Exemplu de mobilizare cetăţenească la Godeni, unde, nemaisuportând lipsurile infrastructurii rutiere şi ale celei de utilităţi, optsprezece locuitori ai satului Malu s-au prezentat la una dintre recentele întruniri ale aleşilor locali. Grupul consistent de cetăţeni a solicitat permisiunea să asiste la discuţii şi să ia cuvântul, căci, de fapt, de aceea au şi venit în faţa aleşilor. Pentru a le fi ascultate păsurile, cu toate că primarul Ion Pădureanu cunoaşte foarte bine ce le trebuie oamenilor din Malu, aşezare care n-a lipsit din cererile de sprijin adresate Executivului de către consilierii reprezentanţi ai comunităţii de aici. O comunitate vitregită de investiţii capitale, care au menţinut-o un pic prea rudimentară în comparaţie cu ruralul muscelean, care şi-a pus la punct drumurile, reţelele de apă şi canalizare, iar unele localităţi din vecinătatea Câmpulungului, şi reţeaua de gaz. Malu, din câte au reclamat petenţii, n-are de niciunele. Şi ne referim la facilităţi elementare, cum sunt căile de acces, pe care o administraţie locală este obligată să le asigure plătitorilor de taxe şi impozite. Dar mai bine iată ce au avut de sesizat sătenii din Malu, avându-l ca purtător de cuvânt pe Ion Dumitraşcu, al cărui expozeu a fost preluat şi în procesul-verbal al şedinţei din 26 august 2019, care stă la baza acestei relatări.
Un patron de pensiune a reclamat că, din cauza drumului, îşi pierde clienţii
Ce-i doare cel mai tare pe oameni sunt drumurile de legătură cu satul Malu, care prezintă o dureroasă similitudine: toate sunt impracticabile. Prin urmare, cei nevoiţi să circule în condiţii inacceptabile în timpurile noastre voiau să ştie ce demersuri au făcut autorităţile pentru îmbunătăţirea lor. „Pe drumul agricol din satul Malu circulă vehicule cu tonajul mai mare decât cel permis de 3,5 tone. Am sesizat pe domnul primar, care a spus că trebuie anunţată Poliţia.”, a menţionat liderul grupului prezent la dezbaterea publică.
Primele precizări cu titlu de răspuns la doleanţele musafirilor la şedinţă au venit din partea consilierului care a prezidat dialogul, Ion Tănase, care a amintit că drumul de acces în Malu are statut de arteră judeţeană. „Noi am ajutat să îl întreţinem, dar este datoria Consiliului Judeţean.”, a afirmat acesta, în completarea căruia primarul Ion Pădureanu a lansat următoarele lămuriri: „Eu sunt mai intrigat decât dumneavoastră de acest drum. Am sesizat Consiliul Judeţean de foarte multe ori, chiar astăzi am vorbit din nou cu doamna director (n.r. Alina Nicolau, directorul Drumurilor Judeţene), care a spus că mă va suna imediat ce va discuta cu domnul preşedinte (n.r. Dan Manu, şeful Consiliului Judeţean Argeş). Faceţi şi dumneavoastră, cetăţenii, o sesizare scrisă, pe care eu o voi semna primul. Referitor la drumurile locale din satul Malu, am depus proiectul şi aşteptăm finanţarea.” Ion Dumitraşcu s-a angajat că se va ocupa de redactarea petiţiei, susţinute cu semnăturile locuitorilor.
„Problema drumului e acută, a intervenit alt membru al delegaţiei, Iulian Amzică. Eu nu contest că e drum judeţean şi că dumneavoastră aţi sesizat problema, dar drumul este impracticabil. Şoferul de pe maxi-taxi refuză să mai facă cursele. Eu am o pensiune şi, din cauza drumului, îmi pierd clienţii. Pe drumul spre Valea Rea nu are ce să facă buldoexcavatorul, şanţurile sunt foarte mari, trebuie intervenit cu utilaje tip greder.”
Cât priveşte cealaltă chestiune rutieră invocată, drumul agricol din satul Malu, primarul i-a informat pe delegaţii la şedinţă că „la darea în exploatare, s-a instalat un indicator de interzicere a circulaţiei autovehiculelor cu tonaj mai mare de 3,5 tone şi interzicerea circulaţiei autovehiculelor pe timp de iarnă. Deşi Poliţia ştie despre acest lucru, mâine vor comunica o adresă în acest sens Secţiei de Poliţie.”, a fost angajamentul şefului Executivului.
În acelaşi context al stării nesatisfăcătoare a arterelor către Malu, alt membru al alaiului de petenţi a sesizat existenţa unei gropi considerabile, rezultată în urma unei intervenţii la conducta de apă pe drumul „Sub Râpă”. Nicolae Matei a adus la cunoştinţa autorităţilor apariţia obstacolului, în speranţa că va fi astupat.
Cei de la Aninoasa circulă cu maşinile cu nisip pe drumul agricol, cu greutate peste limita admisă. Cu acceptul Primăriei
Tot legat de căile de acces în sat, Ion Dumitraşcu identifica drept cauză a impracticabilităţii lor şanţurile care nu sunt curăţate de mizerie. Drept pentru care a cerut să ştie cui aparţine responsabilitatea rezolvării acestei deficienţe şi ce măsuri au fost dispuse. Alt inconvenient desprins din realitatea rutieră a zonei: „În punctul „La Tuburi” s-a pus piatră, dar pe drum, fiind şi porţiuni de asfalt, piatra nu s-a tasat, astfel că acum nu se poate trece cu maşina.” Ar mai fi de pus la punct vegetaţia de pe marginea drumului spre Malu, inclusiv pe cel agricol, susţine reprezentantul cetăţenilor din zonă. „Din cauza vegetaţiei, sunt zone în care vizibilitatea este foarte redusă. Cei de la Aninoasa circulă cu maşinile cu nisip pe drumul agricol, cu greutate peste limita admisă. Şi când au fost întrebaţi de ce circulă, au spus că au acceptul Primăriei.”, a povestit cetăţeanul.
Pentru îndreptarea acestor carenţe, hăţişurile abundente de pe marginea drumurilor şi şanţurile obturate cu gunoaie, noroi şi ierburi, edilul şi-a asumat o măsură de înştiinţare, prin afişe postate în localitate, a proprietarilor de terenuri în privinţa obligaţiilor de a-şi întreţine şanţurile şi a defrişa arborii şi tufişurile extinse până în drum. Consilierul Ion Tănase şi-a asumat, în plen, sarcina de a întocmi o listă cu proprietarii terenurilor amplasate pe Calea Malului, pentru a fi notificaţi în legătură cu degajarea marginilor drumurilor de ierbăria crescută haotic. „Problema şanţurilor este spinoasă. Dacă nu avem şanţuri, nu avem drumuri.”, a replicat Dumitraşcu.
„Oamenii colectează gunoiul selectiv, dar acesta nu se ridică de către operatorul de salubritate”
Nemulţumiri şi vizavi de colectarea gunoiului menajer, neonorată de operator, după cum reclamă cetăţenii, peste tot şi la frecvenţa impusă de stocurile adunate în gospodăria fiecăruia. „S-au dat acele pubele individuale, care sunt colectate doar de pe câteva străzi, dar sunt uliţe de unde nu s-a preluat gunoiul menajer. Domnul viceprimar a spus că va veni astăzi cu tractorul, să se ridice gunoiul de pe uliţele pe care nu au acces maşinile operatorului de salubritate, dar noi nu am văzut nimic. Oamenii colectează gunoiul selectiv, dar acesta nu se ridică de către operatorul de salubritate. Pentru colectarea selectivă a fost stabilită a doua zi de marţi din lună. Oamenii din satul Malu au scos sacii cu sticle, plastic şi hârtie, dar acestea n-au fost ridicate.”, a fost următorul punct al listei de reclamaţii prezentate de Ion Dumitraşcu. Cel vizat de alocuţiunea pe tema resturilor menajere, viceprimarul Dorel Rumînescu, a scuzat lipsa de intervenţie cu tractorul, din cauză că şoferul se afla în concediu, dar absenţa acestuia a fost compensată de prestaţia sa, mergând în teren cu maşina personală.
În completarea consăteanului care a purtat cerinţele oamenilor din sat în faţa aleşilor, Nicolae Matei a înştiinţat că maşina de gunoi nu poate trece spre „Cruciuliţă”, situaţie în care gunoiul nu s-a ridicat, deşi oamenii au achitat taxa.
Comentariul conducătorului localităţii pe marginea activităţii contestate de abonaţi a făcut trimitere la hotărârea A.D.I. Servsal – asociaţia care gestionează problematica gunoiului la nivelul întregului judeţ -, prin care s-a decis colectarea selectivă. „În fiecare zi de luni, se colectează gunoiul menajer şi în a doua zi de marţi din lună, deşeurile din plastic şi hârtie. Este adevărat că, la data la care trebuia să se efectueze prima colectare, au fost probleme: a venit o maşină de capacitate mică şi nu a efectuat decât două curse. În urma discuţiilor purtate cu operatorul, au spus că va trimite maşină marţea viitoare. În fiecare luni, tractorul Primăriei va ridica gunoiul de pe uliţele unde nu are acces maşina operatorului de salubritate: la domnul Cornel Amzică, la domnul Puchici, pe Toaca, pe Lazi şi la domnul Şerban, dar operatorul va trebui să aplice, în schimb, o reducere, altfel o să refuz plata.”, sunt explicaţiile şefului Executivului de la Godeni în chestiunea salubrităţii adăugată listei de revendicări a petenţilor.
Lumea reclamă şi presiunea scăzută a apei în satul Malu
Încheiem tot cu o doleanţă legată de reţeaua de utilităţi a localităţii şi anume apa, despre care locuitorii aflaţi în faţa aleşilor s-au plâns că are presiune scăzută. „Cred că este o problemă de proiect, trebuie găsită cauza.”, a menţionat liderul celor optsprezece cetăţeni interesaţi ca lucrurile să se mişte mai bine şi în satul lor. În apărarea muncii Executivului, primarul Pădureanu a susţinut că furnizarea neîntreruptă a acestei utilităţi către populaţie a generat întotdeauna o grijă sporită a autorităţilor. „Chiar şi atunci când mecanicul de la Ape a fost în concediu, personal, m-am deplasat, ca să pompăm şi să asigurăm apa necesară. Pentru a remedia problema presiunii apei, am comandat un ventil mai mare pentru reţeaua de apă din satul Malu.”, a conchis edilul. M.B.