-2.6 C
Campulung Muscel
05/12/2023

După stupii de miere, făcuţi praf, ursul a trecut la carnea de oaie

Deja este prea mare intervalul de timp dacă afirmăm „săptămâna şi pagubele” cauzate de urşii învăţaţi cu bătăturile muscelenilor, unde ştiu că găsesc de-ale gurii, spre disperarea proprietarilor care cresc animale pentru ospăţul jivinelor. „Ziua şi distrugerile”, care le amărăsc inima gospodarilor care-şi găsesc oile şi porcii – ce-a rămas din festinul sălbăticiunilor – devoraţi în staule, devastate şi ele în timpul atacului. Cea mai recentă sesizare în spaţiul public a unor fapte având ca protagonişti urşii care au părăsit pădurea, ştiind că grajdurile muntenilor nu sunt goale, aparţine proprietarilor Taberei Oratia, un complex turistic din Podu Dâmboviţei. În mai multe rânduri, aceştia au suferit pierderi în producţia de miere pe acest an, după ce fiara flămândă a dat iama în grădina pensiunii, unde a făcut praf nu numai stupii, ci şi construcţia care îi adăpostea, ca să ajungă la mierea care-i întărâtă pe urşi mai tare decât carnea. 

Cei de la Garda Forestieră ne-au dezvăluit un incident din experienţa lor, de „reparatori” ai prejudiciilor cauzate de sălbăticiuni, că, în timpul unei acţiuni de constatare a urmărilor vizitei ursului într-o gospodărie, flămânzilă s-a dus glonţ la desertul dulce, fără să-l intereseze mieii pe lângă care a trecut, în goana către stupi. Aşa a păţit până acum şi Carmen Bârloiu, administratorul unei activităţi cu profil turistic la Dâmbovicioara, necăjită de o matahală care învăţase drumul spre stupină. Mai nou, a dibuit şi sălaşul oilor, unde a pătruns, conform mărturisirii publice a celei păgubite, de data aceasta, şi de animalele crescute cu trudă, câteva nopţi la rând. „Şi a fost a treia noapte… a treia oiţă care s-a dus… mai sunt patru rănite… şi toate speriate. Am înţeles că nici suratele vecinului nu s-au simţit prea bine azi-noapte, una nu mai simte nimic. E bine şi cu teoria „omul e vinovat că a intrat în habitatul lui”, dar eu am plantat la greu, nu am tăiat şi mult prea ne-elegant din partea ursului să vină până în mijlocul comunităţii (nu-i ceva nou „în habitat”, are câteva sute de ani satul), să-şi facă de cap nopţi la rând.”, îşi dezvăluie păţania Carmen Bârloiu, vineri dimineaţa, aflată sub imperiul celor mai recente pierderi suferite. “E.M.”

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!