazele fac inutilă campania PNL şi USR la sudişti

Magda BĂNCESCU

Vestitorii verii electorale, leneşele utilaje de asfaltare, care prestează după interes – după interesul primarului candidat, nu al cetăţenilor -, au fost scoase pe teren, deşi terenul eliberat de plimbăreţii „întemniţaţi” prin ordonanţe de urgenţă s-a aflat la discreţia ADP toată primăvara. Şi ce primăvară generoasă am avut! Lăudată de primarii care au folosit vremea bună şi vremurile rele, de pandemie, ca să aibă ce le prezenta alegătorilor la sfârşit de septembrie. La Câmpulung, s-a stat. Au stat şi muncitorii statului, şi ai privatului, căci, în acest mandat, numai un singur privat a pus mâna pe contracte de aproximativ 27 de milioane de lei, „grosul” programului investiţional al municipiului. Ce rost avea ca ADP-ştii, conduşi de un coleg de partid al lui Liviu Ţâroiu, să presteze cu o jumătate de an înainte de alegeri, ca să se şteargă până la toamnă emoţia produsă celor mulţi şi simpli, impresionaţi că se astupă gropile de-o vârstă cu ei. Strategia politicienilor care ne conduc este aceeaşi şi la PSD, şi la PNL. De dragul unei impresii proaspete, lăsate de asfaltatorii de partid, care i-au făcut pe o parte a vişoienilor să vadă negru în faţa ochilor abia în august, ADP îşi face treaba de campanie pentru primarul în funcţie. 

Mirosul de bitum cald, emanat de o parcare primenită cu întârziere – căci împrejurimile blocurilor trebuiau puse la punct de acum doi ani, de când populaţia a fost băgată în sperieţi să ceară parcări la Primărie şi asociaţii, altfel rămân cu maşinile în braţe – dă senzaţia de deja vu. În 2016, când liberalul Bogdan David a condus Câmpulungul, fără Liviu Ţâroiu, în luna de campanie, câţiva votanţi din Vişoi s-au ales cu parcarea asfaltată. Şi aia a fost toată zbaterea primarului în funcţie de a-şi păstra funcţia. După patru ani… tot mânjeli între blocuri, care or avea efect la cei care văd în asta o lucrare pentru care merită să ţii un primar în funcţie. Însă un cetăţean cu conştiinţă nu şi-ar vinde votul pentru o lopată de asfalt, turnată dinadins cu o lună înainte de alegeri. Dimpotrivă, ar taxa încercarea patetică a autorităţilor de a-l mitui cu reparaţia parcării de domiciliu.

Însă nu din astfel de lucrări mărunte – care, bineînţeles, adunate, se vor reflecta şi ele în rezultatul votului – vine confortul actualului conducător al Câmpulungului. În anul decisiv pentru cariera lui la Primărie, a plusat cu gazele, investiţie cu care nu vedem ce ar putea rivaliza din programele contracandidaţilor, aflaţi în faza în care se angajează că fac. Pe de altă parte, zona în care a ajuns reţeaua de gaz era, oricum, populată de votanţii PSD, aşadar, Liviu Ţâroiu nu atrage electorat nou cu această investiţie, ci şi-l menţine pe cel care l-a ajutat să câştige Primăria în 2016. 

După Şoseaua Naţională, cea mai importantă arteră din Sudul municipiului, unde gazul ajunge, şi cu bani locali, şi cu bani europeni, veniţi prin GAL, au fost asigurate fondurile pentru aceeaşi lucrare pe Grigore Alexandrescu. Cum s-au asigurat? Tăindu-se prevederea anului 2020 pentru drumurile de la periferiile rurale ale Câmpulungului, care, oricum, nu vor fi asfaltate curând. Să zicem cum zice Ţâroiu, că nu mai poate el de o sută de voturi! – de câte ori se răscula lumea, că s-a ales cu plombare în loc de asfaltare -, că îşi permite să sacrifice alegătorii de pe Livadiei, Leculeşti ori Chilii. Aici sunt multe case părăsite, după moartea proprietarilor, tinerii, dacă n-au plecat definitiv din Câmpulung, s-au îndreptat cu domiciliul către centru, iar vieţuitorii care-şi continuă traiul în aceste zone izolate, sălbatice, sub pădure, sunt oameni bătrâni, care nu mai au nevoie de asfalt mult timp de acum înainte. Drăceşti şi Mărcuş, în schimb, stau demografic mulţumitor. 

Cum le va spune candidatul PSD mărcuşenilor că nu le asfaltează căile de acces către case, pentru că are nevoie de bani pentru gaze în vale, pe Grigore Alexandrescu? Şi nu numai pentru gaze, căci banii de drumuri s-au vânturat şi la alte lucrări, a căror urgenţă lumea de aici sigur n-o va accepta. Căci nu-l interesează pe locuitorul de la margine de oraş că Ţâroiu foloseşte banii de asfaltare ca să repare Băile „Kretzulescu”! Ca să facă ce cu ele?! Muzeu, cum voia Călin Andrei?! Tot din alocarea drumurilor neasfaltate, primarul se serveşte şi pentru alte intenţii electorale, ca să fie sigur că sudiştii nu capătă subit o slăbiciune pentru candidaţi tineri, prezentabili, de la care înţelegi ce vorbesc, precum Lasconi şi Zaharia. Şi anume locuri de joacă şi unităţi de învăţământ reabilitate cu fonduri europene, accesate prin GAL Câmpulung Muscel. Proiecte cu priză la electoratul sărac din zonele considerate marginalizate, unde copiii de grădiniţă şi şcolarii de la gimnaziu să fie atât de mulţi încât să justifice investiţii în instituţii şcolare? Probabil că mai sunt copii în Colonia Pescăreasa, la blocurile de la Grădişte şi pe Drumul Godeni, în comunitatea de etnici romi, toate generatoare de voturi pentru actualul primar. 

Va fi greu pentru contracandidaţii lui Ţâroiu să câştige în aşezări „cumpărate” electoral cu un tobogan, cu promisiunea înnoirii şcolii şi, mai ales, cu reţeaua de gaz, un motiv suficient de a-l vota pe Liviu Ţâroiu pentru cei care ajung rar să admire „gresia” şi cişmeaua din Piaţa Primăriei. Şi cu toţi aceşti votanţi păstraţi de partea sa, candidatul aproape septuagenar – cel mai vârstnic de pe lista de candidaţi ai PSD fiind chiar primarul – are o temere de electoratul tânăr, de electoratul şcolit, de electoratul plimbat prin lume, care detestă relicvele trecutului comunist, uitate sau readuse, din greşeală, în funcţii. Electorat care se împarte, din păcate, între Lasconi şi Zaharia.     

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!