Că subalternii directorului Nicolae Pătru n-au nici timp, nici dispoziţie de scris reiese din programul acestui an, după care îşi ghidează activităţile Administraţia Domeniului Public şi Privat Câmpulung. Calendarul de lucrări este, în mare, acelaşi din anii trecuţi, diferind doar arterele pe care urmează să ajungă asfaltul. Restul operaţiunilor sunt identice, deşi textul putea fi îmbunătăţit şi completat cu munci despre care şefii ADP-ului susţin că le fac. Dar dacă nu le menţionează în documentele oficiale, aşa cum este planul anului în curs, nouă, celor care urmărim maniera de îndeplinire a ţintelor propuse, nu ne rămâne decât să-i credem pe cuvânt. De pildă, având experienţa neplăcută de anul trecut, când gardul viu şi arborii ornamentali au fost atacaţi masiv de omida păroasă, ne aşteptam ca sarcina de stropire cu substanţe contra acestui parazit să figureze între muncile prestate de oamenii serviciului condus de Ion Ciortan. Citim în program că operaţiunile cărora le sunt supuse gardul viu şi arbuştii care înviorează cu verdele lor proaspăt griul urban sunt tuns, udat, toaletat şi cam atât. Dacă Serviciul Întreţinere Spaţii Verzi, Salubritate face mai mult de atât, n-avem de unde şti, de vreme ce planificarea anuală nu pomeneşte nimic despre stropirea buxuşilor şi restului vegetaţiei contra dăunătorilor. Operaţiune care nu este o bagatelă, pe lângă celelalte lucrări enumerate, de cosit, plivit, cosit, săpat, măturat, etc.
Cetăţenii din cartierul Pescăreasa şi zona Apa Sărată ar trebui să fie atenţi la următoarele lucrări propuse de lucrătorii de la Spaţii Verzi: tunsul, săpatul şi muşuroitul trandafirilor; udatul, cositul şi greblatul spaţiilor verzi, revopsirea bordurilor; tunsul, aliniatul arborilor şi arbuştilor, a peluzei de gard viu; măturarea străzilor.
Apropiindu-ne de centru, în cartierul Gară şi zona Colegiului „Dinicu Golescu”, se înmulţesc intervenţiile muncitorilor însărcinaţi cu înfrumuseţarea spaţiului verde: toaletarea arborilor şi arbuştilor; tunsul gardului viu, cosit, plivit, greblat; săpatul, nivelatul, semănatul gazonului; plantarea a 100.000 de fire de flori de sezon; udatul plantelor; curăţenia la caseu şi măturatul străzilor.
În Tabaci, planificarea de flori plantate este identică celei de la Gară – „Dinicu”, 100.000 de fire, pe lângă restul sarcinilor: tunsul şi cositul ierbii şi a gardului viu, plivitul şi udatul florilor; semănatul gazonului; revopsirea bordurilor; curăţenia şi măturarea străzilor.
=Ce n-a doborât furtuna din februarie dintre pomii existenţi în zona Spital – Piaţă trebuie toaletat, deşi pentru arborii din incinta complexului medical planurile au fost de defrişare totală, mai cu seamă după ce dintr-unul au căzut crengi peste un conac proaspăt renovat. Aici, plantele care vor înviora locul sunt în număr de 220.000 de fire, conform comunicării şefului celor responsabili de împrospătarea aspectului unor zone prin care se perindă multă lume. În rest, programul este identic celorlalte cartiere, cu accent pe îngrijirea vegetaţiei, a trandafirilor şi gardului viu. Din cauză că pe aici trec mulţi cetăţeni, este nevoie de măturarea străzilor mai des ca la intrarea în oraş. Muncitorii ADP-ului au sarcina de a monta coşuri de gunoi şi de a le repara pe cele vechi.
Agenda de lucru continuă cu Parcul „Ştefănescu”, unde trebuie vopsiţi cu var pomii, vopsite şi băncile, iar mobilierul parcului şi al locului de joacă, reparate. Subalternii lui Ion Ciortan şi-au propus să treacă, cu coasa, grebla şi mătura, de câte ori este nevoie. Adică des şi foarte des.
Bulevardul „Pardon” şi Grădina Publică sunt abordate împreună, ca front de lucru, pentru oamenii de la Salubritate şi Spaţii Verzi. Cum zonele cu vegetaţie ale bulevardului vor fi „deranjate”, teoretic, de şantierul investiţiei de amenajare, cel mai probabil, acţiunile de plantare de pomi şi flori de sezon se referă numai la Grădina „Mersi”. Programul nu specifică nici ce se plantează, nici cât se plantează, dar la cât este de gol este parcul central, are nevoie de vegetaţie din abundenţă. Măcelului făcut în 2013, pe când au debutat distrugerile Primăriei în numele „regenerării urbane”, i-a pus capac vijelia din februarie, care a împuţinat mai tare puţinii copaci scăpaţi defrişării demente de acum şapte ani. Pe lângă atenţia acordată gardului viu, pomilor, arbuştilor şi gazonului, ADP şi-a fixat ca sarcină să repare băncile, mobilierul parcului şi locul de joacă.
Şi în Parcul „Kretzulescu” este nevoie de repararea băncilor şi, suplimentar operaţiunilor de toaletare a pomilor, lucrătorii serviciului Consiliului Local vor să îndulcească amărăciunea cauzată cetăţenilor prin defrişarea copacilor vecini parcării Kaufland, plantând arbori şi arbuşti în parc şi la locul de joacă.
300.000 de flori este norma ADP pentru zona Centru – Primărie – Muzeu. N-am înţeles consumul „floral”, propus de serviciul public, din banii noştri, de vreme ce este treaba (şi obligaţia contractuală) a firmelor oamenilor de afaceri Răuţoiu, care au de încheiat lucrarea de amenajare a Pieţei Primăriei, să pună la punct şi spaţiile verzi. Proiectul prevede clar cu ce trebuie umplute jardinierele şi restul spaţiilor verzi, căci bănuim că ceea ce s-a plantat până acum nu este întreaga cantitate convenită. Prin urmare, n-are ce să caute ADP în Piaţa Primăriei cu panseluţe şi alte sortimente florale din producţia proprie. Muncile de peste an ale lucrătorilor publici mai cuprind repararea băncilor existente – mai puţin a celor din Piaţa Primăriei, unde Group Concif şi Ratelen Construct trebuie să înlocuiască tot mobilierul urban -, repararea mobilierului parcurilor şi locurilor de joacă. De vreme ce „Kretzulescu” şi Grădina Publică sunt tratate separat în calendarul de lucrări al ADP-ului, nu vedem ce alt parc „atacă” în centru muncitorii statului. Dar dacă sarcinile sunt un „copy-paste” comod de la un cartier la altul, scăpat verificării celor care au semnat tot ca primarul… Aflându-ne la descrierea salubrităţii în „buricul târgului”, sunt abordate toaletarea pomilor, tunsul, muşuroitul şi dezmuşuroitul trandafirilor, tunsul gardurilor vii şi al arbuştilor, udarea gardului viu, măturatul străzilor.
Ajungem în Schei, unde, în afara treburilor punctate şi în cazul celorlalte zone, privitoare la pomi, gard viu şi curăţenia stradală, intenţiile sunt de a planta circa 5.000 de fire de flori de sezon.
Urcăm în Grui, faţă de care creşte generozitatea serviciului Primăriei la 30.000 de fire. Şi aici este nevoie, cu siguranţă, de reparaţia mobilierului parcurilor şi locurilor de joacă, de montarea de bănci noi şi coşuri de gunoi, pe lângă celelalte munci care privesc spaţiul verde şi curăţenia stradală.
Atât în Grui, cât şi în Vişoi, subordonaţii directorului Bogdan Pătru vor monta bănci noi, le vor repara pe cele rupte şi ce au mai stricat derbedeii în locurile de joacă şi vor înmulţi coşurile de gunoi, care, judecând după mizeria excesivă, nu se dovedesc niciodată suficiente. Poate, fiind mai multe şi aflate pe traseul concetăţenilor care simt imboldul de a arunca resturile la voia întâmplării, le vor inspira gestul civic, menit să dea persistenţă efortului măturătorilor stradali. Sarcinile de lucru sunt îndreptate şi către aranjarea gardului viu, a arborilor şi arbuştilor, a gazonului, cu menţiunea că, în Vişoi, cantitatea de flori plantare se cifrează la 50.000 de fire. Tot în acest cartier, ADP-iştii trebuie să se ocupe de întreţinerea parcului din zona Bisericii de Lemn.
Sarcini similare şi în cartierul „Flămânda” şi zona Colegiului „Carol I”, legate de verdeaţă, curăţenie şi mobilier stradal, doar cantitatea de flori este limitată la 1.000 de fire, prin comparaţie cu restul oraşului.
6.000 de fire este planificarea pentru Cimitirele „Flămânda” şi Eroilor, pe lângă îngrijirea trandafirilor şi a gardului viu. Şeful Serviciului Întreţinere Spaţii Verzi, Salubritate, Ion Ciortan, şi-a trecut, ca obiectiv de îndeplinit, parcelarea şi extinderea Cimitirului Orăşenesc.
Programul enumeră şi lucrările care se vor executa la Seră, care s-a angajat să asigure materialul floricol necesar, în jur de 700.000 de bucăţi, confecţionarea de aranjamente florale pentru zile festive naţionale şi locale, reparaţii ale serelor şi amenajarea garajului pentru măturătoare. “E.M.”