3.3 C
Campulung Muscel
20/04/2024

Viitor luminos pentru concesionarul reţelei de becuri a Câmpulungului

Magda BĂNCESCU

În toiul pandemiei, Executivul lui Liviu Ţâroiu, cu încuviinţarea majorităţii PSD + ALDE + Constantin Staicu, în privinţa căruia nu vă putem spune cu certitudine pe unde mai este, politic vorbind, căci PAM a devenit „istorie”, a luat o decizie crucială. Asta în ciuda vociferărilor „strangulate” de transmisiunea online ale liberalului David, că subiectul este mult prea important ca să fie dezbătut „prin tablete”. Important este, fără discuţie, şi asigură un viitor luminos firmei care va administra reţeaua de lămpi stradale a Câmpulungului, căci despre asta era vorba. Până atunci, trebuie înfiinţat Serviciul de Iluminat Public al municipiului, în subordinea Consiliului Local, care, ulterior, va fi concesionat unui operator specializat. Aşadar, acest domeniu în privinţa căruia, anul trecut, şi puterea, şi opoziţia s-au pus de acord că nu va putea fi administrat de Primărie, care n-are nici oameni, nici utilaje, va funcţiona în regim de gestiune delegată. 

Practic, în acest punct l-au adus liberalii pe Liviu Ţâroiu, care, pe la sfârşitul verii trecute, altfel îşi planificase organizarea sectorului despre care discutăm. Sector care trebuia să existe în subordinea Primăriei de vreo 14 ani, de când a apărut legea care obligă administraţiile publice locale să aibă un departament special pentru iluminatul public. Poate că nici Liviu Ţâroiu n-ar fi dat în clocot să-l înfiinţeze, dar este obligat de proiectul cu fonduri europene, care îl ajută să modernizeze un sistem învechit, schimbat în primul mandat al lui Călin Andrei. După 15 ani… era cazul. Şi dacă nu avea proiectul european, el insistă că, încă din 2017, după un control al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, i s-a impus obligaţia de înfiinţare a unui serviciu de iluminat public, riscând să fie sancţionat pentru nesocotirea ei. De sancţionat, nu l-a sancţionat nimeni în cei trei ani trecuţi, semn că nu e atât de grav că nu-l avem.        

Pentru cei interesaţi de subiect, să facem o recapitulare a încercărilor eşuate din 2019, de creare a compartimentului, pe care Ţâroiu şi ai săi îl vedeau compus, ţineţi-vă bine, din opt inşi! Anul trecut, în vreo două rânduri, primarul şi sfătuitorii din subordine, „mână largă” în chestiunea salariilor, căci doar nu dădeau de la ei, plănuiau să înghesuie opt cetăţeni – pe lângă mulţi alţii – într-un stat de funcţii care, chipurile, nu asigură nici pe departe volumul de muncă uriaş din Primărie.

Cronologia intenţiilor de lărgire a familiei fericite şi liniştite, salarial vorbind, din instituţie, arată astfel. La sfârşitul lui august, a fost pus în dezbaterea Consiliului un proiect de hotărâre cu iz de insultă la adresa sectorului privat, unde treburi multe se fac cu oameni puţini, din raţiuni financiare. Nu neapărat din cauză că forţa de muncă e pe sponci şi, în general, „obosită” de pe la 20 de ani. Executivul cerea Legislativului local să-i accepte o majorare a grilei de posturi cu 28 dintr-un foc. Cu ce mai era neocupat din anii trecuţi, slujbele vacante, după socotelile de la sfârşitul verii trecute, erau 33 disponibile. Ce emoţie pe cei 33 de aspiranţi la un job la stat, la Primărie, o instituţie cu şef în schimbare, teoretic, din patru în patru ani, care vede în subordonaţi potenţiali votanţi, de aceea nu-i sancţionează, doar motivează!

În septembrie, după o lună, în care contribuabilii au bolborosit la adresa neruşinării conducerii Primăriei de a asigura pe viaţă şi alte pile, cele 28 de noutăţi aduse grilei s-au redus la 19, după ce primarul a ajustat-o niţel, tăind posturile care nu erau urgente. Nouă nu erau deloc urgente, mai cu seamă că nu erau nici acoperite salarial în bugetul anului trecut, cum, de altfel, nu erau nici restul de 19. După încă o lună de dat mărunt din buze colectiv, opoziţie + câmpulungeni conectaţi la matrapazlâcurile din administraţie, corpul funcţionăresc visat de actualii manageri ai municipiului trece printr-un nou lifting, care îl uşurează de alte 13 „bucăţi”, propuse a-l rotunji începând cu 1 noiembrie 2019. Mai pe înţeles, din cei 19 doriţi în septembrie, s-au tăiat 13, rămânând, la final de octombrie, şase posturi pe care primarul le dorea adăugate grilei de salariaţi.

Cele 22 de poziţii eliminate în intervalul august-octombrie nu erau pierdute pentru totdeauna, căci planurile făcute anul trecut le dădeau ca reportate în 2020, când urmau să beneficieze şi de o alocare salarială. Lucru în privinţa căruia avem îndoieli că se va mai produce, la ce ravagii a făcut COVID-ul în buget. 

Atât în august, cât şi în septembrie, între cei 28, respectiv 19 inşi care urmau să fie angajaţi pe parcurs, cântăreau destul de greu salariile celor opt colegi de la Serviciul de Iluminat Public, la care primarul Ţâroiu ţinea foarte mult. În două rânduri, documentaţia cu surplusul de salariaţi a ajuns în Consiliul Local cu acest compartiment în formulă completă: un şef de serviciu, un inspector, plătiţi ca absolvenţi de studii superioare, un maistru, patru muncitori calificaţi şi un şofer. Abia după două amânări, preferate în locul unor respingeri la vot, serviciul a fost restrâns la un singur angajat. La sfârşitul lunii octombrie, când primarul şi aleşii liberalii au acceptat concesia, a rămas stabilit că omul de la „Iluminat” are o singură misiune: să pregătească formalităţile de predare a unei activităţi, pentru care administraţia publică n-are nici personal, nici logistică, nici autorizare, către o societate privată.

Ce s-a decis toamna trecută a revenit în Consiliu la mijlocul acestei primăveri, pentru accelerarea transferului utilităţii în discuţie către un privat. Căci, repetăm, aşa s-au înţeles majoritarii cu liberalii să facă. David s-a făcut că a uitat şi s-a trezit întrebând, la şedinţa de săptămâna trecută: „Vrem să dăm cumva iluminatul public la vreo firmă?” Şi de ce să-l dăm, căci, exceptând Mioveni, care a apelat la delegare, Piteşti are serviciul lui, iar Curtea de Argeş n-are niciuna, nici alta. Acesta a fost contextul în care Ţâroiu, nervos după zburătăcirea lui Alexe din funcţia de director al Spitalului,  a explodat că nu-şi permite să piardă un milion de euro, valoarea proiectului de modernizare a iluminatului public, acceptat la finanţare, „pentru simplul fapt că nu vrei dumneata!” În afara lui David, n-au vrut nici ceilalţi patru liberali, care fie s-au abţinut, fie au votat împotrivă. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!