12.4 C
Campulung Muscel
01/11/2024

Dacă Primăria şi spitalele se grăbesc, cheltuielile cu COVID vor fi recuperate de la UE

Municipalitatea şi spitalele au posibilitatea să-şi recupereze toate cheltuielile legate de COVID-19 din fonduri europene, cu condiţia de a se mişca nu repede, ci foarte repede. UE decontează întreg consumul generat de lupta împotriva coronavirusului, începând cu data de 1 februarie, lăsând autorităţilor un răgaz mai lung, până la sfârşitul lunii septembrie, pentru depunerea solicitărilor de finanţare. Dacă Primăria şi colaboratorii săi, Alexe şi Dună, se lasă în nădejdea acestui termen, s-ar putea să nu mai “pupe” niciun euro, căci returnarea cheltuielilor se face după principiul „primul venit, primul servit”. Săptămâna trecută, autorităţile locale au primit de la directorii Spitalului Municipal şi Spitalului de Pneumoftiziologie Câmpulung două adrese, în vederea accesării programului european, adresele având ataşate şi listele cu echipamente medicale şi materiale sanitare, aparatură şi dezinfectanţi, care urmează a fi incluse în proiect. 

Directorii de spitale i-au cerut lui Ţâroiu să scrie cât mai repede cererea de finanţare 

Decontările vizate de autorităţile administraţiei publice locale şi spitaliceşti se realizează ca urmare a înaintării unor cereri de finanţare, pentru a accesa Sesiunea de Proiecte în baza Măsurii 9.1 „Consolidarea capacităţii sistemului medical public de gestionare a situaţiei de urgenţă cauzată de criza COVID-19”. Proaspăt revenit pe funcţia din care a fost suspendat ca urmare a „managementului defectuos”, directorul Nicolae Alexe i-a expediat o hârtie lui Liviu Ţâroiu, prin care îl informează că este interesat de depunerea unui astfel de proiect, „întrucât există posibilitatea rambursării sumelor achitate de spital începând cu 1 februarie 2020 pentru achiziţiile de echipamente, aparatură, dezinfectanţi, precum şi a celor care urmează a fi realizate până la 30 septembrie 2020 în acest scop. (…) Vă rugăm să aprobaţi, de principiu, demararea procedurii de scriere şi depunere a cererii de finanţare pentru această măsură.”, îi cere Alexe lui Ţâroiu.  

O adresă similară a ajuns la Primărie din partea directoarei de la TBC, Ionela Costinela Dună, care punctează importanţa  asigurării „disponibilităţii aparaturii şi dispozitivelor medicale, în special ventilatoare, paturi şi infrastructura de terapie intensivă  suplimentară, dublate de asigurarea necesarului de echipamente specializate de protecţie pentru personalul medical şi pentru efectuarea transportului izolat al persoanelor afectate”. „Se impune dotarea corespunzătoare a unităţilor sanitare publice în care sunt tratate cazurile de infecţie cu virusul Sars-CoV-2 (…).”, precizează directoarea Dună în documentul ajuns la aleşi chiar în ziua şedinţei Consiliului Local, 28 mai. „Ne trebuie hotărârea C.L. pentru a depune cererea de finanţare şi să scriem cererea de finanţare cât mai repede posibil. După ce veţi citi Axa 9.1, Ghidul acestor finanţări alocate şi ţării noastre, toate cheltuielile care s-au făcut şi se vor face în continuare, la estimarea spitalelor, pot fi finanţate din fonduri europene.”, s-a manifestat zorit Executivul, prin liderul său. M.B.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!