Caz unic în istoria asfaltărilor din Câmpulung! Mulţi dintre locuitorii prelungirii străzii Doctor Nicolae Fălcoianu, cunoscută local sub numele de „Creţişoara”, au ieşit, sâmbătă dimineaţa, din curţi, ca să oprească utilajele ADP-ului, trimise să continue ce au început vineri. Şi anume plombarea găurilor apărute în betonul turnat pe vremea lui Ceauşescu, incomparabil mai rezistent decât spoiala practicată de stat şi privaţi în zilele noastre. În acelaşi hal execrabil, care insultă plătitorul de taxe şi impozite, nevoit să ţină din buzunarul lui un colos bugetar cu rezultate mediocre, prestau şi muncitorii aflaţi pe teren, aparent, fără şef. Lucru constatat de petenţii proprietari de case pe tronsonul cuprins între vilele de la marginea cartierului de blocuri şi fosta fermă. Supăraţi de bătaia de joc pe seama banului lor, scos uneori „cu japca” de la contribuabilii de aici – cazul taxei de gunoi, subiect pe care îl vom detalia într-o altă ediţie -, oamenii au solicitat prezenţa la locul „şantierului” a primarului, a şefului ADP sau măcar a şefului de lucrare. Asta ca să vadă şi să spună dacă îi mulţumeşte mânjeala cu bitum a gropilor din suprafaţa de beton, care îi revoltase într-atât pe cetăţeni, încât le-a venit ideea să blocheze înaintarea utilajelor şi a echipei de lucrători, aflaţi la serviciu, sâmbătă, de capul lor. Fără niciunul dintre superiorii din cadrul Primăriei şi ADP, care se bucurau fie de ziua nelucrătoare, fie de evenimentul automobilistic de la sfârşitul săptămânii. Curios zelul muncitorimii ADP-iste taman în week-end, când nici la coada măturii nu-i vezi prin oraş, deşi în prima parte a zilei de sâmbătă este vânzoleală ca la balamuc.
Niciun responsabil al Primăriei şi ADP n-a fost disponibil în ziua nelucrătoare, în care ADP a fost chemat la muncă
Controversata plombare care, după vociferarea câmpulungenilor de pe Creţişoara, a dat în asfaltare, a început vineri şi a continuat sâmbătă, sub privirile nemulţumite ale beneficiarilor. Care preferau să rămână cu betonul pus în vechiul regim decât să aibă parte de exemplul jenant de muncă la stat, fără pic de respect faţă de contributorii la buget. Peticele de bitum… când răzleţe şi anemice, când înălţate ca nişte cocoaşe din strada vai mama ei! Dar localnicii o preferau aşa, ciuruită, cum ajunsese în multele decenii de când nu s-a mai atins nimeni de ea, decât să-i fie complicată starea cu nişte obstacole în bună regulă. Unele plombe erau atât de înalte, încât constituiau un pericol noaptea şi în zori, când Primăria se grăbeşte să oprească iluminatul public, deşi nu s-a crăpat bine de ziuă.
Dar mai presus de înrăutăţirea condiţiilor de deplasare, printr-o peticire superficială, pe oameni îi durea decizia bizară a autorităţilor de a asfalta strada, înainte să fie introdusă conducta de canalizare. Cetăţenii au aflat că Executivul ar avea planuri de extindere a utilităţii care lipseşte în această parte a municipiului, deşi Doctor Nicolae Fălcoianu nu se numără printre arterele licitate la pachet şi câştigate de Sercop, care are de introdus reţeaua pe Constantin Brâncoveanu, Petre Ţuţea, Valea Bărbuşii, Maramureş, Calea Pietroasă, Drăceşti şi Calea Măgurii. Este o lucrare câştigată de firma lui Ion Pătrăşcan, cu o ofertă de 2.068.319,24 lei, care exclude Creţişoara.
Şi redactorilor noştri primarul Liviu Ţâroiu le-a dezvăluit că are de gând s-o canalizeze. Şi-atunci de ce s-a grăbit cu asfaltarea? Căci, de la petice, s-a trecut la benzi substanţiale acoperite cu bitum, a cărui grosime a fost dictată tot de „vocalizele” locuitorilor. Când lumea a apelat la presă, iar ziariştii au sosit în zonă, ca să fie martori minunii turnării de asfalt într-o zi liberă pentru bugetari, s-a schimbat în bine strategia de lucru. Stratul de asfalt a căpătat şi lungime, şi grosime cât jurnaliştii au zăbovit pe Creţişoara, ca să asculte necazurile acestor orăşeni, care nu sunt nici puţine, nici neînsemnate. Reconsiderarea manierei de acţiune a ADP-iştilor, chemaţi la serviciu pentru a nu rata vremea bună din week-end, nu i-a îmbunat pe câmpulungenii ieşiţi din curţi într-un număr suficient de mare, încât să conteze. Şi nu i-a îmbunat, pentru că nemulţumiţii nu aveau ce aveau cu muncitorii, care puneau în aplicare nişte ordine în genul „puţin asfalt, că e scump!”, ci pentru că nu aveau cu cine să discute dintre cei mari.
Dar cine să-i ia în seamă, în afară de reprezentanţii mass-media, căci executivii Primăriei au avut alte angajamente personale sau profesionale? Primarul Liviu Ţâroiu era ocupat cu monitorizarea desfăşurării raliului al cărui partener era şi Primăria Câmpulung. Viceprimarul Mărgărin Blidaru, în calitate de coordonator al ADP, se refăcea, sâmbătă dimineaţa, după balul la care participase cu o seară înainte, în organizarea unei redacţii de la Piteşti, care a sărbătorit 25 de ani de activitate. Directorul ADP, Bogdan Pătru, se bucura de penultima zi de concediu, în timp ce următorul în ierarhie – pe linie de reabilitări stradale -, Valentin Mitu, şeful Serviciului Întreţinere Drumuri şi Străzi – Parcări, era reţinut în Piaţa Primăriei, unde urmărea operaţiunile de montare a scenei, pe care urma să fie oficiată premierea câştigătorilor raliului. Nici următorul din organigrama ADP nu era disponibil, Bogdan Badea, care, neoficial, conduce Formaţia Întreţinere Drumuri şi Străzi (covoare asfaltice), având un deces în familie.
„Numai la alegeri, în rest, nu vine Ţâroiu să-i sară basca pe strada asta!”
Prin urmare, cum şefii aveau treburi, treaba de pe Creţişoara se consuma în lipsa unei supravegheri avizate. „Au venit să facă o bătaie de joc! E şoseaua noastră, sunt banii noştri! Au venit să cârpească… câte o bucăţică, câte o bucăţică. Asfaltul ăsta se ia până la primăvară. Eu le-am spus: „Mai bine faceţi 200 de metri ca lumea şi gata!” Să vină şeful de şantier!” Şef de şantier, pe care ia-l de unde nu-i! „Îl blamam pe Ceauşescu. Ce s-a făcut în timpul lui… are patruzeci de ani. Când i-am văzut cum lucrează, m-au apucat năbădăile! Fă o jumătate de kilometru, dar fă-l cum trebuie! E bine să ne trezim şi să ne mobilizăm, că e strada noastră.”, spunea un cetăţean erijat în purtător de cuvânt al locuitorilor Creţişoarei, din vecinătatea fostelor grajduri.
„Să vină primarul aici să vadă! Noi am fost la Ţâroiu şi a zis că întâi bagă canalizare. A băgat? Uitaţi cum ne-au pângărit strada! De ce n-o fac de la un capăt la altul?! Intervalul neasfaltat al cui este? Nu face parte din aceeaşi stradă? Nu mai urcă maşinile din cauza străzii, căci le-a „mâncat” cauciucurile. Nu poţi să vii cu un taxi, căci refuză să urce. Eu, personal, am fost la domnul Ţâroiu, care mi-a spus că reparaţia va fi făcută după introducerea canalizării. „Când ne faceţi canalizare?”, l-am întrebat. „Când o facem.” Dar nu ne-a spus când. Şi când a venit pentru alegeri, eram chiar la poartă şi am vorbit cu dânsul. „Faceţi-ne întâi strada şi după aceea vorbim despre alegeri.”, i-am spus. M-am întâlnit şi în oraş cu dânsul, l-am oprit şi am vorbit cu dumnealui. Şi acelaşi lucru mi l-a spus: întâi canalizarea. Să facă canalizarea!”, reclama o cetăţeană, susţinută de restul localnicelor, la fel de iritate de datul peste ochi servit de Primărie.
„Cu şuturi la alegeri, atât! Şi noi rămânem ca proştii! Suntem buni numai de pus ştampila, în rest, nu vine domnul Ţâroiu să-i sară basca pe strada asta! O salvare, ceva, cum urcă?”, a intervenit în discuţie alt cetăţean. „Am vorbit cu domnul Badea aseară – după ce omul a asistat năucit la alegerea gropilor care urmau să fie umplute cu asfalt, fiind, culmea, sărite unele mai mari decât cele plombate -, şi mi-a spus că proiectul este făcut ca să fie bandă continuă. Acum, însă, un muncitor spune că dirigintele de şantier aşa a dat dispoziţia. Dar şeful de şantier n-are şi el un şef… pe domnul Ţâroiu, pe careva? Să vină aici, cu maşina dânsului, ca să vadă cum e şoseaua asta! Ce şef de şantier e acela, care, şi ieri, şi azi, îi lasă de capul lor?! Au pus un strat de doi-trei centimetri, care, la primăvară, nu mai e! Când o veni apa pe stradă, îl ia! Spune de atâţia ani despre canalizare. Când o face? Şi de ce au făcut covor asfaltic acum, ca să-l spargă mai târziu?!” Dacă Primăria va mai avea ce să spargă, la ieşirea din iarnă, pe timpul căreia este greu de crezut că stratul de grosimea foiţei de ceapă va face faţă zăpezii, gheţii, sării şi nisipului folosite la deszăpezire.
„După alegeri, am vrut să intru la domnul Ţâroiu, dar m-a oprit un consilier – nu mai reţin cum îl cheamă -, ca să-i spun lui, că aceeaşi problemă pe care i-o spun domnului Ţâroiu o rezolvă şi dânsul. „Aţi văzut în ce hal este şoseaua?” „Da, pentru că circul şi eu cu maşina pe acolo din când în când.” „Şi vă convine cum vă sare basca din cap când mergeţi?” „Aveţi dreptate, dar o să luăm măsuri.” Au trecut trei ani de atunci.”, ne-a redat omul dialogul cu subalternul sau colegul de partid al edilului, care îşi dă restanţele în grabă.
ADP-iştii au încurcat capetele Creţişoarei. Trebuia asfaltată marginea dinspre Bilceşti
Contactat de redactorul nostru, de la faţa locului, Liviu Ţâroiu şi-a rupt din timpul programului raliului şi a venit în mijlocul oamenilor revoltaţi. Prezenţa lui în zonă n-a schimbat cursul investiţiei care se face, conform susţinerilor sale, ca să nu mai alunece lumea, la iarnă, pe beton. „Sunt nişte reparaţii pentru ca, iarna, să nu mai dăm cu nisip şi sare pe beton, să-l „mănânce” în continuare. La anul, sperăm să facem canalizarea. Următorul tronson este până la grajduri. Vedem pe ce şanţ băgăm, ca să nu mai sparg asfaltul, şi s-o ducem până sus.”, ne-a declarat primarul. Potrivit acestuia, şi marginea Câmpulungului cu Bilceşti este în planurile de reparaţii ale Primăriei. Şi era chiar înaintea celei care a răsculat localnicii. „Pe aceea trebuia s-o facă, nu pe asta. Au greşit locaţia, da. Eu, acolo, n-am decât o porţiune. Trebuie să vorbesc cu Boncoi să facă şi el. Eu, partea mea, el, partea lui, că n-am cum s-o fac şi pe a lui.”, a încheiat Liviu Ţâroiu.
Magda BĂNCESCU