După pauza din 2020, „Trofeul Câmpulung” se reia în acest an şi este încadrat în calendarul „Câmpulung, Capitala Scrisului Românesc”, ca să poată beneficia de ajutor financiar din alocarea destinată „Scrisorii lui Neacşu”. Din acest motiv, titulatura evenimentului sportiv primeşte extensia „500”, care îi asigură o finanţare de 75.000 de lei, contribuţia Primăriei în cadrul asocierii cu organizatorii raliului programat între 17 şi 19 septembrie 2021. La şedinţa extraordinară din această după amiază, Executivul propune Legislativului municipal să aprobe asocierea Municipiului Câmpulung, prin Consiliul Local, cu Federaţia Română de Automobilism Sportiv, prin Clubul Sportiv Brother Motorsport, în vederea susţinerii competiţiei sportive „Trofeul Câmpulung 500”. Cei 75.000 de lei, partea Primăriei, vor fi folosiţi pentru decontarea cheltuielilor legate de organizare.
Raliul, introdus în „Câmpulung, Capitala Scrisului Românesc”
După votul Consiliului Local, care bănuim că nu va respinge acţiunea sportivă gustată de publicul muscelean, se va semna contractul de asociere între municipalitatea reprezentată de primarul Elena Lasconi şi directorul economic Violeta Iarca şi Federaţia Română de Automobilism, reprezentată de preşedintele Norris Marcu Măgeanu, prin Asociaţia Clubul Sportiv Brother Motorsport, reprezentată de Iulian Nicolaescu, în calitate de preşedinte.
Etapa a VII-a din Calendarul Competiţional al Federaţiei Române de Automobilism Sportiv de Viteză în Coastă 2021 se va desfăşura pe Drumul Judeţean 734 Lereşti – Barajul Râuşor. „Organizarea acestei competiţii la Câmpulung este deja o tradiţie, iar colaborarea Clubului Sportiv cu Municipiul Câmpulung în organizarea şi desfăşurarea ediţiilor anterioare a fost una foarte bună.”, se menţionează în referatul care explică propunerea de asociere. Iar legătura cu „Scrisoarea lui Neacşu” este argumentată astfel: „Activităţile propuse în cadrul evenimentului „Câmpulung, Capitala Scrisului Românesc” sunt menite a satisface dorinţele iubitorilor de cultură, dar şi pe cele ale iubitorilor artei şi sportului, ai gastronomiei locale, tradiţiilor şi meşteşugurilor locale, semn că viaţa reintră în normal şi că, susţinând comunitatea şi evenimentele locale, ne susţinem pe noi. Cunoscut fiind că automobilismul sportiv este foarte îndrăgit la Câmpulung, fiecare competiţie de acest gen adunând foarte mulţi spectatori, este de aşteptat ca şi la acest eveniment sportiv, care va aduna la start peste 60 de piloţi, la clasa viteză, participarea publicului să fie foarte mare. De aceea credem că organizarea acestei competiţii este mai mult decât bine venită, după o perioadă în care a fost suspendată din cauza pandemiei COVID 19.”
Manifestarea se va desfăşura după următorul program:
-Vineri, 17 septembrie: Validări, înscrieri şi revizia tehnică, la Primăria Municipiului Câmpulung (între orele 14.00-19.00);
-Sâmbătă, 18 septembrie: Recunoaşterea traseului şi antrenamente (între orele 08.00-17.00);
-Duminică, 19 septembrie: Recunoaşterea traseului + manşe de concurs (între orele 08.00-15.00); Festivitatea de premiere, la Primăria Câmpulung (începând cu ora 17.00).
Primăria, care are statut de partener, este, de fapt, finanţatorul principal
În privinţa cheltuielilor, remarcăm că Primăria, deşi partener, suportă „grosul”, luând, practic, povara de pe umerii co-organizatorilor. „Valoarea maximă a cheltuielilor necesare pentru organizarea şi desfăşurarea competiţiei sportive este de 110.000 lei, contribuţia Municipiului Câmpulung în cadrul asocierii fiind de 75.000 lei, inclusiv TVA, iar a co-organizatorului Clubul Sportiv Brother Motorsport, de 35.000 lei.
Din partea sa, reprezentând două treimi din valoarea evenimentului, Primăria decontează: achiziţii de cupe pentru diversele categorii de premiere; servicii de închiriere a ecranului de prezentare; servicii de întocmire a documentaţiei tehnice şi logistice; servicii de amenajare a traseului de concurs; servicii de cazare a sportivilor, oficialilor şi colaboratorilor; servicii de arbitraj, de măsurători tehnice; prestaţiile oamenilor de securitate şi ordine; garduri, toalete ecologice; servicii de radiocomunicaţii şi echipamente; asigurarea evenimentului, permis de organizare, cronometraj; cheltuieli neprevăzute şi cheltuieli diverse; materiale publicitare şi de informare; închirierea scenei, a podiumului, sonorizarea; servicii de ambulanţă, descarcerare, pompieri, tractări; diseminare media, ştiri TV, servicii de prezentare, etc.
Clubul Sportiv Brothers Motor Sport a înaintat Primăriei o estimare a costurilor, care arată astfel:
-Cazare: 14.000 lei (plătiţi din fonduri publice);
-Servicii:
-prin intermediul SC Magic Safe Security – Pază şi Securitate SRL: 8.500 lei (plătiţi din fonduri publice);
-prin intermediul F.R.A.S.:
*Publicitate: 9.000 lei (plătiţi din fonduri publice);
*Cronometraj: 1.250 lei (plătiţi din fonduri publice);
*Comunicaţii: 6.000 lei (plătiţi din fonduri publice);
*Tractări: 3.750 lei (plătiţi din fonduri publice);
-prin intermediul SC Pro Music DJ Sonorizare SRL: 2.500 lei (plătiţi din fonduri publice);
-prin intermediul SC Gravosign SRL:
*Cupe – plachete: 10.000 lei (plătiţi din fonduri publice);
*Producţie de materiale de promovare a evenimentului (afişe, tipărituri, bannere, fly-ere, roll-up-uri, tricouri, şepci, pixuri, pungi, etc.): 20.000 lei (plătiţi din fonduri publice);
Cheltuielile suportate de clubul sportiv sunt legate de resurse umane – 28.000 lei şi taxe + asigurări – 7.000 lei. M.B.
Articolul precedent