18.8 C
Campulung Muscel
29/03/2024

Intervenţia ambasadorului Ion I. Jinga, reprezentant permanent al României la ONU, în reuniunea informală a Consiliului de Securitate pe tema „Stabilităţii Cibernetice, Prevenirii Conflictelor şi Consolidării Capacităţilor”

Ambasadorul Ion I. Jinga, reprezentantul permanent al României la Organizaţia Naţiunilor Unite, originar din Muscel, a susţinut o intervenţie în cadrul reuniunii informale a Consiliului de Securitate pe tema „Stabilităţii Cibernetice, Prevenirii Conflictelor şi Consolidării Capacităşilor”, organizată la 22 mai 2020 în format videoconferinţă.

Diplomatul român a subliniat că „Spaţiul cibernetic nu reprezintă o lume nouă, ci o extensie a lumii reale. Nu creează actori, ci permite actorilor existenţi noi forme de interacţiune. Majoritatea riscurilor asociate spaţiului cibernetic nu ţin de caracteristicile acestui spaţiu, ci de conduita actorilor în interiorul său”, remarcând, de asemenea, că importanţa spaţiului cibernetic în contextul securităţii internaţionale este relevată inclusiv de faptul că această dezbatere este posibilă doar prin utilizarea noilor tehnologii de informaţii şi telecomunicaţii (information and telecomunication technologies – ICTs), care permit continuarea activităţii Organizaţiei Naţiunilor Unite, în condiţiile pandemiei de COVID-19. În actualul sistem de relaţii internaţionale, stabilitatea cibernetică, prevenirea conflictelor şi consolidarea capacităţilor pot fi realizate doar prin susţinerea ordinii internaţionale bazate pe reguli, fundamentată pe Carta ONU şi consolidarea

multilateralismului.

Ambasadorul României la ONU a reamintit că setul de norme şi recomandări agreate prin consens în rapoartele Grupului de Experţi ONU pe tema Tehnologiilor de Informaţii şi Telecomunicaţii în Contextul Securităţii Internaţionale, andosate de Adunarea Generală ONU, stabileşte parametrii concreţi ai conduitei responsabile a statelor în spaţiul cibernetic. Consolidarea acestor parametri constituie unul dintre obiectivele schimburilor de bune-practici şi activităţii României la nivel regional, sub-regional, bilateral şi naţional.

În context, a reliefat activitatea României în domeniul securităţii cibernetice în cadrul OSCE şi al Forumului Global privind Expertiza Cibernetică, evidenţiind rolul ţării noastre în promovarea şi implementarea identificării şi remedierii vulnerabilităţilor în domeniul ICT şi a măsurilor conexe de consolidare a încrederii.

Totodată, ambasadorul Ion I. Jinga a subliniat implicarea activă a României în eforturile de consolidare a securităţii cibernetice la nivelul Uniunii Europene, prin agrearea concluziilor Consiliului UE privind capacităţile de securitate cibernetică, stabilirea paşilor de urmat pentru asigurarea securităţii reţelelor 5G, consolidarea setului de măsuri Cyber Diplomacy Toolbox şi adoptarea regimului european de măsuri restrictive de descurajare şi răspuns la acţiuni cibernetice ofensive (EU Cyber Sanctions Regime).

Arătând că România se află, în prezent, în poziţia privilegiată de a participa la lucrările ambelor formate ONU dedicate negocierii formulelor de consolidare a parametrilor conduitei responsabile a statelor în spaţiul cibernetic (Grupul de Experţi Guvernamentali ONU privind consolidarea comportamentului responsabil al statelor în spaţiul cibernetic în contextul securităţii internaţionale, respectiv Grupul de Lucru Deschis al ONU pe tema evoluţiilor în domeniul ICT în contextul securităţii internaţionale), ambasadorul României la ONU a precizat: „Abordarea corectă este bazată nu pe tehnologie, ci pe comportamentul nostru responsabil în folosirea ei. Comportamentul responsabil al statelor în spaţiul cibernetic ţine în primul rând de respectarea normelor dreptului internaţional şi a valorilor democratice. Dezvoltarea unui spaţiu cibernetic global, deschis şi sigur, în care drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului ţi domnia legii se aplică pe deplin, este esenţială pentru bunăstarea şi prosperitatea societăţilor noastre, iar discutarea problematicii securităţii cibernetice în Consiliul de Securitate ONU constituie o componentă importantă a acestui proces”.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!