Proca jr. a trecut şi el, recent, printr-o acţiune în instanţă având ca miză, la fel ca în cazul omologului de la Albeştii de Muscel, anularea unei amenzi de 10.000 de lei. Instituţia care i-a aplicat-o este Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, pentru lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu la cel mai nou local de grădiniţă din Berevoeşti, construit cu fonduri UE. Până la finalizarea lucrărilor, este valabil avizul de securitate la incendiu, pe care autorităţile îl aveau. Potrivit unei adrese a Inspectoratului de Stat în Construcţii, investiţia începută prin 2013 nu era încheiată toamna trecută, deşi grădiniţa funcţionează de trei ani. Pompierii au venit de trei ori în control şi au sancţionat gradual instituţia în subordinea căreia se află unităţile de învăţământ: în anul 2017, cu avertisment verbal, în 2018, cu avertisment scris, iar în 2019, cu amendă de 10.000 de lei.
Problemele firmei constructoare au împiedicat recepţia lucrării
Cronologia litigiului arată astfel. În vara anului 2019, Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Berevoeşti a atacat, la Judecătoria Câmpulung, procesul verbal din 13 iunie 2019 al I.S.U. Argeş. După o jumătate de an, pe 8 ianuarie 2020, mai precis, magistratul local s-a pronunţat în favoarea autorităţilor locale. Avocatul angajat de primarul Florin Bogdan Proca pentru diferendul cu pompierii a insistat asupra anumitor “elemente de nelegalitate a actului sancţionator.” Şi anume documentul încheiat la finalul controlului în comuna Berevoeşti nu conţinea descrierea faptei şi nu erau precizate locul, data şi ora săvârşirii contravenţiei. Autorul procesului verbal a menţionat Primăria ca fiind imobilul verificat, deşi amenda fusese aplicată pentru lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu a Grădiniţei cu program normal, care are un sediu diferit de al Primăriei.
Altă carenţă a actului atacat, criticată de apărătorul lui Proca, a constat în data şi ora săvârşirii faptei sancţionate. Lucru important, în opinia acestuia, deoarece lucrările de construcţie a grădiniţei nu erau finalizate şi, pe cale de consecinţă, nu avusese loc o recepţie confirmată printr-un proces verbal.
Momentul de debut al investiţiei l-a constituit o hotărâre a Consiliului Local Berevoeşti din 10 octombrie 2011, prin care autorităţile locale au transmis în folosinţa Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, la acea vreme, terenul pe care urma să fie ridicată grădiniţa cu o suprafaţă la sol de 295 mp. Cei 791,15 mp, aflaţi în incinta Şcolii Generale „Mihai Tican Rumano”, se aflau la dispoziţia ministerului pe toată durata execuţiei, până la recepţia finală a lucrării. După opt ani, în vara lui 2019, când au venit în inspecţie angajaţii I.S.U. Argeş, recepţia finală nu se produsese. Şi nici nu se realizase transferul imobilului de la minister către Consiliul Local Berevoeşti, care să fi preluat investiţia, cu toate drepturile şi obligaţiile ce decurgeau din calitatea de proprietar. Inclusiv obligaţia de a solicita autorizaţia de la I.S.U. Obligaţie care revine beneficiarului investiţiei, Consiliul Local Berevoeşti, nu U.A.T. Berevoeşti. Şi referatul privind verificarea de calitate la cerinţa „Securitate la Incendiu”, emis de pompieri, indică acelaşi beneficiar.
Grădiniţa a făcut obiectul unui proiect finanţat din fonduri europene, pus în practică în cadrul unui parteneriat încheiat între Primăria Berevoeşti, Ministerul Educaţiei şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş. „(…) La edificarea acestei construcţii exista emis avizul de securitate la incendiu (n.r. din anul 2013), dar şi autorizaţie de construire. Aşadar, prin emiterea avizului de securitate la incendiu, absolut obligatoriu în faza de construcţie, s-a atestat că proiectarea, respectiv edificarea acestei construcţii corespund din punct de vedere al securităţii la incendiu. Deşi construcţia este edificată, din cauză că societatea care a câştigat contractul de execuţie a avut unele probleme, Ministerul Educaţiei şi Inspectoratul Şcolar Judeţean nu au putut efectua recepţia lucrării şi, totodată, încheia procesul verbal de recepţie finală a lucrării, document solicitat la emiterea autorizaţiei de securitate la incendiu.”, astfel a fost construită apărarea autorităţilor de la Berevoeşti.
Clădirea, insistă acestea, corespunde din punct de vedere al securităţii la incendiu, conform avizului emis de I.S.U. Argeş, lucru probat şi prin lipsa măsurii de închidere a unităţii şcolare.
I.S.U. Argeş: „Fapta comisă produce un pericol deosebit, la care sunt expuşi copii preşcolari şi personalul didactic”
Neobţinerea actului solicitat de I.S.U. Argeş s-a soldat cu o sancţiune de 10.000 de lei, a cărei anulare era solicitată prin procesul pe care vi-l prezentăm. Sau măcar înlocuită cu avertismentul. De partea cealaltă, cei de la I.S.U. au arătat că, în situaţia în care constructorul are probleme, „există modalităţi distincte, prevăzute de lege, de obţinere a autorizaţiei de securitate la incendiu, prin constituirea unei comisii mixte, care să încheie proces verbal de recepţie la încheierea lucrărilor. Cu toate acestea, reclamanta a permis punerea în funcţiune şi exploatarea clădirii cu destinaţia de grădiniţă, bazându-se pe imposibilitatea întocmirii procesului verbal de recepţie la finalizarea lucrărilor, mod în care contravenţia s-a comis pe durata a trei ani. Avizul de securitate la incendiu atestă doar faptul că, pe timpul construirii clădirii, sunt întrunite toate cerinţele stabilite prin proiect.” Pompierii au sancţionat cu avertisment Primăria Berevoeşti în 2017 şi 2018, însă instituţia n-a intrat în legalitate. A treia oară, s-a lăsat cu amendă. „Fapta comisă produce un pericol deosebit, la care sunt expuşi copii preşcolari şi personalul didactic.”, au susţinut reprezentanţii instituţiei care a aplicat sancţiunea la Berevoeşti.
Autorităţile au câştigat doar pentru că solicitantul autorizaţiei trebuia să fie Consiliul Local
Lucrarea n-ar fi fost recepţionată din cauza constatării unor nereguli, pe care le extragem din hotărârea judecătorească publicată pe site-ul rolii.ro: „tencuiala decorativă parţial degradată, lipsa etichetelor pe circuitele din tabloul electric, lipsa măştilor la radiatoare şi la instalaţia de încălzire, lipsa autorizaţiei de funcţionare şi autorizaţie PSI, motive pentru care s-a respins recepţia, cu recomandarea de respectare a prevederilor proiectului de urmărire în timp a lucrării.” Pe 16 noiembrie 2016, s-a întocmit un proces verbal de recepţie finală, dar n-a fost semnat de reprezentanţii constructorului şi proiectantului.
Şi instanţa a considerat că este ambiguă noţiunea „UAT Berevoeşti – Primărie”, beneficiarul fiind Consiliul Local Berevoeşti. Cum CL avea obligaţia să solicite actul a cărui lipsă a fost sancţionată de I.S.U., la începutul anului trecut, Judecătoria Câmpulung a anulat procesul verbal de contravenţie şi a înlăturat sancţiunea aplicată.
I.S.U. Argeş a ripostat cu un apel la Tribunalul Argeş, care, 15 septembrie 2020, a fost respins ca nefondat. Dar numai pentru considerentul că documentul care a generat amenda şi disputa în instanţă trebuia obţinut de Consiliul Local. Care trebuie să se conformeze, altfel, povestea se repetă.
Magda BĂNCESCU