18.5 C
Campulung Muscel
22/06/2024

Gospodăria lui Pestriţu, de la Rucăr, atacată de un urs flămând

Panica s-a instalat din nou, săptămâna trecută, în comuna Rucăr, unde o familie din localitate şi-a găsit cei doi porci, pe care urma să-i sacrifice de Crăciun, într-o baltă de sânge, în propria-i ogradă, sfârtecaţi de un urs. Oamenii cred că gospodăria i-a fost călcată de un animal flămând, dat fiind faptul că, înainte de a-i omorî râtanii, fiara şi-a încercat norocul, fără succes, şi pe la beci. Atacurile urşilor sunt de notorietate în Rucăr, şi nu numai, însă autorităţile continuă să ignore această stare de fapt, chiar dacă sunt puse în pericol şi vieţile oamenilor.

Incidentul de săptămâna trecută s-a petrecut într-o gospodărie, în zona Luncă, pe şoseaua principală, cum intri dinspre Dragoslavele, unde locuieşte şi consilierul local Gheorghe Surdu, zis „Pestriţu”. „De două nopţi ne terorizează ursul! (n.r. vineri, 15 noiembrie, şi sâmbătă, 16 noiembrie). Astă noapte (n.r. sâmbătă), am sunat la 112, au venit jandarmii, SMURD-ul, ITRSV-ul, de la Primărie, nimeni nu a luat nicio măsură! După ce se întunecă, nu mai putem ieşi din case! Locuiesc pe şoseaua principală, pe strada Luncă, la „Gheorghe Pestriţu”, vizavi de Lukoil. Azi noapte (n.r. sâmbătă), mi-a gherănit doi porci, sunt, săracii, vai de mama lor… plus că suferă… nu sunt nici morţi, nici vii. Se chinuie bietele animale, tocmai luni s-a anunţat comisia de constatare, care să facă evaluarea şi să comunice mai departe valoarea despăgubirilor pe care trebuie să le primesc. Toţi au constatat că porcii au fost gherăniţi de urs, dar nu i-a omorât, suferă, săracii, şi eu pe lângă ei, că doar i-am crescut, iar acum când îi văd cum se chinuie, îmi dau lacrimile! Cei de la Garda Forestieră chiar au văzut ursul. Astăzi (n.r. sâmbătă), de cum se întunecă, au zis că-mi trimit pază. Acum, locuiesc singură, numai cu fetiţa. Noaptea trecută (n.r. vineri spre sâmbătă), pe la 02.20, am văzut cum cobora ursul. Eu am coteţul în spatele casei, la numai doi metri de o fereastră, şi priveam de acolo cum vine la animale, de la mine, până la urs erau doar patru metri, poate mai puţin! Vă daţi seama ce spaimă am tras! Nu mai putem, ne terorizează! Anul ăsta, începând de acum două luni, nu mai putem, ne terorizează ursul, pe lângă pagube, ne-a băgat în sperieţi de frică. Am sunat la Direcţia Agricolă, la Mediu, mi-au spus că animalul e mai protejat decât omul, e, mai spuneţi ceva!”, ne-a declarat proprietara animalelor mursecate de urs, care aşteaptă acum ca autorităţile să ia măsuri cu urşii care s-au pripăşit în preajma localităţii, astfel încât aceştia să nu provoace şi alte incidente similare, poate chiar mai grave, cu victime omeneşti. Până una-alta, sătenii stau cu teamă şi atenţie sporită, şi-au pus unelte agricole la îndemână, pentru ca la nevoie să fie transformate în mijloace de gonire a sălbăticiunilor şi au mutat câinii mai aproape grajduri şi coteţe. Nu e prima dată când urşii atacă gospodăriile oamenilor în căutare de hrană, mai ales când anotimpul friguros bate la uşă. Nu au lipsit nici atacurile asupra oamenilor, numeroase persoane ajungând la spital în stare gravă, după ce au dat „nas în nas” cu fiarele sălbatice.

Urşilor de la Rucăr a început să le placă din ce în ce mai mult carnea de porc! N-or fi ştiind că pesta a lovit crunt? Au decimat mai mulţi decât în focarele de pestă de aici! Bieţii porci, după ce că au viaţa scurtă, mai sfârşesc şi tragic! Inamicul lor numărul unul acum nu mai este omul, ci ursul! Şi asta pentru că omul a devenit nepăsător. “CONSĂTEANUL NOSTRU, URSUL, de care am mai pomenit aici, a început să fie din ce în ce mai înfometat şi mai agresiv! În ultimele 5 zile, a avut atac noapte de noapte cu sau fără victime din lumea animală. Am înţeles că azi-noapte (sâmbătă, 16 noiembrie, spre duminică, 17 noiembrie) a intrat şi într-o casă! Lucrurile au scăpat de sub control, asta este clar şi sunt convins că nu va mai dura mult până la prima victimă umană! De ce? Pentru că sunt foarte mulţi proprietari care NU DORM NOAPTEA şi stau să-şi păzească coteţele de porci, de teama ursului! Iar în aceste condiţii, şansele de a ajunge la un contact direct cresc considerabil. DOMNILOR GUVERNANŢI, vi se pare normal ca oamenii, rupţi după o zi de muncă, să stea să păzească porcii, noaptea, de teama urşilor? ASTA ESTE ROMÂNIA NORMALĂ, DOMNULE IOHANNIS? Oamenii aceştia MUNCESC şi au investit bani, timp şi poate pasiune, pentru a avea ce pune pe masă de Sărbători pentru ei şi familiile lor. NU au făcut asta pentru a hrăni urşii! Nu zice nimeni să fie împuşcaţi! Dar trebuie ridicaţi din zonă, sunt cam 5-6 capete şi duşi undeva, unde consideraţi că nu mai vin înapoi în sat! Să se facă ţarcuri speciale pentru ei, să nu mai poată ieşi de acolo! Oricum, Rucărul este un butoi de pulbere în această privinţă şi sunt curios cine va aprinde fitilul! Sper din tot sufletul că nu moartea unui om!”, a scris pe Facebook Dan Terceanu, medic veterinar din comună. 

Postarea a avut şi comentarii: „Mare problemă, domnul doctor… şi se agravează pe zi ce trece. Sper să se ia măsuri în acest caz.”, a scris Robert Nonoşel. Găbiţa Cojocaru: „Incredibil! Ne mănâncă ursul în casă!” Marcel Mogoş: „Ba da, trebuie împuşcaţi, nu relocaţi! Nu trebuie să aşteptăm nenorociri!” Zoltan Pavel Băcîrcea: „Problema este că numărul lor a depăşit suprafaţa de teren de pe care se pot hrăni. Nu are duşman natural şi din această cauză cred că singura soluţie este împuşcarea. Varianta cu relocarea nu cred că este viabilă. Prin asta doar se mută problema în altă zonă.” Ultima părere a fost chiar a medicului veterinar Dan Terceanu: „Nu relocaţi şi lăsaţi liberi! Băgaţi la ţarc! Sau daţi altora, în ţări care au deficit de urşi! Abia ar mai învârti nişte bani!” Ama IVAN

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!