Investiţie de peste 2,3 milioane de lei, batjocorită de o decizie iresponsabilă a actualei conduceri a Primăriei Câmpulung! Deşi avea posibilitatea să modifice o documentaţie comandată de înaintaşul său, Călin Andrei, Liviu Ţâroiu a dat înainte cu un proiect greşit întocmit. Este vorba despre investiţia planificată să completeze reabilitarea urbană pe distanţa „Kretzulescu” – „Bărăţie” cu tronsonul aflat în continuare, până la „Dinicu Golescu”. Iniţial, era vorba că va fi inclusă în intenţiile de „regenerare urbană” şi Mănăstirea „Negru Vodă”, dar nici măcar până la vecinul „Dinicu” n-au ajuns echipele de muncitori, care s-au oprit până la Vila Iorgulescu sau fostul Spital ORL, cum îl ştie lumea. În 2018, grăbit să obţină o realizare notabilă, după doi ani de mandat fără nimic substanţial, primarul a dat bice reparaţiilor cu care predecesorul liberal visa să completeze prima investiţie. Ratatul „Kretzulescu”. La final de 2017, s-a rezolvat chestiunea cea mai importantă pentru primar, selectarea constructorului, iar între primăvara-toamna anului 2018 s-a derulat lucrarea de îmbunătăţire (la suprafaţă) a străzilor Negru Vodă şi Republicii, pe distanţa cuprinsă între Biserica Catolică şi Vila Iorgulescu, unde lucrarea are o finalitate dezamăgitoare. La un an şi jumătate distanţă de momentul predării investiţiei de către constructorul achitat rapid de sarcini, conducta de apă, despre care Liviu Ţâroiu susţinea că n-are nevoie să fie schimbată, a cedat. Remedierea avariei a impus spargerea străzii proaspăt asfaltate, în dreptul Parcului Jurământului.
Edilul era cooptată în lucrare numai unde se constata că este nevoie. Deşi nevoie era cam peste tot
În prima zi a acestei săptămâni, echipa de la Edilul a fost dislocată la o altă avarie centrală, după cea de săptămâna trecută, din intersecţia din capătul Bulevardului, dinspre Biserica „Sfântul Nicolae”. Incidentul, previzibil, de altfel, ţinând cont de deceniile multe trecute peste sistemul de utilităţi al municipiului, s-a produs pe strada Republicii, în zona fostei treceri de pietoni din dreptul Parcului Jurământului. Carosabilul a fost asfaltat în cadrul proiectului de reabilitare urbană, etapa a doua, care a costat bugetul local 2.321.198,93 lei, preţul rezultat din licitaţie, de la 3.828.526,31 lei, suma la care contractul a fost pus la bătaie. Lucrărica edilitar-gospodărească, menită a făţui partea sudică a centrului, a adus o îmbunătăţire a esteticii zonei vizate de proiect, fără ca deznodământul să stârnească ropote de aplauze la adresa calitativului şi trainicului investiţiei. De ce nu s-a putut şi nu s-a vrut mai mult? Simplu. Suma precizată mai înainte, oferta firmei câştigătoare, General Trust Argeş, reprezintă 60% din valoarea cu care contractul a fost scos la licitaţie. Iar pe Liviu Ţâroiu l-a încântat ideea de a consuma cât mai puţin, ca să-i ajungă banii de cât mai multe spoieli electorale, pe care le avea programate: Piaţa Primăriei şi Bulevardul „Pardon”.
„Din fericire pentru noi, este o firmă destul de serioasă.”, se îmbărbăta Liviu Ţâroiu vizavi de profesionalismul constructorului General Trust Argeş. Pe 23 noiembrie 2017, firma piteşteană a câştigat contractul lucrării de „Amenajare urbanistică pe străzile Negru Vodă şi Republicii, între Bulevardul „Pardon” şi intersecţia străzii Negru Vodă cu strada General Teodorescu”. Dintre cele şase pretendente la contract, General Trust Argeş SRL a oferit preţul cel mai mic, reuşind să câştige. Oferta societăţii lui Cătălin Spătaru acoperea amenajarea care începea în aprilie şi se încheia până în decembrie, în realitate, fiind finalizată cu aproape trei luni mai devreme. Conform explicaţiilor lui Liviu Ţâroiu, reabilitarea se rezuma la suprafaţa zonei de lucru: covor asfaltic, trotuare, aleile Parcului Jurământului şi, unde constata că este nevoie de intervenţii la reţeaua de apă şi canalizare, Edilul urma să le întreprindă pe durata şantierului.
Pe Republicii, asfaltul de un an vechime, făcut harcea-parcea în dreptul parcului pieţei
În primăvara anului 2018, Ţâroiu a dat ordinul de începere a lucrărilor, deşi a fost avertizat, repetat, că greşeşte punând în practică un proiect care nu prevede schimbarea completă a reţelelor de utilităţi. Cum, de altfel, a procedat şi la Piaţa Primăriei. În cazul investiţiei din Sudul centrului, şeful Executivului a împins responsabilitatea viitoarelor avarii către conducerea Edilul CGA SA, invocată, înainte de debutul lucrării, drept garant al rezistenţei conductei de apă. Ţâroiu a susţinut public, la un moment dat, că i-a chemat la discuţii pe cei de la Edilul şi că aceştia i-ar fi dat asigurări că nu este nevoie de lucrări în subteran. Asigurări despre care ne este imposibil să credem că au existat în realitate, dar trebuia să se găsească, din capul locului, un „ţap ispăşitor”.
Luni, 13 ianuarie 2020, „ţapul ispăşitor” a ieşit pe teren, ca să îndrepte consecinţele unei hotărâri absurde a primarului Câmpulungului, care s-a strâns la pungă când nu era cazul. Economiile salvate prin nederanjarea putregaiurilor din adâncuri se duc astăzi pe peticirea celei mai centrale artere a municipiului, tăiată la un an şi un pic de la turnarea asfaltului. Decuparea serioasă a covorului bituminos, care n-a apucat nici să fie primenit cu marcajele iniţiale, după cum promitea primarul, a fost impusă de spargerea conductei de apă, în două locuri. Şi s-a spart şi asfaltul, nu glumă, acest prim incident post-reabilitare neavând cum să rămână o excepţie, după cum intuim. Lucru pe care îl intuia inclusiv Liviu Ţâroiu, dar nu i-a păsat de „vărzuirea” lucrărilor plătite de câmpulungeni, învăţaţi cu „cârpeala urbană”.
Magda BĂNCESCU