25.2 C
Campulung Muscel
16/04/2024

Văcăroiu, în proces cu Ţâroiu

Preotul paroh al Bisericii „Sfântul Gheorghe” a procedat întocmai colegilor de la Parohiile Fundeni şi Apa Sărată şi a dat în judecată municipalitatea, pentru recunoaşterea dreptului de proprietate asupra imobilelor bisericeşti

După Parohiile Fundeni şi Apa Sărată, care au obţinut, pe calea instanţei, recunoaşterea proprietăţilor bisericilor în cauză, încă un preot câmpulungean a dat în judecată municipalitatea şi pe primarul Liviu Ţâroiu, în acelaşi scop. La sfârşitul lunii ianuarie a acestui an, preotul Ion Văcăroiu, în calitate de conducător al Parohiei Sfântul Gheorghe, a deschis, la Judecătorie, o acţiune pentru constatarea dreptului de proprietate, ca efect al uzucapiunii. Mai precis, locaşul de cult, care a stăpânit, de la edificare, terenul şi construcţia, nu avea un act asupra imobilelor deţinute aşa cum prevede legea pentru a se aplica regulile uzucapiunii, ca posibilitate de dobândire a proprietăţii: continuu, neîntrerupt, netulburat, public şi sub nume de proprietar. Fiind întrunite condiţiile unei „posesii utile”, cu o durată mai mare de 30 de ani, părintele Văcăroiu s-a adresat instanţei, pentru ca Biserica „Sfântul Gheorghe” să devină proprietară cu acte în regulă.

Primăria n-a împiedicat demersul, dimpotrivă, a ajutat biserica  

Într-o asemenea speţă, pârâtul, Municipiul Câmpulung, reprezentat prin primarul Liviu Ţâroiu, a avut rolul unui figurant, deoarece n-avea de ce să riposteze la pretenţiile slujitorului bisericesc, care doar îndeplinea o formalitate. Şi anume aceea de obţinere a titlului de proprietate, pe baza probelor aduse de părinte în faţa magistratului: înscrisuri şi martorii indicaţi de reclamant. Totuşi, Primăria a avut mai mult decât un rol decorativ, funcţionarii săi dând o mână de ajutor iniţiatorului litigiului prin informaţiile deţinute în evidenţele sale. Şi anume istoricul de rol al suprafeţei cu care Parohia „Sfântul Gheorghe” a figurat în evidenţele agricole şi fiscale. Judecătorul le-a mai solicitat subalternilor lui Liviu Ţâroiu să-l înştiinţeze dacă terenul stăpânit de biserică a făcut sau face obiectul vreunui litigiu.  

Odată obţinute aceste date la dosarul deloc complicat, acţiunea preotului paroh, în numele comunităţii bisericeşti din zona străzilor Sfântul Gheorghe şi Muzeul Fundeni, vecină cu partea joasă a Mărcuşului, a fost admisă. Pe 20 mai 2019, magistratul a constatat dreptul de proprietate al parohiei asupra imobilelor amplasate pe strada Muzeul Fundeni, nr.29. Este vorba despre un teren de 959 mp, curţi construcţii, şi 1.278 mp fâneţe, având ca vecinătăţi: la Nord – strada Muzeul Fundeni, la Vest – drum secundar şi Vlaicu Pavel, la Est – Cuţui Veronica, Catrinici Iuliana şi Catrinici Marin Clement. În afara pământului, parohiei i s-a recunoscut dreptul de proprietate asupra construcţiei bisericii parohiale în suprafaţă de 127 mp, amplasată pe terenul având categoria de folosinţă curţi construcţii. Dreptul de proprietate a fost dobândit prin uzucapiune, adică stăpânirea continuă a avutului bisericesc, de la ridicarea locaşului.

Alţi doi preoţi din zonă au dat în judecată municipalitatea, pentru recunoaşterea statutului de proprietar al bisericilor   

Parohia „Sfântul Gheorghe” este a treia din Câmpulung care procedează astfel, pentru a obţine documentele de proprietate, în absenţa cărora este împiedicată să acceseze finanţări, în caz că intenţionează o punere în valoare a edificiului cu vechime în oraş. Cel puţin de când este Liviu Ţâroiu primar, municipalitatea s-a confruntat cu alte două cazuri similare, în care Primăria n-a avut nicio reacţie în sensul de a bloca nişte demersuri fireşti, până la urmă. Aceeaşi cale a urmat-o vecinul părintelui Văcăroiu, de la Parohia Fundeni, de care se îngrijeşte preotul Ciprian Dragomir. Judecarea litigiului iniţiat în primăvara lui 2017 a început în toamna acelui an şi s-a soluţionat pe 31 ianuarie 2018, prin obţinerea de către parohia amintită a verdictului urmărit. Prin hotărârea pronunţată în urmă cu un an şi jumătate, instanţa municipală a constatat că reclamanta a dobândit prin uzucapiune dreptul de proprietate asupra suprafeţei de teren de 893 mp (468 mp curţi construcţii şi 425 mp fâneţe) şi asupra construcţiilor de 130 mp, respectiv 4 mp, toate situate în strada Muzeul Fundeni nr. 17, având ca vecini: la Nord – strada Muzeul Fundeni, la Sud – Olaru Vasilica şi Mihai Firuţa, la Vest – strada Drăceşti, la Est – strada Alexandru Voievod. 

Mai înaintea acestei acţiuni, un alt preot a înregistrat acelaşi deznodământ favorabil, tot într-o acţiune de constatare a calităţii de proprietar a Parohiei Apa Sărată asupra bisericii şi pământului aferent. În luna noiembrie a anului 2016, solicitarea preotului Gheorghe Dumitru a fost admisă, stabilindu-se, prin hotărâre judecătorească, faptul că parohia a dobândit dreptul de proprietate asupra terenului în suprafaţă de 1.287 mp, situat în strada Valea Unchiaşului, învecinat, la Nord, cu domeniul public, la Est, cu drumul naţional, la Sud, cu Vărzaru Filofteia şi, la Vest, cu strada Valea Unchiaşului. Dobândire care s-a produs în aceleaşi condiţii: uzucapiune de lungă durată. 

Biserica Bilceşti, vecină cu proprietăţile soţiei şi fiicei lui Dan Ruşanu 

Astfel de cereri au fost frecvente şi în mediul rural. Mai aproape de Câmpulung, Parohia Bilceşti a ridicat aceleaşi pretenţii de la autorităţile locale de la Valea Mare Pravăţ, pe care le-a chemat la judecată, tot formal. Cu martori, cu înscrisuri şi cu o expertiză topo-cadastrală, biserica edificată graţie familiei de filantropi Alimănişteanu a devenit, oficial, proprietara bunurilor care servesc desfăşurării serviciului religios. Vara trecută, judecătorul instanţei municipale a constatat, la fel ca în exemplele precedente, că Parohia Bilceşti a obţinut, prin efectul prescripţiei achizitive de lungă durată, dreptul de proprietate asupra suprafeţei de 2.466 mp de teren, cu vecinătăţile: la Nord – Anca Daniela Ruşanu şi Dana Maria Ruşanu Anastase, soţia, respectiv fiica lui Dan Ruşanu, la Sud – Iosefina Aurora Zah, Romeo Irinel Grecu, Eduard Grecu, la Est – Romeo Irinel Grecu şi Eduard Grecu, la Vest – Iosefina Aurora Zah şi drumul de acces. Proprietatea include şi construcţiile de pe acest teren, respectiv biserica de 128 mp, magazia de 29 mp, grupul sanitar de 9 mp, centrala termică de 7 mp şi clopotniţa de 5 mp. 

În urmă cu doi-trei ani, au câştigat hotărâri favorabile comunităţilor religioase pe care le slujesc preoţii Daniel Nicu, pentru Parohia Ţiţeşti, Cătălin Stejar, pentru Parohia Coşeşti, şi colegii acestuia de la Parohiile Leiceşti, Petreşti şi Păcioiu, din satele comunei Coşeşti, dar şi preotul Nicolae Vasilescu, pentru Parohia Coteneşti-Stoeneşti.      

Cea mai proaspătă acţiune de acest tip înregistrată la Judecătoria Câmpulung, în primăvara acestui an, are ca părţi Parohia Măţău, prin preotul paroh Tudor Boambeş, în calitate de reclamant, şi pârâta Comuna Mioarele. Procesul începe pe 23 septembrie 2019. Magda BĂNCESCU

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!