În urma scandalului, ca-n filme, care a avut loc săptămâna trecută pe străzile din Câmpulung, între două clanuri rivale de interlopi, o singură persoană a fost reţinută pentru 24 de ore, însă, ulterior, s-a decis ca aceasta să fie cercetată în continuare sub control judiciar. Vorbim despre un bărbat în vârstă de 39 de ani, din Botoşani, care este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de ameninţare şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.
Iulian Maxim, singurul vinovat?
În urma cercetărilor a reieşit că individul, Iulian Maxim, ar fi ameninţat un tânăr, pe fondul unei stări conflictuale anterioare. Reamintim că violenţele petrecute, pe 27 august, pe străzile din Câmpulung au pornit de la nişte dispute mai vechi între două clanuri rivale, legate de lupta pentru supremaţie în oraş. Lucrurile ar fi scăpat de sub control în momentul în care doi indivizi, din tabere adverse, ar fi avut o dispută verbală pe un site de socializare. „Cu două zile înainte de scandal, s-au înjurat şi s-au ameninţat, live, pe Facebook. Să dovedească unul altuia care e mai şmecher. Apoi s-au luat la bătaie”, ne-a declarat un tânăr din anturajul scandalagiilor.
Marţi după-amiază, după cum ne-au declarat mai mulţi martori, cinci indivizi din cele două tabere adverse (doi de-o parte şi trei de cealaltă parte) s-ar fi întâlnit în centrul oraşului şi ar fi decis să-şi regleze conturile. S-au alergat cu maşinile, au scos săbiile şi bâtele, s-au lovit reciproc, iar cei aflaţi în inferioritate ar fi fost dovediţi şi şi-ar fi luat tălpăşiţa, mergând la Poliţie ca să reclame incidentul. În acest timp, nemulţumiţi de rezultatul primei confruntări, ceilalţi trei ar fi pornit în căutarea adversarilor prin diferite locuri din oraş, în care ştiau că-şi fac veacul, astfel încât să-şi potolească setea de răzbunare.
La un moment dat, au ajuns în cartierul Grui şi le-ar fi picat în mână un tânăr despre care ştiau că are legături cu clanul advers. L-au bătut temeinic, cu pumnii picioarele şi bâtele, iar apoi au dispărut. Victima a sunat la 112 şi a ajuns cu o ambulanţă la Spitalul Municipal unde a rămas internat, fiind suspect de ruptură de splină. Din toată această poveste, până acum, un singur individ a fost tras la răspundere: Iulian Maxim.
Acesta a fost reţinut pe bază de ordonanţă pentru 24 de ore, însă, pentru că legile din România sunt aşa cum sunt, s-a decis ca el să fie cercetat în continuare sub control judiciar. Pentru săvârşirea infracţiunilor de ameninţare şi tulburarea ordinii şi liniştii publice pedeapsa maximă merge până la doi ani de închisoare, iar ca să se meargă cu propunere de arestare preventivă trebuie să se prevadă o pedeapsă de cel puţin cinci ani de închisoare.
Lege permisivă
Potrivit Codului de Procedură Penală, măsura arestării preventive poate fi luată de către judecătorul de drepturi şi libertăţi, în cursul urmăririi penale, de către judecătorul de cameră preliminară, în procedura de cameră preliminară, sau de către instanţa de judecată în faţa căreia se află cauza, în cursul judecăţii, numai dacă din probe rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvârşit o infracţiune şi există una dintre următoarele situaţii: inculpatul a fugit ori s-a ascuns, în scopul de a se sustrage de la urmărirea penală sau de la judecată, ori a făcut pregătiri de orice natură pentru astfel de acte; inculpatul încearcă să influenţeze un alt participant la comiterea infracţiunii, un martor ori un expert sau să distrugă, să altereze, să ascundă ori să sustragă mijloace materiale de probă sau să determine o altă persoană să aibă un astfel de comportament; inculpatul exercită presiuni asupra persoanei vătămate sau încearcă să realizeze o înţelegere frauduloasă cu aceasta; există suspiciunea rezonabilă că, după punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva sa, inculpatul a săvârşit cu intenţie o nouă infracţiune sau pregăteşte săvârşirea unei noi infracţiuni.
Măsura arestării preventive a inculpatului poate fi luată şi dacă din probe rezultă suspiciunea rezonabilă că acesta a săvârşit o infracţiune intenţionată contra vieţii, o infracţiune prin care s-a cauzat vătămarea corporală sau moartea unei persoane, o infracţiune contra securităţii naţionale, prevăzută de Codul penal şi alte legi speciale, o infracţiune de trafic de stupefiante, trafic de arme, trafic de persoane, acte de terorism, spălare a banilor, falsificare de monede ori alte valori, şantaj, viol, lipsire de libertate, evaziune fiscală, ultraj, ultraj judiciar, o infracţiune de corupţie, o infracţiune săvârşită prin mijloace de comunicare electronică sau o altă infracţiune pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de cinci ani ori mai mare şi, pe baza evaluării gravităţii faptei, a modului şi a circumstanţelor de comitere a acesteia, a anturajului şi a mediului din care acesta provine, a antecedentelor penale şi a altor împrejurări privitoare la persoana acestuia, se constată că privarea sa de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică.
Alex BARBU