=Pe portalul destinat achiziţiilor de bunuri, servicii ori lucrări de către instituţiile bugetare nu apare nicio informaţie legată de relaţia contractuală a Primăriei Câmpulung cu executantul spaţiului pietonal de pe strada Piaţa Jurământului
De ceva vreme, după cum au remarcat câmpulungenii veniţi la cumpărături la Piaţa Mare, esplanada din dreptul magazinelor de la parterul blocurilor A4 şi A3 a intrat în şantier. Lucrarea de refacere a spaţiilor pietonale era programată de anul trecut, când doar s-au îndeplinit formalităţile premergătoare execuţiei propriu-zise: documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie şi votarea de către Consiliul Local a indicatorilor tehnico-economici, pe 19 noiembrie 2018, într-o şedinţă extraordinară. Şi se pare că, tot anul trecut, s-ar fi produs şi încredinţarea directă a contractului de execuţie unei firme din Câmpulung, despre care nu există nicio informaţie în spaţiul public. De ce, de vreme ce toate relaţiile contractuale în care intră o primărie au caracter public, iar primarul lucrează cu banii cetăţenilor, nu cu banii lui? S.I.C.A.P., portalul prin intermediul căruia, obligatoriu, se efectuează toate achiziţiile unei instituţii bugetare, de la asfaltările de zeci de miliarde, până la pixuri şi hârtie igienică, nu conţine nicio informaţie despre acest contract atribuit, din câte se pare, la sfârşitul anului trecut. Când atenţia publică era direcţionată către cozonaci şi colindători şi mai puţin către constructorii lui Liviu Ţâroiu, care au căpătat ceva în cea mai generoasă perioadă a anului.
Lucrare estimată la peste 600.000 lei, cu proiect cu tot
Toamna trecută, deşi mai erau o lună şi jumătate şi se încheia anul, cu o grabă asemănătoare celei care mână fata nemăritată la altar, Liviu Ţâroiu le cerea consilierilor să-i voteze indicatorii tehnico-economici ai investiţiei „Reabilitarea spaţiilor pietonale pe strada Piaţa Jurământului”. Indicatori rezultaţi dintr-o D.A.L.I. comandată şi realizată vara trecută. Zorul primarului de a trece prin Consiliu cifrele proiectului necesar, de altfel, căci esplanada arăta execrabil de decenii bune, era justificat prin organizarea procedurilor de achiziţie publică. Adică selecţia constructorului, care s-a şi rezolvat luna următoare. Dacă treburile nu erau deja aranjate la data acelei extraordinare… ne lăsăm de meserie!
Vă împrospătăm argumentele pe care Liviu Ţâroiu ni le-a servit toamna trecută, ca să ne convingă că urgenţa lui are la bază dorinţa de a oferi grabnic o suprafaţă lină sub tălpicile târgoveţilor. Asta deşi venea iarna. „Partea pietonală, către magazine, este deteriorată total, declara şeful Executivului, pe 19 noiembrie 2018. A fost prinsă în buget şi venim acum cu ea ca să accelerăm procedura de achiziţie, pentru ca, în primăvară, să ieşim cu ea şi s-o şi finalizăm, în cursul anului viitor.”, era alt motiv de agitaţie a primarului, care, în bugetul pe 2018, n-a avut la dispoziţie decât 50.000 lei, pentru documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie.
Ca să nu-i blocheze proiectul demarat în teren după mai bine de o jumătate de an, spre sfârşitul verii 2019, aleşii i-au făcut hatârul votând cifrele reieşite din D.A.L.I., 605.488 lei, valoarea totală, din care construcţiile plus montajul, 395.437 lei. La acel moment, Liviu Ţâroiu a prezentat-o ca pe următoarea sa realizare, care continua lucrarea de refacere a esplanadei Pieţei, făcută cu ceva ani în urmă, şi amenajarea din zona Parcului şi a Pieţei Jurământului, derulată în 2018.
Esplanada magazinelor de la Piaţa Mare n-a fost niciodată reparată de la construcţia ei, odată cu blocurile
Doi ani mai erau şi se împlineau 40 de la construcţia esplanadei de peste drum de Piaţa Mare, realizată odată cu blocurile, în intervalul ’81-’83. Anii şi paşii mulţi trecuţi peste ea explică halul groaznic în care a ajuns. Ba încă a fost prea rezistentă, comparând-o cu „cârcălile” zilelor noastre, când nu ţine o asfaltare plătită cu bani grei de la un an la altul. În acelaşi timp cu superiorul Ţâroiu, şi Investiţiile din subordinea sa, ba certate, ba pupate de şef, au scos la înaintare argumente convingătoare: „Strada Piaţa Jurământului este mărginită pe latura de Nord de blocurile A3 şi A4, blocuri care au spaţii comerciale la parter. Accesul spre şi dinspre aceste spaţii comerciale se face prin intermediul unei platforme mozaicate, cu o lăţime de 4-5 metri, construită odată cu blocurile. Platforma este construită pe material de umplutură, care, în timp, a suferit tasări, fapt ce a dus la fisurarea şi degradarea acesteia. Accesul pe platformă se face cu ajutorul unor scări amplasate din loc în loc, fără amenajări speciale pentru persoane cu dizabilităţi. Obiectul acestui proiect îl reprezintă reabilitarea platformei pietonale din zona străzii Piaţa Jurământului, platforma care deserveşte traficul pietonal şi accesul pietonal către spaţiile comerciale de la parterul blocurilor A3 şi A4, înlocuirea mozaicului existent cu pavaj din granit antiderapant, amenajarea de rampe pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi şi a cărucioarelor pentru copii şi îmbunătăţirea sistemului de iluminat.”
Subalternilor lui Ţâroiu le-a scăpat taman anunţul referitor la executant
Bănuiala că, în luna următoare aprobării date de Consiliu pentru valoarea estimată a contractului, s-a şi încredinţat direct lucrarea, este întreţinută de Planul de achiziţii publice pe 2018 al Primăriei. În acest document, data estimată pentru iniţierea procedurii de achiziţie directă a serviciilor constructorului este luna noiembrie, iar cea a finalizării, decembrie 2018.
Nimic pe portalul achiziţiilor publice despre acest contract care, datorită valorii reduse, trebuia să figureze la secţiunea celor atribuite direct. Adică găseşti în S.I.C.A.P. toate „mărunţişurile” cumpărate de Primărie, mai puţin contractarea firmei care repară zona pietonală scăpată proiectului de amenajare a părţii sudice a centrului, desfăşurat pe tronsonul Bărăţie – „Dinicu Golescu”, cu Piaţeta şi Parcul Jurământului „la pachet”.
Ceva-ceva aflăm din S.I.C.A.P., dar doar despre D.A.L.I.-ul care a generat investiţia. Şi anume că a fost executat de o firmă din Iaşi, Nordic Vision SRL, la preţul de 49.385 lei. În bugetul local pe 2019, suma prevăzută pentru proiect în integralitatea sa (proiect tehnic + execuţie) este 471.800 lei. Secretomania din jurul atribuirii contractului unui patron local chiar n-o înţelegem, dar astfel de omisiuni, de care ne îndoim că sunt neintenţionate, alimentează suspiciunea de “potlogării” la Primăria Câmpulung.
Lucrul a început după o jumătate de an de la perfectarea relaţiei contractuale cu executantul, care este din Câmpulung. Cel puţin, pe şantierul de la Piaţa Mare – lipsit de panoul de şantier cu datele lucrării – am găsit un colaborator al omului de afaceri care i-a fost partener lui Liviu Ţâroiu şi în proiectul de demolare a Teatrului de Vară al Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”, înlocuit cu o parcare pregătită să intre în programul de taxare. Urmărind efectivele şi ritmul de acţiune de pe acest nou front de lucru, n-am găsit nicio diferenţă faţă de şantierul parcului din Vişoi, unde au prestat echipele lui Bănăţeanu, sau de cel din Piaţa Primăriei, unde, de un an, se chinuiesc o mânuţă de oameni ai lui Răuţoiu. La Piaţa Mare, la fel, muncitori puţini şi elan slăbuţ. Cele cinci luni, prognozate pentru finalizarea esplanadei începute din capătul de sus, de la blocul A4, se încadrează până la sfârşitul acestui an, cu condiţia să nu cadă un strop de ploaie sau un fulg de zăpadă. Magda BĂNCESCU