0.7 C
Campulung Muscel
03/12/2022

Aleşii noştri nu pot decide cine merge cu microbuzul lor

Auzind ce situaţii aberante naşte birocraţia – sau interpretarea birocraţiei de către sfătuitorii celui mai important om din Câmpulung până în 2020 -, ajungi să te întrebi dacă discuţia la care ai fost martor, în genul celei consumate la recenta şedinţă a Consiliului Local Câmpulung, chiar s-a întâmplat aievea. Pentru că par ireale explicaţii precum cele servite de primarul care putea de toate înainte de alegeri şi care nu poate mai nimic după, într-o speţă de bun simţ, prezentată de aliatul politic Sergiu Cicu. Începem cu concluzia schimbului de replici şocant, pe care era bine să-l fi ratat, pentru a ne proteja capacitatea de a discerne de combinaţii periculoase între legi proaste şi autorităţi incompetente. În loc să-i încurajeze pe copii să se ţină de şcoală, în special pe cei de liceu – şi nu ne referim la liceele bune din municipiu, care nu sunt afectate de acest fenomen, ci la cel mai slab, fostul Minier – Primăria le dă în cap, refuzându-le o brumă de ajutor: transportul şcolar. Sergiu Cicu şi-a început alocuţiunea împrospătând, pentru colegii consilieri şi telespectatorii care urmăreau transmisiunea în direct a şedinţei televizate, informaţia potrivit căreia el şi Ion Iliescu, de la PSD, sunt membri ai Consiliului de Administraţie al Liceului Tehnologic Auto. În momentul în care a făcut anunţul, aparent fără cine ştie ce importanţă, doar ca introducere în subiectul pe care dorea să-l abordeze, am constatat că destui din Consiliu, inclusiv primarul, habar nu au care dintre unităţile de învăţământ sunt colegii şi care sunt licee! Nefiind interesaţi să le memoreze denumirile, se întâmplă să confunde Liceul Tehnologic Auto cu Colegiul Tehnic, adică Minierul cu Industrialul, ambele foste cu profilurile respective. Deşi numai ce votaseră, cu câteva minute înainte, structura reţelei şcolare pentru anul de învăţământ 2017-2018 şi ei nu ştiu cum se numesc şcolile!

Primul în eroare, însuşi „stăpânul inelelor” purtate de PSD şi aliaţii, Liviu Ţâroiu, care a sărit să-l „corecteze” pe Cicu: Colegiul Tehnologic. “Este liceu! Colegiul este sus la ARO!”, a replicat cel pus la punct, care face parte din conducerea lui, ca reprezentant al Consiliului Local. „Lăsaţi! Îl facem liceu!”, a forţat o glumă nesărată Ţâroiu, deşi sunt şanse să nu mai fie prea mult nici liceu, darămite colegiu, la ce frecvenţă, promovare şi orientare a copiilor către această instituţie are. Ca să nu mai lungească dialogul în contradictoriu cu şeful alianţelor, Sergiu Cicu a folosit amplasarea şcolii în geografia locului, ca să înţeleagă toată lumea despre ce vorbeşte: la Schitu Goleşti! Cu doi kilometri înainte de Schitu Goleşti, dar, vorba celui care a deschis subiectul, nu asta este problema: cum îi zice şi unde se află. 

Problema este cu adevărat una serioasă, însă rezolvarea ei nu pare, vorba românului, complicată ca o operaţie pe creier. Şi, totuşi, după primarul nostru este, întrucât creierele din Parlament au dat o lege atât de stupidă, ca multe altele, de altfel, care interzice transportul elevilor de liceu cu microbuzele şcolare. Directorul fostului Minier, Stelian Anastasie, a înaintat o adresă, prin care solicita o colaborare cu Şcoala „C.D. Aricescu”, fosta Şcoală 2, deţinătoarea unui autovehicul, primit de Primărie de la Ministerul Educaţiei şi transmis în folosinţa unităţii din vecinătatea Spitalului Câmpulung. Şcoala n-a fost aleasă întâmplător pentru a beneficia de maşină. Prin desfiinţarea Şcolii 4 de la Apa Sărată, copiii din zona sudică a municipiului au fost nevoiţi să vină în oraş, la Şcoala fostă „Nr.2”, căreia îi era subordonată. Şi-atunci, pentru uşurarea navetei pe o distanţă considerabilă, microbuzul de la minister a venit mănuşă pe nevoile instituţiei de învăţământ. Dacă tot făcea traseul de la şi până la Pescăreasa, cu şcolarii de generală, directorul de la Minier a apelat la coleg, ca să permită transportul a 15 elevi de clasa a IX-a. Permisiunea a fost valabilă doar trei zile, după care liceenii n-au mai avut voie să meargă cu mijlocul de transport de la „C.D. Aricescu”. Motivul?, întreabă Sergiu Cicu, purtătorul de cuvânt al Minierului, unde adolescenţi care fac eforturi peste posibilităţile materiale ale familiilor din care provin, ca să nu abandoneze pregătirea, primesc, culmea, de la autorităţi imboldul de a ceda tentaţiei de a renunţa la studii. Conştienţi că nu fac nimic cu şcoala, pe care, oricum, nu reuşesc s-o finalizeze cu diplomă de Bac, fie îşi încearcă norocul în străinătate, fie lâncezesc, între două slujbe, pe salariile mizere ale părinţilor.              

Ce zice Liviu Ţâroiu? Microbuzul nu face transport decât pentru învăţământul preşcolar, primar şi gimnazial. Nu şi pentru liceu. Aşa cum cel primit de „Dinicu Golescu” pentru deplasările sportivilor nu transportă decât sportivi, nu şi elevi la olimpiade, pe motiv că n-are autorizaţie de transport olimpici! Cicu a venit pregătit cu legea, în care nu s-ar face diferenţă între nivelul elevilor care călătoresc dus-întors între localitatea de domiciliu şi şcoala la care învaţă. Altfel spus, legea nu specifică decât „elevi”.  

Primarul are, însă, convingerea că ştie mai bine decât mesagerul Minierului, căruia îi recomandă o înţelegere cu „Dinicu” sau cu Sportivul, deşi tot el a spus că în maşina de la „Dinicu” nu se pot urca decât sportivii. Consilierii, inclusiv majoritarii săi, şocaţi de ridicolul situaţiilor, în privinţa cărora Ţâroiu insistă că legea le prevede astfel, au susţinut că ei n-au votat niciodată acest scenariu puţin spus deplasat: o maşină a Primăriei, a cărei destinaţie a fost stabilită prin vot al Consiliului Local, să nu poată lua copii care merg în aceeaşi direcţie, pe motiv că sunt de liceu, nu de generală!

În timp ce consilierii dintr-un municipiu nu pot să hotărască cine se urcă în autovehiculul lor, omologii de la Schitu au aprobat, spre sfârşitul anului trecut, traseul microbuzului şcolar, care, în afară de cursele între unităţile de învăţământ de pe teritoriul localităţii, cu staţiile aferente, va întreprinde şi alte deplasări, ori de câte ori este nevoie, pentru transportul echipei de fotbal, al Ansamblului Folcloric „Hora”, al elevilor la activităţi extraşcolare. Plus că va fi folosit la diferite acţiuni administrative. Nu mai spunem că aleşii de la Schitu pot cofinanţa din bugetul comunei investiţia în reţea de gaze, pe care apoi o predă companiei private. Altă treabă care la Câmpulung nu se poate face, din cauză că, la fel ca în cazul maşinii, nu permite legea.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!