27.7 C
Campulung Muscel
17/06/2024

În câteva săptămâni începe modernizarea drumului Râuşor-Portăreasa

Cinci drumuri de interes local sunt asfaltate în Lereşti cu bani europeni. Proiectul de un milion de euro a inclus amenajarea străzilor Pahonţu, Muşetoiu, Ţarină (la Cimitirul Eroilor), Valea Foii (pe lângă biserică, cu ieşire în DN 73, la staţia TRAFO), dar şi drumul de contur al barajului Râuşor, pe malul drept, de la coronamentul barajului, până la coada lacului. Lucrările sunt făcute de firma din Stoeneşti, Contech Barengot.

Drumul care ocoleşte Barajul Râuşor pe partea dreaptă, până la Voina, are 9 kilometri, dar, în proiectul accesat de Primăria Lereşti, prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale se va repara doar o treime din el, adică aproximativ 3,4 kilometri. Se porneşte după 500 de metri, după baraj şi se continuă până la drumul spre Portăreasa. Lucrările se preconizează a începe peste circa două săptămâni, după ce firma constructoare termină asfaltarea străzii Pahonţu, care face parte din proiectul de modernizare a drumurilor comunale din Lereşti. 

„Proiectul e început, avem străzile din comună care sunt aproape gata. S-a asfaltat Valea Foii, acum se montează parapeţii, s-a făcut acostamente la beton, s-au făcut rigolele, pe Ţarină, la Cimitirul Eroilor am terminat şi acolo de asfalt, plus rigolă carosabilă, pe strada Pahonţu se lucrează la ora actuală şi, după ce se termină aici, în două săptămâni probabil o să începem şi pe baraj. Este vorba de malul drept al barajul Râuşor-Portăreasa, pe braţul celălalt, de la kilometru 0,500, că primii 500 de metri sunt ai Apelor Române şi, de la izvor de acolo începe drumul nostru comunal, care merge roată, contur pe baraj până la Cabana Voina, 9,4 kilometri. Noi, în cadrul proiectului, avem 3,4 kilometri până la coada lacului, deci de la începutul barajului, până la coada lacului e prins în proiectul acesta pe fonduri europene. Costă un milion de euro drumul de la Portăreasa şi cu străzile din comună: Muşetoiu, Valea Foii, Pahonţu, Ţarină (Cimitirul Eroilor), cu fonduri prin AFIR. Lucrările le face Conteh Barengot, a fost singura firmă înscrisă la licitaţie.”, ne-a declarat primarul de la Lereşti, Marian Toader.

90% dintre lereşteni au asfalt şi canalizare la poartă

Aşa cum ne-a spus edilul, după ce Inspectoratul de Stat în Construcţii va elibera adeverinţele specifice, administraţia locală va face recepţia lucrărilor la alte 11 străzi, care au acum canalizare şi asfalt. Astfel, 90% dintre lereşteni au cele două utilităţi la poartă.

„Cele 11 străzi, modernizate cu bani de la bugetul local sunt finalizate, urmează să plătim cotele la ISC, să luăm adeverinţa. După ce prim adeverinţa de la ISC putem convoca comisia să facem recepţia celor 11 străzi, iar cu canalizarea suntem în proporţie de 90% realizată.”, ne-a mia spus Marian Toader.

În viitorul apropiat, în Lereşti se va face şi extinderea reţelei de gaze, dar şi a celei de iluminat public stradal. Pe lista de investiţii a Primăriei Lereşti mai era amenajarea Grădiniţei Voineşti, care era prinsă la finanţate prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, urmând să se găsească altă sursă de bani, după ce acesta a fost suspendat, la fel şi pentru investiţia de alimentare cu apă şi canalizare în satul Pojorâta.

„Sperăm ca anul acesta să finalizăm şi PUG-ul, iar la Ziua Comunei şi Festivalul Covrigului cu Ou am renunţat, că şi aşa am avut cheltuieli cu COVID. Am început cadastrarea gratuită, de la Gardă şi, pe măsură ce echipele înaintează din proprietate în proprietate noi anunţăm cu două trei zile înainte ca să stea omul acasă. Încercăm introducerea plăţii taxelor şi impozitelor online. Deocamdată nu se pot plăti decât amenzile online, nu este sistemul pregătit cu tot ce trebuie. Eu sunt mulţumit că cetăţenii au înţeles ce le-am transmis, nu am avut probleme în Lereşti, s-au respectat măsurile şi sperăm să trecem cu toţii bine peste această perioadă.”, a mai transmis primarul Marian Toader.

Doi câmpulungeni veniţi din străinătate stau în izolare la Lereşti

Imediat după instituirea stării de urgenţă, romii din cătunul Pojorâta au înţeles mai greu că trebuie să respecte nişte reguli de izolare, şi au ameninţat cu acte de violenţă echipele Primăriei Lereşti, care-i verificau dacă le respectă. Cei care au adresat expresii jignitoare şi ameninţări angajaţilor Primăriei Lereşti s-au ales cu dosare penale, care sunt în lucru la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung. După acest moment, efective de jandarmi şi poliţişti au fost frecvent prezente în sat, situaţia fiind ţinută sub control. Într-o stare de normalitate se află şi acum, aşa după cum ne-a spus Marian Toader: „Cu coronavirusul stăm tot ca până acum, mai avem două persoane izolate. Am primit de la DSP că nu sunt din localitate, sunt din Câmpulung şi s-au izolat la Lereşti, unde au o casă de vacanţă a unei mătuşi. Ce am avut noi, cazurile care au fost în comună, le-am gestionat, adică cei care au fost găsiţi pozitivi la teste, au fost la Spital la Câmpulung. Am băgat familia în izolare, am făcut dezinfecţie în gospodărie, pe stradă am făcut săptămânal dezinfecţie, prin toate locurile publice. Da, a fost infirmiera aceea de la Centrul de Dializă, care locuia în Lereşti şi o persoană, care a fost internată la Câmpulung, omul mai avea şi alte probleme. Omul a fost internat, iar familia a intrat în izolare acasă, le-am acordat sprijin social zilnic şi acum e acasă, e bine, deci nu sunt probleme.” “E.M.”

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!