Încet, ies la iveală potlogăriile fostului primar
Planurile primarului Elena Lasconi de a cere Consiliului Judeţean să predea Câmpulungului două poduri aflate în administrarea sa au scos la iveală încă o boroboaţă marca Liviu Ţâroiu. Dacă tot avea documentaţia pentru reabilitarea podului din Tabaci, întocmită de mai bine de patru ani, primăriţa a vrut să-l includă pe lista de propuneri înaintate Companiei Naţionale de Investiţii. C.N.I. ar fi putut constitui o sursă de finanţare pentru punerea la punct a podurilor din Tabaci şi de la Turn. Dacă acestea ar fi aparţinut municipiului. Şi dacă n-au aparţinut, întrucât Primăria n-a întreprins vreodată un demers în sensul realizării transferului de la CJ Argeş, atunci cum a fost posibilă ţinerea licitaţiei pentru un obiectiv al judeţului? Licitaţie bazată pe proiecte şi studii care au costat bugetul Câmpulungului 35.000 de euro.
„Primăria Câmpulung a făcut cadou 35.000 de euro Consiliului Judeţean sau, mai bine zis, i-a aruncat pe fereastră”
Informaţia privind cheltuiala nelegală, întreprinsă din banii câmpulungenilor, pentru a expertiza podul din Tabaci şi a pregăti documentaţia necesară organizării licitaţiei, a fost furnizată de Elena Lasconi, la conferinţa de presă ţinută pe 19 martie. „Podurile Tabaci şi Turn trebuie să le luăm de la Consiliul Judeţean. Podul din Tabaci a fost prins în P.N.D.L., s-a făcut cadastru, s-a făcut studiu, inclusiv pentru structură o expertiză tehnică, s-au cheltuit 35.000 de euro. Ştiind că există documentaţia şi puteam să-i dăm drumul pe C.N.I., pentru că aveam tot ce trebuie, am aflat că, de fapt, podul este la Consiliul Judeţean. Primăria Câmpulung a făcut cadou 35.000 de euro Consiliului Judeţean sau, mai bine zis, i-a aruncat pe fereastră. Eu am întrebat cine îşi vinde apartamentul ca să recuperăm cei 35.000 euro.”, a relatat primarul Elena Lasconi ce a descoperit în momentul în care a vrut să solicite finanţare Companiei Naţionale de Investiţii.
Intenţiile au picat, fireşte, întrucât trebuie efectuat transferul între instituţii, care nu se face de azi pe mâine.
Întrucât podul din Tabaci n-a fost acceptat în Programul Naţional de Dezvoltare Locală, Liviu Ţâroiu plănuise să se servească din bugetul local pentru reconstrucţia lui. Prin urmare, a întocmit cea dintâi documentaţie cum a ajuns primar.
Ţâroiu plănuia să consume peste 2 milioane de lei din bugetul Câmpulungului pentru podul Consiliului Judeţean
Pe 28 decembrie 2016, Consiliul Local a aprobat studiile D.A.L.I. – Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii necesare reabilitării a două poduri: cel de pe DN 73, de la Apa Sărată, reconstruit cu chiu, cu vai, şi cel din Tabaci. Raportul celor mai apropiaţi colaboratori ai fostului primar, cei de la Compartimentul Investiţii, explica astfel necesitatea investiţiilor programate pentru 2017: „Având în vedere degradările apărute la podul de pe Şoseaua Naţională (DN 73, KM 45+030) şi podul situat pe strada General Teodorescu, s-a stabilit ca necesară efectuarea unor expertize tehnice, în scopul evaluării stării tehnice şi stabilirii măsurilor de intervenţie necesare punerii lor în siguranţă. Urmare a raporturilor de expertiză efectuate, au fost întocmite documentaţiile tehnice în faza D.A.L.I. la aceste două poduri, cu următorii indicatori tehnico-economici.” Vi-i prezentăm doar pe cei valabili pentru podul din Tabaci: valoarea totală: 2.903.480 lei; valoarea construcţiilor şi montajului: 2.387.760 lei; durata de execuţie: 8 luni.
Licitaţia a fost ţinută în 2017, fiind câştigată de o firmă din Piteşti
În primăvara anului 2017, cele două căi de trecere – podul Tabaci şi cel de pe DN 73 – au fost scoase la licitaţie „la pachet”, sub forma unui contract cu două loturi, care prevedea că: „La cele două poduri se vor executa lucrări de demolare a elementelor deteriorate şi refacerea banchetelor, consolidarea/repararea elevaţiilor infrastructurii şi execuţia unei suprastructuri noi.” Lotul 1 consta în „Reabilitarea podului pe Şoseaua Naţională”, iar Lotul 2, în „Reabilitarea podului pe strada General Iosif Teodorescu”. La traversarea peste Râului Târgului din Tabaci, „execuţia lucrărilor constă în demolarea tablierului monolit, cu grinzi Gerber, demontarea fâşiilor cu goluri afectate de infiltraţii ale dalelor, refacerea banchetelor, consolidarea/repararea elevaţiilor infrastructurii şi execuţia unei suprastructuri noi, alcătuită din tabliere cu grinzi prefabricate din beton.”, acesta a fost obiectul contractului în cazul podului din Tabaci, atribuit, pe 16 august 2017, unui constructor piteştean, G&M Road Building Engineering SRL, care a mai prins şi alte reabilitări de poduri în Muscel.
Constructorul din Piteşti a câştigat graţie preţului cel mai mic oferit, condiţia impusă de municipalitate. Reparaţiile urmau să fie plătite din taxele şi impozitele câmpulungenilor, căci numai podul de pe Şoseaua Naţională a fost acceptat în P.N.D.L., făcând obiectul unui contract de finanţare cu Ministerul Dezvoltării. G&M Road Building Engineering SRL şi-a adjudecat contractul cu un preţ de 1.699.087,57 lei (2.021.914,20 lei, cu TVA).
În 2018, Ţâroiu a renunţat la podul din Tabaci. Banii i-a dus în lucrarea de la Piaţa Primăriei
În vara anului 2018, urechile lui Liviu Ţâroiu erau gâdilate de angajamentul constructorilor Răuţoiu&Răuţoiu, patronii de la Group Concif şi Ratelen Construct, că vor finaliza amenajarea Pieţei Primăriei, până la jumătatea lunii ianuarie 2019. Cum scria, de altfel, pe panoul de şantier, potrivit căruia lucrărica se putea realiza în şase luni. Cum recepţia finală s-a făcut pe 8 martie 2021, întârzierea n-a fost „decât” de doi ani.
Bucuria lui Liviu Ţâroiu era umbrită de un „mic” amănunt. N-avea asigurat în bugetul pe 2018 întregul preţ al lucrării: 6.412.000 lei. Prevederea pe anul respectiv se limita la 2.800.000 lei. Şi trebuia asigurată diferenţa de 3.612.000 lei. La sfârşitul verii lui 2018, fostul primar a umblat la lista de investiţii şi a tăiat de unde a putut. Cel mai mult s-a putut de la podul din Tabaci, 2,1 milioane de lei, pe care l-a eliminat cu totul. De ce? Licitaţia trebuia reluată, zicea pe atunci Ţâroiu. „La podul de pe strada General Teodorescu a fost o renunţare a constructorului, din cauză că, după ce a câştigat licitaţia, s-a declarat nemulţumit de organizarea de şantier, care trebuia să fie mult mai mare. Ne-a cerut nişte sume suplimentare, care nu puteau fi acordate din start, până nu începea lucrarea. Am căzut de comun acord asupra renunţării şi reluăm procedura. În acest an, nu mai putem să avem alocate sumele pentru respectivul pod.”, explica Liviu Ţâroiu de ce nu se mai face trecerea peste Râul Târgului din Tabaci. Atunci, tot „răul” a fost interpretat în sensul de „mai bine!”, deoarece firma câştigătoare n-avea o reputaţie grozavă. Chit că se potrivea cu a lui Ţâroiu. Magda BĂNCESCU