12.4 C
Campulung Muscel
01/11/2024

Momâile de la Primărie se fac că nu văd cum zboară bucăţile de ţiglă de pe BIG-ul de lângă „Kretzulescu”

-Primăria a sărit cu o amendă de 50.000 lei pentru un gard inofensiv, dar nu este deranjată de exteriorul degradat al BIG-ului, din care, după furtuna teribilă, un morman de ţiglă fusese împrăştiat pe stradă

-Cad „proiectile” de pe clădirea nefinalizată şi la ploi şi vânt inofensiv, darămite la vijelia care a umplut strada de spărtură roşie

Sub impactul şocului colectiv cauzat de natura dezlănţuită, pe durata atâtor ore de Cod Roşu, contabilizate oficial în intervalul şase seara – opt dimineaţa ale zilelor de 5 şi 6 februarie 2020, lumea a sărit revoltată la adresa câmpulungenilor care şi-au amenajat acoperişuri rudimentare. În unele cazuri, riposta a fost justificată, căci am văzut cu toţii ce lucru de mântuială au plătit unii dintre semenii noştri, după resturile aterizate în stradă: tablă subţire şi căpriori anemici, care n-aveau cum să facă faţă urgiei năprasnice, care a lovit cu o intensitate nemaivăzută până acum la Câmpulung. Însă vijelia teribilă a distrus şi învelitori mai solide, neimputabile numai amatorilor tocmiţi de locatarii de la etajul IV, în lipsa asociaţiilor de proprietari. Altfel spus, şi firmele au făcut „cârcăli”, nu numai cetăţenii care au eludat procedura de autorizare, ca să suporte costuri mai mici, neavând sprijinul financiar al vecinilor.   

Toată lumea i-a pus la zid pe oamenii care s-au descurcat cum au putut, cât le-a permis punga, pentru a-şi proteja locuinţele de la ultimul etaj de infiltraţiile ploilor. Însă prea puţini i-au arătat cu degetul pe deţinătorii unor clădiri ultracentrale, care refuză să-şi securizeze proprietăţile. Cum este cazul proprietarului BIG-ului cu Notariatul, cum îl ştiu câmpulungenii, o clădire de pe care cad permanent bucăţi de materiale, neavând, în anii mulţi trecuţi de la ridicarea ei, o finalitate a amenajărilor exterioare. De pe acest imobil înălţat în „buricul târgului” cad resturi de materiale şi la intemperii mai uşoare: ploile obişnuite de primăvară, vară, toamnă sau când bate vântul. 

Cine trece cu regularitate pe lângă BIG ştie că trebuie să-l ocolească, la fel ca pe Hotelul „Regal”   

Nu trebuie să se întâmple o furtună precum cea de săptămâna trecută, ca să vezi carosabilul plin de spărtură roşie picată de pe construcţia care, nu înţelegem de ce, nu atrage atenţia angajaţilor Primăriei Câmpulung. Care, mai acum o lună, au sărit cu o amendă de 50.000 de lei – minimă, cum zice superiorul zeloasei doamne de la Inspecţia în Construcţii a Poliţiei Locale, căci putea să-i dea 100.000 lei -, pentru un gard care nu făcea rău nimănui. 

În schimb, de pe construcţia rămasă cu aspectul acesta de „neterminat”, pică bucăţi colţuroase peste trecători. Ce-i drept, n-au omorât pe nimeni, aşa că… de ce ne lamentăm ca nişte bocitoare comunale, cu ochii la drobul de sare?!

Pentru că ţigla şubredă chiar cade, am zis, şi fără să fie deranjată de rafale de Cod Roşu. Dacă n-aţi avut drum pe lângă Notariatul de lângă „Olga Bancic”, în dimineaţa de joi, 6 februarie, atunci n-aţi fost martori urmelor lăsate de furtună asupra zonelor sensibile ale ditamai clădirii, faţă de care proprietarul n-are nicio grijă în a i le consolida. Strada era roşie, şi în faţă, şi în lateral, din cauza ţiglelor împrăştiate peste tot de vântul turbat. Dacă aţi văzut vreun poliţist local în zonă, ca să inspecteze şi să întocmească un raport despre pericolul reprezentat de imobilul în cauză, l-am văzut şi noi. Asta în ciuda faptului că Poliţia Locală are la îndemnă un purcoi de norme, create special pentru această instituţie, ca să dea amenzi celor cu dureri în cot de siguranţa fizică a concetăţenilor. 

Amenzi de 2.000 de lei, pentru firme, justifică nepăsarea proprietarilor de imobile nesigure   

Din februarie 2018, special pentru Poliţia Locală, Consiliul Local a adoptat „Normele de îmbunătăţire a activităţilor edilitar-gospodăreşti, păstrarea liniştii, comerţ, transport, conservarea şi protecţia mediului, precum şi constatarea faptelor ce constituie contravenţii”. Cel puţin, două articole ale acestor norme sancţionează fapte din categoria celei descrise în acest articol. Şi anume articolul 2 al Capitolului I: Norme privind buna gospodărire, curăţenia stradală, a spaţiilor verzi şi depozitarea deşeurilor, potrivit căruia: „Persoanele fizice şi juridice, precum şi instituţiile publice sunt obligate să ia măsuri pentru asigurarea curăţeniei, întreţinerea şi repararea clădirilor, curţilor, împrejmuirilor, căilor de acces, a străzilor, drumurilor şi zonelor verzi înconjurătoare aflate în proprietatea, administrarea sau folosinţa acestora. În acest sens, le revin următoarele obligaţii: a) să întreţină în stare corespunzătoare clădirile, tonetele, spaţiile comerciale unde îşi desfăşoară activitatea, cu titlu de folosinţă sau proprietate, prin asigurarea spălării geamurilor, vitrinelor, înlocuirea celor sparte, întreţinerea faţadelor şi a mijloacelor de publicitate, a teraselor, acoperişurilor şi împrejmuirilor.” Amenda pentru nesocotirea obligaţiei este de până la 2.000 lei, pentru persoanele juridice. 

Tot cu 2.000 lei – sumă care justifică dispreţul faţă de lege şi obligaţii al proprietarilor de clădiri deteriorate – se amendează şi încălcarea dispoziţiilor articolului 14, care stabileşte că: “Asociaţiile de proprietari, persoanele fizice şi juridice, proprietarii sau chiriaşii de imobile sau apartamente, toţi cetăţenii municipiului Câmpulung sau aflaţi în tranzit, au următoarele obligaţii cu privire la întreţinerea şi păstrarea curăţeniei clădirilor, locuinţelor, anexelor gospodăreşti, incintelor, împrejmuirilor, arterelor de circulaţie şi locurilor publice: a) de a lua toate măsurile necesare pentru întreţinerea, repararea şi menţinerea în stare de siguranţă a clădirii şi a spaţiilor şi instalaţiilor comune aferente (ascensor, acoperişuri, terase, instalaţii de canalizare a apelor meteorice şi uzate, instalaţii de alimentare cu apă caldă şi rece, instalaţii din subsol, instalaţii electrice şi de gaze, centrale termice, instalaţii de colectare a deşeurilor, instalaţii de antenă colectivă, telefonie etc.), până la racordul de branşare la utilităţi deservit de agentul prestator de servicii, pe toată durata existenţei acestora.”

Suprataxarea cu 200% a clădirilor neîngrijite, acelaşi efect ca amenzile Poliţiei Locale. Dacă s-ar da 

Situaţie similară la Hotelul „Regal”, din a cărui faţadă bucăţi serioase de zidărie desprinse de vijelie ocupau trotuarul, deşi era vorba, de pe vremea lui Călin Andrei, că Primăria va obliga proprietarii să îmbrace construcţia cu o plasă de siguranţă, pentru securitatea trecătorilor. Din aceeaşi categorie a imobilelor lipsite de un stăpân gospodar, după izul de părăsire etalat, o casă bătrânească din vecinătatea Spitalului Municipal a rămas, la furtuna groaznică, fără gardul la fel de vechi şi degradat, culcat în stradă. Mare mirare că a rămas în picioare căsuţa lipsită de vârstă şi viaţă.

Între taxele şi impozitele pe care le avem de achitat în 2020 s-a reluat prevederea anilor trecuţi referitoare la suprataxarea proprietăţilor neîngrijite. Impozitul pentru imobilele şi terenurile abandonate, care mai întâi trebuie identificate, potrivit Regulamentului aprobat în august 2018, tot de Poliţia Locală, împreună cu harnicii colegi din Primărie, va fi majorat cu 200%. „Frecţie la picior de lemn”, aidoma amenzilor de tot râsul stabilite pentru agenţii Primăriei, care nu justifică deranjul şi consumul benzinei pe teren. Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!