16.6 C
Campulung Muscel
23/07/2024

Primăvară cu parfum de clor

Magda BĂNCESCU

Aceasta este odoarea pe care o vom simţi pe scara blocului, căci, presat de riposta dură a opiniei publice la adresa autorităţilor, primarul a încheiat contractul pentru dezinfecţie. Operatorul este acelaşi care a igienizat parcurile şi locurile de joacă, în completarea eforturilor ADP-ului de a stropi străzile cu substanţe pe bază de clor. La şedinţa de Consiliu de marţi, Liviu Ţâroiu lăsa impresia că mai durează până pune în aplicare obligaţiile Ordonanţei 4 şi asta din cauză că nu avea pregătită suprafaţa pe care va acţiona firma. Nu mai vorbim despre bani, care nu există decât într-un cuantum derizoriu, raportat la severitatea bolii, de un miliard de lei vechi. Mai puţin de un miliard şi jumătate, tot în banii vechi, rămân de la voucherele de vacanţă ale bugetarilor Primăriei, care se vor sacrifica în acest an memorabil – în sensul rău – pentru pregătirea spitalelor. Până acum, şi ce s-a confirmat, şi ce s-a suspectat s-au expediat la Piteşti, care, la un moment dat, nu va mai putea primi bolnavii din teritoriu. Adică spitalele noastre vor fi nevoite să trateze aici, în oraş, viitoarele cazuri de infectaţi cu coronavirus.

Cu câteva zile înainte să apară primul caz de COVID-19, directorul Alexe, de la Spital, pesemne, inspirat de admiraţia românilor pentru doctorii care au vindecat zeci de bolnavi, declara cu o siguranţă care se baza… n-am înţeles pe ce: „Suntem pregătiţi, din punct de vedere al profesionalismului, să ne facem datoria până la capăt.” Până vom ajunge să vorbim despre „capăt”… începutul a fost dezastruos, dacă a fost posibil ca trei medici de gardă să nu trateze ca un posibil caz de coronavirus, în plină epidemie, o pacientă cu simptome care trebuia să le dea de bănuit. Este adevărat, este o situaţie nouă pentru toată lumea, dar aveam zeci de morţi în România până când a apărut primul bolnav în oraş. Aşadar, n-ai voie să te declari luat prin surprindere de afecţiunea pacientei aduse de trei ori la Spital, semn că nu se făcea bine, ci îi era mai rău. 

După comportamentul şocant de amator al personalului Spitalului, care, în general, nu neapărat  în acest caz particular, trebuie să se aştepte la „poveşti” din partea internaţilor despre lipsa contactelor cu „zona roşie”, ne năuceşte şi Primăria, cu lâncezeala minţii şi paralizarea acţiunii taman într-o perioadă în care este vital să gândeşti şi să te mişti rapid. Căci aşa se împrăştie boala asta nouă care nu face nazuri la vârstă, buzunar, funcţie ori naţie. Vuia tot oraşul că o bătrânică de pe principala Vişoiului – din zona de blocuri – este a doua victimă a coronavirusului şi autorităţile nu trimiseseră o echipă pentru dezinfecţia scării de domiciliu a bolnavei nici a doua zi după transferul acesteia la Piteşti. Abia în jurul prânzului, după ce edilul şef şi-a luat o bălăcăreală zdravănă de la cetăţeni în online-ul cuprins de febra primelor contaminări, blocurile de pe Alexandru cel Bun, aflate în continuarea Carrefour, au trecut prin acţiunea anunţată.        

Cum scăpăm de pericol, când viaţa noastră este în mâinile unor oameni încremeniţi, care compun un Comitet Local pentru Situaţii de Urgenţă moale de tot?! Am înţeles că prefectul, directorul de la Spital, primarul n-au voie să informeze public populaţia despre îmbolnăviţi, deşi este greu de acceptat să nu ştii câţi infectaţi sunt în judeţ, unde sunt, ca să fim mai prudenţi, mai ascultători, mai retraşi în propriile locuinţe. Dar nici între ei nu comunică? Nu putea managerul Spitalului să-l anunţe pe amicul primar că are o pacientă infectată, cu domiciliul în Câmpulung?! Adică e nevoie urgentă de dezinfecţia la care este obligată Primăria prin ordonanţă militară?! 

Departe de a trata cu ironie boala care ne-a băgat în boală pe toţi, oricât de bine am sta cu psihicul, dar biata pensionară, contagiată în împrejurări necunoscute, căci nu putem pune bază pe folclorul local cu pomana negată de prima îmbolnăvită, a grăbit dezinfecţia care sigur nu debuta a doua zi, judecând după declaraţiile ezitante, lansate la şedinţa Consiliului Local. Atunci, şi primarul, şi directoarea economică declarau la unison că mai întâi trebuie calculată suprafaţa de igienizat. Apoi, administratorii sunt aşteptaţi cu ţidula cu revendicări de acţiuni la Primărie, ca să nu se trezească echipele că sunt luate cu „huo!” de populaţia înspăimântată că este intoxicată. Aşadar… mai dura. Depistarea celui de-al doilea caz, al unei femei cu domiciliul în Câmpulung, i-a făcut pe cei de la Primărie să calculeze cu sufletul la gură interioarele scărilor. Pe 1 aprilie, se ştia şi cât măsoară pe dinăuntru cele 222 de blocuri din oraş, pe 1 aprilie, s-a încheiat şi contractul cu firma şi, tot pe 1 aprilie, primele blocuri erau „parfumate” cu esenţa cea mai plăcută nărilor noastre în aceste vremuri cumplite. 

Cine ar fi crezut că vom trăi timpurile în care vom privi, fără nicio bucurie, parcă fără viaţă în noi, ramurile îmbobocite, pentru că, în 2020, natura renaşte sub semnul morţii?

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!