9.6 C
Campulung Muscel
14/10/2024

23 august, ziua Câmpulungului şi a Muscelului

Uite că, de 23 august, au sărit din nou scântei din opinca musceleanului, ca în vremurile în care avea locul de muncă, leafa şi casa asigurate, la fel şi viitorul, acela mediocru, limitat, care era. Astăzi nu e mediocritate? E mai multă ca înainte de ’89, în tot ce se întâmplă în jurul nostru. În aspectul mizer al municipiului, în care nu s-au schimbat multe de la Revoluţie încoace, exceptând nimicirea industriei, în comportamentul tineretului, care respinge educaţia (pe care n-o mai fac nici familia, nici dascălii), şcoala, disciplina, munca. 23 august ne-a prins cu mici şi bere, un ocean de bere, în Piaţa Primăriei, unde a ajuns, de joi, caravana publicitară a unei companii producătoare a tradiţionalei băuturi. Nimic de cârâit că au venit, se întâmplă în toată ţara, la case mari, ce-i drept, şi nu putem să adoptăm atitudinea lui Gică Contra când se ţine un spectacol al cărui mise-en-place a fost diferit de ceea ce s-a întâmplat de Zilele Câmpulungului. Şi nici de Zilele Câmpulungului nu se opune nimeni spectacolelor şi circulaţiei oprite pentru amplasarea scenei, dacă sărbătoarea se limitează la un week-end, ca peste tot în România şi în lumea largă. Nu o săptămână dominată de o ţigănie infectă, a cărei acceptare pe teritoriul municipiului n-a meritat nici măcar financiar.
    Serbarea a fost precedată de câteva contre între cei doi viceprimari, la o şedinţă de îndată, ţinută cu trei zile înainte de sosirea organizatorilor cu calabalâcul impresionant. O scenă care se întindea din uşa Primăriei, până în uşa Clubului ARO, terase albastre, toate la fel, foişoare amplasate pe butoaie, în orice caz, un aranjament deosebit, nu „varza” în care se transformă centrul de sărbătoarea kitschoasă şi apocaliptică a Câmpulungului. „Împuţiciunea”, cum a numit-o sugestiv unul dintre colegii de partid ai liderului provizoriu al urbei. De ce s-au luat la harţă Ţâroiu şi David, în urmă cu o săptămână, când primul a anunţat festivalul de bere, desfăşurat sâmbătă şi duminică, la Câmpulung? Din pricina duratei, care nu s-a limitat la două zile, cum incorect a anunţat pesedistul, ci s-a dublat, chit că n-a cântat nimeni joi şi vineri. Când Ţâroiu a trâmbiţat triumfător o nouă sărbătoare în cetate, deşi cei mai petrecăreţi orăşeni din judeţ n-au apucat să-şi tragă sufletul după Zilele Municipiului şi Festivalul de Folclor „Carpaţi”, David s-a dezis parţial de atitudinea de bun samaritean aflat în campanie electorală a colegului.
    Liberalul, care a fost consultat de pesedist în privinţa evenimentului, a fost de acord ca circulaţia să fie blocată doar în zilele de 22 şi 23 august. Însă ştia ceva despre planurile organizatorilor de a-şi instala echipamentele şi terasele de joi. Ţâroiu, om cu sufletul mare, a acceptat să-i primească pe musafiri de joi, aşa cum au fost intenţiile de la bun început şi cum convenise, de altfel, cu aceştia. În faţa Consiliului Local şi a presei, viceprimarul nr.1 a susţinut că oamenii trebuie să-şi monteze scena de joi, că n-au timpul necesar, fiind o scenă aparte, foarte mare. Adică de joi după-amiaza şi până sâmbătă seara, când era programat primul concert, nu era timp suficient, după Ţâroiu. Asta deşi, vineri dimineaţa, era instalată, terasele şi foişoarele la locul lor, pentru că aşa a bătut palma Ţâroiu cu berarii. Viceprimarul nr.2 a ripostat, pe bună dreptate, că organizatorii festivalului n-au ce să caute cu scena de joi, dacă spectacolele încep două zile mai târziu, iar, în ultimii 15 ani, montajul s-a făcut într-o singură seară. Ca să-i închidă gura, Ţâroiu s-a angajat că începe o altă discuţie cu oaspeţii, dar, cum înţelegerea fusese încheiată cu traficul oprit de joi noaptea, ce s-a discutat a rămas bătut în cuie. La fel, nemulţumitul David a respins şi ideea ca berarii să plece a doua zi, după al doilea concert, la prânz. „O scenă se demontează în patru-cinci ore, nu până luni, la 12.00. Au închiriat pe două zile, cât este festivalul!”, a răbufnit de pomană David, pentru că a rămas ca Ţâroiu. Pentru „deranj” Primăria a încasat 60 de milioane de lei vechi, o sumă ridicolă pentru patru zile, cât a fost ocupat domeniul public central. Inclusiv taximetriştii de la Clubul ARO erau în plan să dispară din peisaj în favoarea unei dughene cu colaci ungureşti, care a fost mutată ca urmare a scandalului declanşat de acapararea locurilor de staţionare.
    Adăugăm petrecerii de 23 august de la Câmpulung, cu încălzirea făcută pe 22, chermezele săteşti ţinute cu sârg, duminică, de primarii de la Vlădeşti, Aninoasa şi Poienarii de Muscel. Sunt în antrenamente colegii de la Mioarele, Valea Mare, Stoeneşti şi Rucăr, pentru alegătorii care nu obosesc niciodată când vine vorba de distracţie.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!