Magda BĂNCESCU
Politic vorbind, anul a început cu aceleaşi metehne fripturiste ale oamenilor din partidul propulsat la putere – din greşeală, după cum lasă impresia un PNL complet dezorientat – de a-şi împărţi funcţiile în instituţiile de stat judeţene. Au profitat de pe urma împărţirii posturilor foarte bine plătite şi doi bugetari de carieră de la noi din oraş, David şi Creţu, primul la Ape, al doilea la Învăţământ, situaţie care îi avantajează doar pe ei, care vor câştiga un purcoi de bani. Dar vor munci, nene, până la epuizare, după cum ne-a pregătit David, pentru a-i aprecia sacrificiul, într-o dăncileză perfectă. Nu rezistăm tentaţiei de a relua un citat care denotă câtă carte zace în aceşti politicieni, care calcă în picioare, cu o ignoranţă şocantă, biata Limbă Română. Iată cum se exprimă un viitor şef de Administraţie Bazinală de Apă, care, pesemne, invocă scuza pregătirii de inginer, care nu s-a omorând tocind graiul naţional. „Nu este nici acolo o funcţie foarte uşoară, dar faptul că lucrez de peste 15 ani în domeniu, eu cred că am cunoştinţele.”, astfel a sunat mini-caracterizarea făcută sieşi de preşedintele PNL Câmpulung, care s-a „înecat” într-o justificare simplă. L-ar fi ajutat o gură de apă, care să-i răcorească limba uscată de atâtea laude la adresa pregătirii profesionale. În plus, căpăta fluenţă fraza terciuită cu talentul unui repetent. În fine, nu-ţi trebuie şcoală multă ca să ajungi „domnul director”. Carnet de partid şi tupeu să ai!
Cine nu bea apă… apare cu neruşinare la postul tv, la patru zile după ce s-a suit cu maşina Câmpulungului pe nişte copii nevinovaţi, cărora le-ar fi putut fi bunic. Ca vârstă, nu ca exemplu de urmat, Doamne, fereşte!, căci decât un bunic cu „agheasma” în nas, la volan, mai bine lipsă! Asta s-au întrebat şi telespectatorii: câtă neobrăzare are primarul, ca să apară în faţa oamenilor, după ce l-au tăvălit toate televiziunile naţionale pentru comportamentul de abonat la birt?! Are, staţi fără grijă, căci nu de neobrăzare duce lipsă. Şi nici de sete de putere, care l-a împins să apară public, sub o ploaie de apelative, în mediul online, cu trimitere la viciul băuturii, care l-ar face să roşească şi pe „number one” în topul drojdierilor din oraş.
Halul în care măcelăreşte preşedintele liberal limba maternă nu-l plasează în postura de a râde de inginerii PSD-işti Dăncilă şi Ţâroiu. Ultimul, cu limba pe moaţe, din cauza miligramelor bahice, care-i contaminează respiraţia şi circulaţia (sangvină şi rutieră), din cauză că nu poate, domnule, să-i refuze pe contribuabilii care vor să ciocnească cu primarul dimineaţa, la prânz şi seara. Noroc cu Poliţia noastră înţelegătoare, care n-a dat ascultare bestiilor de victime, care voiau să-l filmeze cu etilotestul înfipt în mufă pe sexagenarul care îşi îneacă amarul contractelor întârziate.
După comportamentul servil al rutierilor, lumea care a vizionat imaginile a avut impresia că sunt valeţii de la Poliţia Locală. Care, dacă erau, altfel acţionau şi motivau. Domnul primar n-a consumat decât nişte trufe cu coniac, nişte bomboane cu lichior şi nişte tablete cu rom. Alta şi mai bună. Beţi au fost pasagerii burduşiţi, ziariştii şi telespectatorii cărora li s-a părut că-l văd pe primar la tv într-o postură previzibilă.
Profitând de situaţia penibilă în care s-a pus singur principalul adversar de la alegeri, liberalii au sunat adunarea pentru presă. La două zile după incident, cât era „caldă” alcoolemia primarului. Ca să nu ne spună nimic despre candidaţi, deşi, dacă tot ai ieşit public, ca să obţii avantaje pe seama păcatelor lui Ţâroiu, era firesc să-ţi împingi omul în faţă. Vă amintiţi ce gogoşi îndruga Bica, vicele partidului la judeţ, la început de mandat, referitor la candidaţii din teritoriu? Sigur nu vă amintiţi, căci n-are rost a vă încărca mintea cu prostiile politicienilor. Dar vă împrospătăm noi informaţia livrată de liderul liberal, potrivit căruia candidaţii PNL la funcţiile de primar urmau să fie anunţaţi pe la jumătatea mandatului, ca să aibă timp de promovare. Să devină cunoscuţi şi, dacă se poate, populari pentru alegători, care votează nu programul electoral – o gogoriţă, cum s-a dovedit a fi cel al lui Liviu Ţâroiu – ci votează omul pe care îl plac.
Angajamentul lui Bica n-a avut corespondent în fapt, căci, la final de mandat, aceştia nu ştiu cu cine intră în alegeri, la funcţia de primar. Şi nu că n-are avea, chipurile, pe nimeni, ci au prea mulţi! “Cel puţin” patru „bucăţi”, mai precis, plus alte “surprize”, care sunt cântărite, pentru a se dumiri partidul care are cele mai mari şanse. Ce înseamnă să fii politician slab! Păţania bahică a principalului contracandidat era împrejurarea perfectă pentru un discurs public care să-l desfiinţeze electoral! Mai ales dacă n-ai realizări proprii, iar PNL n-are. Un discurs expus de omul pe mâna căruia PNL merge la viitorul scrutin, care sperăm nu e unul dintre cei trei înfăţişaţi la conferinţa de presă. Căci ar fi de râs pentru PNL, care are şansa vieţii, în condiţiile în care PSD îşi menţine opţiunea catastrofală, să iasă în faţă cu cei mai slabi inşi din Consiliul Local.
Preţioasele informaţii divulgate săptămâna trecută despre profilul candidatului liberal sunt legate de calitatea de membru de partid, adică este obligatoriu să fie înscris în PNL, şi de obârşia de câmpulungean get-beget. O condiţie ridicolă, întrucât istoria locală a demonstrat, repetat, că marile realizări ale Câmpulungului aparţin unor oameni veniţi din alte locuri, chiar din alte ţări. Oamenii care au iubit Câmpulungul şi care au muncit cu pasiune pentru el n-aveau sânge de câmpulungeni, dar asta nu i-a împiedicat să facă o treabă care a dăinuit decenii şi secole. Nu i-a împiedicat să devină ctitorii unui oraş distrus de cei prin ale căror vene curge sângele devenit criteriu de eligibilitate pentru liberali.
Din cele două condiţii înţelegem că Elena Lasconi nu este alegerea PNL, deşi notorietatea ei şi valul de simpatie manifestat de opinia publică dezgustată de „împiedicaţii” locului le-ar fi profitat celor pe care câmpulungenii îi vor plecaţi definitiv de la conducere.