21.9 C
Campulung Muscel
23/07/2024

Primele miliarde pentru blocul social

 Magda BĂNCESCU

Cu trei luni înaintea încheierii şi acestui an anost, investiţional vorbind, oamenii primarului umblă din nou la programul de lucrări, luând bani dintr-o parte şi punând în alta. Suntem curioşi ce ne va spune primarul Liviu Ţâroiu la conferinţa de presă despre care, într-o discuţie neoficială, ne-a anunţat că o va ţine în această săptămână. La Primărie, sperăm, nu la partid. Ce ne va spune despre procentul realizării listei de investiţii a lui 2019, un an pentru ratarea căruia primarul este îndreptăţit să dea vina pe Iohannis, pe Dragnea, pe Dăncilă, pe Parlament şi pe cine mai vrea de la centru. Bălăcăreala politicienilor de la vârful ţării, întărâtaţi de prezidenţialele care au declanşat campania electorală, din păcate, cu bugetul naţional, a afectat sever administraţiile din teritoriu, lăsate fără fonduri până la sfârşitul lui aprilie. Neavând bugetul aprobat până la jumătatea primăverii, nici de rezervele locale, ţinute la păstrare pentru investiţiile contractate, ai noştri nu s-au putut atinge. Departe de a lua apărarea actualului Executiv, care te scoate din sărite cu lucrările acestea scumpe, urâţele şi lente rău, dar dezvoltarea Câmpulungului, pe 2019, a însemnat, până în prezent, cinci luni de lucru efectiv. Din mai, până în septembrie. Şi asta şi din cauza celor care, peste o lună şi un pic, ne cer votul ca să-i aşezăm în fruntea ţării. 

Au concurat la un raport de activitate pe 2019 total nesatisfăcător şi constructorii produşi de licitaţiile Primăriei, câştigate pe bandă de unii care, când se văd cu contractele în căruţă, încep să se vaite că n-au cu cine să muncească. A contat şi lucrul în reluare la Ministerul Dezvoltării, de care depind, de pildă, reabilitările propuse în infrastructura de utilităţi. Într-o declaraţie publică, în privinţa căreia nu suntem convinşi că a „rumegat-o” foarte bine înainte de a o oferi ascultătorilor, Liviu Ţâroiu asocia primăvara lui 2019 cu debutul modernizării Staţiei de Epurare, chiar şi al conductei de aducţiune. Ambele plătite de minister, prin P.N.D.L.

De ce amintim despre aceste lucrări, care au şi banii asiguraţi, şi constructorii desemnaţi, dar care nu încep, deşi după primăvara prognozată de primar, s-a dus şi vara şi se duce şi toamna?! Pentru că o parte dintre resursele păstrate pentru continuarea investiţiei la Staţia de Epurare sunt „rupte” de la această investiţie şi puse în contul unei aroganţe a Primăriei: blocul social, pentru care autorităţile au semnat contractul de finanţare cu Ministerul Dezvoltării. Vă daţi seama ce prostie fac aceşti aleşi? Folosesc bani prevăzuţi pentru Epurare, o investiţie absolut necesară, care, în caz de nerealizare, atrage sancţiuni severe pentru nesocotirea legislaţiei europene de protecţie a mediului, ca să-i bage într-un bloc pentru piloşii Primăriei. Locatari şi constructori. 

Primind de la Primărie materialul pregătit pentru şedinţa Consiliului Local de joi, am crezut că nu citim bine. 500.000 lei sau 5 miliarde de lei vechi se transferă din contul proiectului de reabilitare a Liniei Apei a Staţiei de Epurare în cel al blocului de locuinţe sociale, 50 de bucăţi. Chiar dacă sunt economii înregistrate la licitaţie, cum, probabil, vor invoca autorii învârtitei cu taxele şi impozitele noastre, puteau foarte bine să fie folosite la altceva cu adevărat util municipiului. Dacă apar costuri suplimentare chiar la Epurare, cum se întâmplă la majoritatea contractelor cu statul ale privaţilor, care mai mereu au pretenţii peste oferta de la licitaţie, a căror satisfacere este prevăzută chiar de clauzele convenite de părţi?

Manevra consumării banilor salvaţi prin diferenţa între estimat şi ofertat a fost generată de faptul că finanţatorul principal al blocului, ministerul, ne-a rupt gura cu un pic peste 100.000 lei, care au dat imboldul Primăriei de a sări cu o alocare de cinci ori mai mare. În cazul casei de pe Maior Gâldău, cu siguranţă, cei 160.000 lei luaţi de la acest proiect de extindere sunt rămaşi de la atribuirea contractului. Ca atare, Primăria se grăbeşte să-i consume pe un studiu de fezabilitate care are ca temă amenajarea de alei pietonale şi a unei piste de biciclete pe strada Şoseaua Naţională. Câmpulungenii exaltă de fericire!                                  

Municipalitatea are de împărţit şi nişte bani alocaţi prin Finanţele Publice, aproximativ 480.000 lei, repartizarea trimestrului III ca sumă defalcată din TVA, pentru echilibrarea bugetului. În realitate, nu echilibrează cu nimic resursele locale, căci exceptând 90.000 lei, care intră în „finanţarea programelor sportive realizate de structurile de drept privat”, şi alţi 10.000 lei, primiţi de Şcoala fostă nr.2, ca să-şi plătească utilităţile, restul sunt ajutoare pentru persoanele cu handicap grav. Aşadar, asistenţă socială, nicidecum dezvoltare ori măcar echilibrare. Interesant unde ajung cei 90.000 lei, pentru că referatul redactat cu zgârcenie de informaţii omite intenţionat să dezvăluie care sunt structurile sportive de drept privat beneficiare de bani publici. Nu cumva o fi structura privată care patronează fotbalul, pentru care Liviu Ţâroiu a convocat, mai acum o săptămână şi ceva, oamenii de afaceri din oraş la Primărie, ca să sponsorizeze echipa?! Căci dacă e aşa, ajungem la aceeaşi iritantă discuţie cu fotbalul înghesuit între nevoile comunităţii, care ajunge, iată, să fie finanţat din puţinii bani care intră în bugetul Câmpulungului. 

Alte fonduri direcţionate către municipiu sunt destinate învăţământului particular, care primeşte 240.000 lei, preponderent pentru salarii. Să nu ne pierdem, însă, nădejdea în ajutorul de la centru, căci primarul ne-a şoptit că are patru proiecte depuse pentru a-i fi finanţate prin Fondul Naţional de Investiţii. Pe care ni le va dezvălui tot la conferinţa de presă anuală.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!