11.6 C
Campulung Muscel
24/05/2024

În anii ’30, un primar a fost în stare să facă reţelele de apă şi canalizare. În 2020, n-avem un primar în stare să le schimbe, măcar în centru

Expozeul profesorului Dan Constantinescu, un om al oraşului, despre care vorbeşte cu un respect neregăsit, din păcate, la autorităţile responsabile de dezvoltarea lui, i-a făcut pe mulţi să rezoneze la îndemnul său de salvare a moştenirii culturale, unice în judeţ. Cum se întâmplă, că la conducerea aşezării istorice ajung unii total lipsiţi de patriotism local, de simţul apartenenţei la orăşelul apreciat de capete încoronate şi de dragoste pentru comunitate. Căci dacă nu simţi dragoste pentru oraş, nici nu faci nimic ca să-l dichiseşti cu gust. La şedinţa de dezbatere a bugetului anului 2020, cu cetăţenii curioşi de intenţiile municipalităţii, profesorul de Istorie, care a condus, mulţi ani, Şcoala „Oprea Iorgulescu”, din postura de director adjunct, a lansat un apel la conştiinţa aleşilor de a ordona şi valorifica ce are Câmpulungul de preţ: trecutul, care ne poate asigura viitorul, dacă este „împachetat” turistic, aşa cum au făcut occidentalii cu localităţile Europei cu iz istoric. Aidoma doctorului Silviu Mănescu, inspirat de pledoaria concetăţeanului pentru frumuseţile târgului de odinioară, cu potenţial turistic, dacă dezvolţi ce trebuie pe lângă ele, şi profesorul Dan Constantinescu a vorbit la pereţi, căci prezidiul adunării n-a conţinut minţi deschise la ideea de exploatare a valorilor locale. Una dintre acestea este Cimitirul „Flămânda”, un veritabil manual de Istorie a Câmpulungului, despre care era vorba, din timpul fostei administraţii liberale, că intră într-un proiect de amenajare, sistematizare, disciplinare a construcţiilor funerare. Basme!

Plouă prin acoperişul Şcolii vechi „Oprea Iorgulescu”  

În continuare vom prezenta temele lansate de profesorul Dan Constantinescu, la prezentarea bugetului acestui an, care nu conţine nicio propunere nouă de investiţii, doar continuarea lucrărilor planificate la începutul mandatului 2016-2020. Vorbitorul s-a referit şi la prezent, şi la trecut, pertinenţa ideilor sale meritând spaţiul alocat acestui articol. Căci, cu mai mult de o relatare în ziar, subiectele unui erudit al oraşului nu se vor alege. 

Primul: şcoala sa de suflet, „Oprea Iorgulescu”. „Cât m-am luptat pentru gardul şcolii, pentru statuia lui Oprea Iorgulescu, pentru canalul termic care s-a astupat, iar şcoala nu mai are niciun fel de probleme. Am văzut că şcoala are în buget numai 42.000 lei. Puţin pentru Şcoala Naţională „Oprea Iorgulescu”, cea mai veche din Ţara Românească, cu limba de predare în Limba română. Am sărbătorit, anul trecut, 350 de ani, pentru care Primăria n-a dat niciun ban. Anul acesta, sărbătorim tot 350 de ani de la al doilea document care atestă modul în care se întreţinea şcoala. Arată ca o perlă în exterior, dar în clădirea veche plouă. Conducerea şcolii a cerut două miliarde pentru refacerea în totalitate a acoperişului, dar n-a primit niciun ban. V-aş ruga, în mod insistent, să ţineţi cont ca, în viitor, la rectificare sau, dacă se poate, acum, hai să facem acest acoperiş, căci este păcat să stăm cu lighenele în pod.”, a fost apelul profesorului Constantinescu la autorităţi. 

Agenţii Primăriei amendează mămicile care vin cu copiii la cămin şi familiile care aduc bătrâni bolnavi la Policlinică   

Având domiciliul în zona Policlinicii, acesta asistă la scene revoltătoare având protagonişti poliţişti locali care au găsit pe cine să amendeze! În faţa Policlinicii s-au montat stâlpi, care împiedică parcarea autoturismelor. Nu şi pe tronsonul cuprins între poarta Policlinicii, până la strada Negru Vodă, pe distanţa gardului Grădiniţei cu program prelungit „Sfântul Nicolae”, unde oprirea este interzisă. Însă lumea încalcă interdicţia, unele situaţii putând fi înţelese. Sunt familii care îi aduc pe vârstnicii bolnavi la Policlinică, sunt părinţi care tot acolo staţionează în timpul în care îşi aduc copiii la cămin, aceşti şoferi fiind cel mai adesea „victimele” localilor care taxează unde le este mai uşor. La doi paşi de Primărie, într-o zonă despre care ştiu că este lipsită de posibilitate de parcare. „Vine Poliţia, trage maşina după stejar, pac! Fotografiază şi pune amenda. V-aş ruga, dacă este posibil, să punem şi acolo patru-cinci stâlpi. Şi spre avocatul Olaru, ca să blocăm şi acolo. În felul acesta, am descongestiona oprirea în această zonă. Este ceva necesar pentru urbea noastră.”, a punctat profesorul Constantinescu, a cărui sugestie trebuie să fie completată şi cu crearea de locuri de parcare în zonele în care există instituţii cu adresabilitate pentru public. 

“Această canalizare mai are capacitatea necesară? Este de actualitate? Conductele sunt bune pentru încă 50 de ani?” 

„Eu sunt descendent al lui Nae Constantinescu, fost primar al oraşului Câmpulung în perioada 1929-1933, a continuat fostul director adjunct de la „Oprea Iorgulescu”. Dacă citiţi monografia preotului Răuţescu, veţi vedea că a făcut foarte multe în oraşul nostru. Inclusiv canalizarea şi conducta de apă care trec prin centrul oraşului. Dacă dumneavoastră aveţi în proiect, aşa cum am văzut, să refaceţi suprafaţa, să vedem ce spune arhitectul care este acum: această canalizare mai are capacitatea necesară? Este de actualitate? Conductele sunt bune pentru încă 50 de ani? Adică să n-avem surpriza să facem suprafaţa şi apoi: aoleu, s-a spart conducta! Hai să săpăm din nou, pe banii noştri! Peste un an, doi, să nu mai intrăm în subsol şi să stricăm ce-am făcut.”, a lansat acesta un îndemn la lucru raţional. La care a primit următoarea asigurare din partea unui Executiv inconştient: „Conductele de apă vor fi înlocuite. Pentru partea de canalizare, Edilul asigură că este funcţională.”

„Kretzulescu” şi Hotelul Regal, apreciate de capete încoronate, batjocorite de „capete pătrate”   

Alte recomandări ale dascălului vizează posibilităţile de agrement meritat de localnici şi vizitatori, la care următoarele autorităţi – căci acestea au arătat destul că nu sunt în stare – ar face bine să lucreze. „Ţinând cont că clima s-a schimbat în mod deosebit şi avem şi noi, vara, poate, o climă tropicală. Când eram copil, existau în Băile „Kretzulescu” ştrandurile. Erau o frumuseţe. Cei care sunt de vârsta mea îşi aduc aminte că pe acolo era un trenuleţ, cu linie îngustă, şi noi, copiii, pionierii, ne urcam în trenuleţ şi făceam turul parcului. Trenuleţul trecea şi pe nişte poduri, pe sub care curgea apa care venea din Râul Târgului, pe un canal, care aducea apă în ştrand. Din ştrand ieşea la gaterul lui Belu şi apoi asigura toate morile până la Apostolescu, jos, la moara 23. Era foarte frumos, veneam şi făceam baie. Era adânc aici, unde era stăvilarul, de doi metri. De ce nu s-a făcut un astfel de ştrand unde avem acum patinoarul? Cine a făcut acel patinoar fără a beneficia nimeni? Să plătească! Acum s-ar putea face un ştrand. Avem nevoie de un ştrand în Câmpulung.”, consideră profesorul care are o nemulţumire şi faţă de cum arată malurile râului. 

„Între calea ferată şi digul care asigură Râul Târgului au crescut arbori. Dacă laşi bariera, care este joasă, şi eu sunt în partea asta a podului (n.r. dinspre oraş), nu văd când trece trenul. Se pot întâmpla accidente. Cine răspunde? Trebuie curăţită exemplar această zonă. Nu mai spun de ce este sub pod: gunoaiele aruncate.”, le-a atras acesta atenţia autorităţilor din a căror inacţiune a trecut încă un mandat fără să se întreprindă nimic legat de starea Hotelului Regal. „Parcă îţi stă la inimă faţada fostului Hotel „Iezer”. Uitaţi-vă în monografia lui Răuţescu că Regele Carol I, alături de soţie, a făcut o fotografie în balcon. Ce frumoasă era imaginea hotelului de altădată! Am văzut că au început să se facă faţadele pe centru. Hai să facem şi acest hotel, hai să trecem la acţiune! Au început să cadă elementele de baroc din faţada hotelului.”, a continuat şirul doleanţelor profesorului.  Magda BĂNCESCU

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!