Aşa după v-am informat, vijelia de săptămâna trecută a pus la pământ, pe sute de hectare, în jur de 150.000 de metri cubi de masă lemnoasă. Pagubele produse de fenomenele meteo extreme au fost contabilizate doar cu aproximaţie, pe baza raportărilor estimative ale ocoalelor silvice afectate, urmând ca în perioada următoare să fie executate măsurători cât mai exacte, pe baza filmărilor cu drona sau din elicopter.
Procedura de evaluare a pagubelor e de durată
Şefii de ocoale silvice s-au străduit să raporteze cifre cât mai apropiate de realitatea din teren, însă, dimensiunea reală a prăpădului nu se ştie,pentru că din cauza copacilor căzuţi pe drumurile forestiere, dar şi a zăpezii de pe vârfurile versanţilor, silvicultorii nu au putut ajunge în cele mai afectate zone. De aceea la nivelul RNP se pare că se discută despre filmări aeriene cu drona sau elicopterul, pentru estimarea doborâturilor. „În mare, vorbind despre doborâturi, avem în jur de 100.000 mc la Aninoasa. Câmpulungul nu a dat o cifră, însă estimăm vreo 20.000 de mc, iar pe Păpuşa – Rucăr cam tot atât, Domneşti vreo 10.000 mc, dar cifrele sunt relative. Pot scădea, pot creşte. Până nu se evaluează în teren tot materialul lemnos, volumul la hectar, câte hectare sunt doborâte, pentru că mai sunt foarte multe doborâturi izolate, nu vom şti cu certitudine. Dar pe aici ne situăm, ca şi volum deocamdată, 150.000-160.000. Din volumul acesta, cel mai mult ar fi la pădurea de stat, cam 60%, şi rădăcinoase, şi foioase, şi păduri bătrâne şi tinere. Vântul a fost foarte puternic. Să vedem acum ce metodă de evaluare se va stabili, dar este foarte greu, că sunt pachet căzuţi copacii. E de durată, pentru că nici cei de la ocoale nu pot intra foarte mult în pădure.”, declară şeful Gărzii Forestiere Argeş, Alin Mihai.
Pagube mult mai mari la Ocolul Silvic Aninoasa
Vijelia a provocat cele mai multe pagube pe raza Ocolului Silvic Aninoasa. S-a estimat o distrugere de circa 100.000 mc de masă lemnoasă, însă, pagubele ar putea fi mult mai mari. „Per total, cu suprafeţele private, cred că o să ajungem undeva la 100.000 mc, din estimările noastre. În jur de 75.000 mc ar fi la stat şi undeva la peste 20.000 mc la privat. Asta în condiţiile în care anumite zone de la munte, fiind doborâtură în partea inferioară a versantului, nu am putut să ajungem. S-ar putea ca această cantitate să fie mult mai mare, nu se poate ajunge, sunt copacii pe drumuri. Sunt drumuri forestiere blocate în momentul acesta, dar nu sunt de mare interes. Pe lângă sate, unde drumurile noastre forestiere deservesc populaţia, sunt deja degajate de formaţia ocolului. Normal, neputându-se ajunge în vârful muntelui , din cauza faptului că este inaccesibil, este şi zăpadă în vârful muntelui, drona ar fi cel mai bun mijloc de evaluare în momentul acesta. Este o discuţie la nivelul Direcţiei Silvice Argeş şi a RNP-ului, dar momentan nu au venit la noi să ne deplasăm în teren. Poare cine a făcut-o, că poze din elicopter s-au făcut, însă nu ni s-a solicitat ajutorul”, a precizat şeful Ocolului Silvic Aninoasa, Eleodor Olavi Niţescu. Ama IVAN