18.1 C
Campulung Muscel
18/06/2024

Primăria n-a reuşit să mute adăpostul de câini din curtea unor localnici

Mai bine de un an a durat acțiunea prin care Primăria Albeștii de Muscel a încercat în instanță să-i oblige pe niște localnici să mute din centrul comunei adăpostul în care aceștia cresc câini.

Doi soți din Albeștii de Muscel și-au transformat propria gospodărie într-un mare coteț pentru maidanezi. Vecinii sunt terorizați de prezența animalelor, care, din când în când, sunt lăsate să umble libere, dar și de gălăgia și mizeriile produse de patrupede. Localnicii cataloghează zona drept un focar de infecție.

Pentru că nu s-au înțeles cu proprietarii animalelor să mute adăposturile câinilor dintre case, administrația locală s-a adresat instanței, sperând ca acestea să fie strămutate în extravilanul localității. După zeci de termene, instanța a respins acțiunea înaintată de Primăria Albeștii de Muscel, dar aceasta din urmă are posibilitatea să o atace cu apel.

În urma numeroaselor plângeri de la localnici, Primăria Albeștii de Muscel s-a adresat Judecătoriei Câmpulung în speranța că aceasta îi va obliga pe soții Petre și Marcela Șerban să-și mute construcțiile în care adăpostesc câinii cât mai departe de locuințele localnicilor. Dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Câmpulung pe 19 noiembrie 2018 și s-a încheiat vineri, 31 iulie 2020, derulându-se de-a lungul a 19 termene. 

Judecătoria Câmpulung a respins acțiunea Primărie Albeștii de Muscel

Procesul a debutat cu recuzarea instanței de către Petre Șerban, care și-a motivat cererea prin faptul că primarul localității a susținut în spațiul public că a venit să se consulte cu magistrații din Câmpulung, judecători și procurori, lucru care i-a determinat temeri că speța nu va fi soluționată cu celeritate și în mod legal. În susținerea celor declarate a depus la instanță înregistrarea la care a făcut referire, pentru a fi avută în vedere la analiza soluționării cererii de recuzare, care i-a fost respinsă. 

În proces a fost numit chiar un expert în specialitatea Medicină veterinară, care să facă o expertiză, în care să urmărească: câți câini dețin în gospodărie soții Șerban; dacă animalele sunt înregistrate în evidența RECS (Registrul de Evidență a Câinilor fără Stăpâni) și dacă sunt deținute în mod legal; dacă le sunt asigurate condiții de îngrijire potrivit legii; carnetele de sănătate ale câinilor și de a menționa, în cazul în care familia Șerban va prezenta aceste acte, ce persoane figurează ca proprietari ai acestora; numărul și amplasamentul padocurilor, precum și distanța la care sunt amplasate față de proprietățile vecine; dacă sunt depășite limitele de poluare a solului permise de legislația în vigoare. Au fost cerute de la Poliția Albeștii de Muscel date cu privire la eventualele plângeri înregistrate privind incidente determinate de faptul că soții Șerban dețin mai mulți câini în gospodărie. Instanța a mai solicitat Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Argeș să transmită dacă albeștenii figurează în Registrul de Evidență a Câinilor fără Stăpân, și cu câți câini sunt declarați și dacă instituția a fost sesizată în legătură cu faptul deținerii mai multor patrupede în gospodărie și din ce considerente nu a fost luată nicio măsură. Aceleași solicitări au ajuns și la Direcția de Sănătate Publică Argeș.

Instanța s-a pronunțat pe 31 iulie, respingând acțiunea Primăriei Albeștii de Muscel în contradictoriu cu pârâții Petre și Marcela Șerban, dar și a intervenientei, Registrul Electronic al Animalelor Domestice și de Companie. Părțile au la dispozișie 30 de zile de la comunicarea deciziei pentru a face apel, care se poate depune tot la Judecătoria Câmpulung.

Anul trecut, când am fost la fața locului, în centrul localității Albeștii de Muscel, în imediata apropiere a bisericii, oamenii ne-au spus că au ajuns la capătul răbdării, că le e teamă pentru sănătatea lor și a copiilor. Atunci, familia Șerban, iubitoare de animale, își transformase locuința într-un adăpost permanent pentru câini, peste 50 la număr. În sprijinul sătenilor au venit autoritățile locale, care au încercat de mai multe ori să poarte o discuție civilizată cu soții Șerban pentru a găsi o soluţie agreată de ambele părți, pentru rezolvarea acestei probleme, însă nu au avut cu cine sta de vorbă. Așa că Primăria Albeștii de Muscel a solicitat instanței mutarea câinilor într-un adăpost autorizat, în afara localității. Isabela FILIP

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!