10.7 C
Campulung Muscel
14/10/2024

Clădirea Bibliotecii şi curtea Spitalului, posibil şi parcarea din spatele Clubului ARO, investiţiile în pregătire ale anului 2024

Patru mari propuneri în materie de investiţii are Primăria Câmpulung în anul 2024: un proiect de mobilitate urbană, cu o estimare financiară de 75 de milioane de lei, un centru multifuncţional pentru copiii aflaţi în risc de excluziune socială, de 11,5 milioane de lei, posibil două proiecte de regenerare urbană, apreciate la 25 de milioane de lei fiecare, şi un proiect nou pentru aducţiunea de apă. Proiectul de mobilitate urbană vizează traseul de biciclete de pe teritoriul municipiului, căruia îi vom acorda atenţie într-o relatare separată. De ce un centru multifuncţional? Pentru a salva clădirea veche a fostei Şcoli Generale nr.5, inclusiv curtea, în care poate fi amenajat un teren multifuncţional. Iar aducţiunea de apă a municipiului, care nu s-a putut realiza, tehnic şi financiar, pe programul P.N.D.L., accesat în mandatul trecut – bani puţini, soluţie nefezabilă -, va fi tratată în cadrul unui studiu cu cele două conducte ale alimentării de apă. Precedenta documentaţie lua în calcul reabilitarea unui singur fir, dar, chiar şi aşa, finanţarea guvernamentală nu era suficientă.

  • Intenţia este de a „agăţa” de proiectul Bibliotecii unul vizând strada Fraţii Goleşti, cu parcare în spatele Clubului ARO

În acest articol ne vom apleca asupra intenţiilor de regenerare urbană ale Primăriei Câmpulung, pe care primăriţa Elena Lasconi le vrea concretizate în două proiecte: reabilitarea „Clădirii Plantelor” pentru mutarea Bibliotecii Municipale „Ion Barbu” în acest spaţiu şi curtea Spitalului Câmpulung, fiind realizat un proiect care aşteaptă punerea în practică. „Proiectul privind Biblioteca îl depunem sigur, dar avem de gând să depunem două. Odată cu proiectul Bibliotecii digitale, vrem să facem şi curtea în care să poţi să stai să citeşti. De asemenea, strada Fraţii Goleşti. Şi ne-am gândit dacă putem să obţinem fonduri şi pentru o parcare în spatele Casei de Cultură a Sindicatelor „C.D. Aricescu”, dar nu o parcare oarecare, ci una care să aibă foarte mult verde şi digital: pereţi „verzi”, panouri fotovoltaice etc.”, sunt planurile şefei Executivului.

Pentru  clădirea în care se intenţionează mutarea Bibliotecii, încă de la finele anului 2022 s-au pregătit documentaţiile premergătoare unei investiţii de renovare cu fonduri atrase: nota conceptuală şi tema de proiectare pentru „Reconversie Casa Pensionarilor în Bibliotecă Municipală”, pentru imobilul din strada Fraţii Goleşti, nr.1.

  • Trebuie reabilitată total clădirea de pe strada Fraţii Goleşti

Pe 3 august 2021, între Consiliul Judeţean Argeş şi Consiliul Local Câmpulung a fost încheiat un protocol de predare-primire a clădirii şi terenului din strada Fraţii Goleşti, nr.1, care au trecut astfel în domeniul public al municipiului Câmpulung. Au fost preluate de la CJ Argeş: un teren de 886 metri pătraţi, clădirea de 355,76 metri pătraţi şi o magazie de 24,80 metri pătraţi. Regimul de înălţime a construcţiilor este parter, având o suprafaţă construită/desfăşurată de 360,56 metri pătraţi.

„Neluarea unei decizii de intervenţie într-un timp relativ scurt poate conduce la avarii suplimentare, care pot periclita siguranţa utilizatorilor. În configurarea prezentă, construcţiile din strada Fraţii Goleşti, nr.1, nu se adresează deloc persoanelor cu nevoi speciale, nici ca public şi nici ca utilizatori. Dacă nu se intervine în niciun fel asupra construcţiilor C1 şi C2, amplasate pe strada Fraţii Goleşti, nr.1, nu se vor stopa efectele negative produse de mediul înconjurător asupra construcţiei (gelivitate şi diferenţe de temperatură), iar imobilul să nu se mai încadreze într-o clasă de risc seismic, care să permită utilizarea acestuia, conducând astfel la închiderea sa. În acest sens, evidenţiem următoarele: pericolul ruperii fragile a unor elemente structurale vitale; implicaţiile unor avarii potenţial grave, în caz de cutremur.”, precizează materialul discutat la şedinţa Consiliului Local din 20 decembrie 2022.

Pentru iniţiatorii proiectului de hotărâre, amplasamentul şi imobilul corespund criteriilor generale pentru amenajarea unei biblioteci municipale. „Dar este important şi aspectul estetic, pentru ca ea să fie şi atractivă.”, punctează Executivul. Odată mutată, Biblioteca rămâne amplasată central, pentru ca lumea să o poată găsi uşor, şi în vecinătatea şcolilor din centru.

  • Clădirea din strada Fraţii Goleşti va include un loc de joacă pentru copii şi o ceainărie sau cafenea

Ce se intenţionează prin investiţia despre care relatăm? În primul rând, posibilitatea continuării activităţii Bibliotecii Municipale „Ion Barbu”, adăpostită într-o construcţie al cărei statut juridic face imposibilă realizarea oricăror investiţii privind reabilitarea, modernizarea sau amenajarea în conformitate cu normele şi cerinţele actuale. „Se menţine construcţia existentă, amplasată în strada Fraţii Goleşti, nr.1, căreia i se vor aplica măsuri de consolidare. Se vor asigura fluxurile de intrare-evacuare necesare, conform cerinţelor de siguranţă şi securitate (pentru un scenariu PSI optim). Vor fi prevăzute facilităţi în vederea îndeplinirii atribuţiilor pentru persoanele cu nevoi speciale. Vor fi asigurate locuri de parcare în imediata vecinătate a construcţiei.”

Clădirea va beneficia de compartimentări, dotări şi toate utilităţile necesare, astfel:

  • Parterul va cuprinde, pe lângă accesele dedicate publicului, personalului şi aprovizionării, şi un acces pentru persoane cu dizabilităţi; holuri de acces şi de distribuţie a spaţiilor; recepţie; o cameră de lectură, un birou pentru directorul bibliotecii, o cameră de lectură pentru nevăzători; cameră de scrieri muscelene; două birouri pentru personalul angajat şi o încăpere pentru tehnologii IT;
  • Mansarda va cuprinde holul de distribuţie a spaţiilor în directă legătură cu scările de acces; o zonă pentru lectură; un loc de joacă pentru copii; o ceainărie/cafenea şi toaletele;
  • Demisolul va cuprinde holul de distribuţie a spaţiilor în directă legătură cu scările de acces; şase depozite pentru cărţi; o arhivă; un birou pentru conservator; o cameră de detecţie/un oficiu de curăţenie; o cameră tehnică;

Totodată, se vor asigura utilităţile necesare prin racordarea la reţelele existente în zonă şi toate încăperile vor fi prevăzute cu dotări specifice.

„Vrem să salvăm o clădire, cu ajutorul fondurilor europene. Vrem să transformăm acea clădire improprie oricărui tip de activitate într-o activitate desfăşurată într-un imobil civilizat, pe care vrem să-l facem cu bani europeni.”, este intenţia Primăriei, exprimată de Elena Lasconi.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!