19.9 C
Campulung Muscel
13/04/2024

Zeci de masteranzi şi doctoranzi,la Şcoala de Vară de la Câmpulung

Luni şi marţi, Liceul Teoretic „Dan Barbilian” a fost gazda ediţiei a IV-a a Şcolii de Vară – Istorie, Civilizaţie şi Cultură în Spaţiul Românesc. Evenimentul a fost organizat de Biblioteca Municipală „Ion Barbu” şi Cercul de Istorie „Gheorghe I. Brătianu”, în parteneriat cu Universitatea din Piteşti, Societatea de Ştiinţe Istorice din România – Filiala Muscel, şi Liceul Teoretic „Dan Barbilian”. 

Deschiderea simpozionului de istorie s-a derulat luni, 15 iulie, când le-a fost prezentat invitaţilor programul evenimentului, împărţit în două sesiuni.

Cuvântul de deschidere i-a revenit preotului doctor, Ştefan Ştefănescu, directorul Bibliotecii Municipale „Ion Barbu”: „Ne bucurăm că avem, la cea de-a IV-a ediţie a Şcolii de Vară, oaspeţi de seamă din zonele reprezentative istorice ale României. Mă întorc cu recunoştinţă spre profesorul Claudiu Neagoe, care, de fiecare dată, a ştiut să ne susţină activitatea Bibliotecii Municipale, chiar proiectele iniţiate cu domnia sa au constituit obiective care se desfăşoară în cadrul planului de management al Bibliotecii. Mulţumesc tuturor celor care sunteţi prezenţi, mulţumesc şi autorităţilor, pentru că ne susţin în proiectele noastre. Nu poţi să faci nimic dacă nu ai şi o susţinere bugetară. Şi, ca să ies puţin din protocol, sunt convins că ceilalţi care sunt la prezidiu vor transmite mai multe mesaje, este o surpriză de data aceasta, pentru că la acest eveniment am primit un mesaj din partea Arhiepiscopului Argeşului şi Muscelului pentru toţi cei prezenţi. Voiam să mai afirm că relaţia de parteneriat educaţional, realizat între noi şi Liceul Teoretic „Dan Barbilian”, se datorează patronului nostru spiritual, în primul rând, domnului profesor şi director, este un lucru benefic şi ziditor, şi pentru elevii din cadrul Liceului Teoretic, dar şi pentru utilizatorii din Câmpulung, care frecventează biblioteca.”

Prin mesajul transmis, Înaltpreafinţitul Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, a binecuvântat lucrările care se desfăşoară la Şcoala de Vară, pe organizatori, iar părintelui director Ştefan Ştefănescu i-a sugerat să prindă materialele comunicărilor într-un volum de carte, care să rămână mărturie pentru Câmpulungul Muscelului.

Directorul Liceului Teoretic „Dan Barbilian”, profesorul doctor Nicolae Zaharia, a declarat la debutul evenimentului: „Ca şi anul trecut, mă bucur că veţi participa şi în acest an la Şcoala de Vară, sunt figuri noi în comparaţie cu anul trecut, sunt reprezentanţi ai Centrelor Universitare din ţară, Muzeul Brăilei, Instituţiilor de Cultură din Sibiu, Universitatea Târgovişte, Universitatea Craiova, Universitatea Bucureşti. Vreau să adresez felicitări părintelui Ştefănescu, având în vedere colaborarea deosebită pe care o am cu dânsul în desfăşurarea diferitelor activităţi cu profil cultural. Vreau să mulţumesc şi autorităţilor locale.”

Administraţia locală a fost reprezentată de viceprimarul Mărgărin Blidaru, care a transmis un mesaj: „Şcoala de Vară, Istorie, Civilizaţie şi Cultură în Spaţiul Românesc, ediţia a IV-a, eveniment cultural desfăşurat  în cadrul Zilelor Câmpulungului, ediţia a XXI-a 2019, ne oferă prilejul de a ne bucura că în municipiul nostru există asemenea preocupări culturale, unde se dezbat teme foarte importante. La acest eveniment organizat de Biblioteca Municipală „Ion Barbu”, Universitatea din Piteşti, Societatea de Ştiinţe Istorice din România, Filiala Muscel şi Liceul Teoretic „Dan Barbilian”, sunt invitate personalităţi din centrele universitare din România, precum şi din cadrul instituţiilor de cultură: muzee, biblioteci, Academia Forţelor Terestre din Sibiu, centre culturale, care vor susţine lucrări ştiinţifice de înaltă ţinută culturală, iar când afirm acest lucru mă gândesc la importanţa temelor care sunt prezentate, precum şi la personalităţile care vor conferenţia. Totodată, se vor tipări într-un volum de carte, care să scrie istorie pentru Câmpulung Muscel. Vă felicit pentru acest moment cultural, urându-vă succes şi invitându-vă la celelalte manifestări care vor avea loc la Câmpulung.”

Societatea de Ştiinţe Istorice din România, Filiala Muscel, l-a avut ca delegat la Şcoala de Vară pe profesorul Ion Oană. Acesta le-a transmis celor prezenţi: „Această prezenţă a noastră aici are la bază două nume, Ştefănescu şi Neagoe. Cu toată coincidenţa, Ştefănescu este una dintre marile familii care a făcut să prospere Câmpulungul şi Muscelul, şi Neagoe, un nume predestinat istoric. Dânşii au iniţiat un cerc de istorie pentru cine doreşte, cine voieşte, în cadrul Bibliotecii Municipale, să participe în primul rând cu prezenţa, apoi cu gândul, cu spiritul, cu dorinţa, cu material la o acţiune care se va desfăşura în continuare în a treia joi, din fiecare lună. Aceste două persoane au avut o idee să întemeieze acest Cerc de Istorie „Gheorghe Brătianu”, iar de aici s-a născut ideea, tot a dumnealor, pe vremea aceea, a unei Şcoli de Vară. Iată-ne acum la a IV-a ediţie, într-un parteneriat puternic, pentru început, şi doresc să fie cel puţin la fel de puternic şi în viitor. Vă mulţumesc personal în numele consiliului de conducere al Societăţii de Ştiinţe Istorice din România – Filiala Câmpulung, pentru participarea dumneavoastră şi pentru tot ceea ce faceţi pentru istoria noastră, istoria românilor. Căci nu este uşor să te deplasezi, mai ales astăzi, când noţiunea de comod a devenit o chestie care îţi dă fiori, de la Brăila, de la Bucureşti, de la Târgovişte, de la Craiova, de la Sibiu şi, poate, în viitor, şi din alte centre, la Câmpulung Muscel. Dar, totuşi, e o tendinţă de dezvoltare, de cunoaştere a istoriei noastre în acest loc care pentru unii a fost prima capitală, pentru alţii a doua, nu are importanţă, aici a fost una din capitalele Statului Feudal Ţara Românească.”

Partenerul Bibliotecii Municipale „Ion Barbu” în organizarea evenimentului a fost Universitatea din Piteşti, prin cei doi conferenţiari universitari doctori, Constantin Augustus Bărbulescu şi câmpulungeanul Claudiu Neagoe.

Conf. univ. dr. Constantin Augustus Bărbulescu a precizat: „Vreau să mulţumesc părintelui Ştefănescu pentru efortul pe care l-a depus an de an, noi suntem alături într-o mică măsură de Biblioteca Municipală „Ion Barbu”, dânsul este principalul promotor al acestei activităţi. Universitatea este prezentă la Câmpulung, este prezentă în multe alte zone şi încearcă, pe cât posibil, să se implice tot mai mult în tot ceea ce înseamnă parte de viaţă culturală ştiinţifică, viaţă de zi cu zi a comunităţilor din Argeş, Muscel. Mă bucur că sunt alături de noi şi le mulţumesc colegilor de la Universităţile din Bucureşti, Craiova, Târgovişte, Brăila şi tuturor celorlalţi care au venit de la Sibiu sau din alte părţi, cred că activitatea de astăzi şi acţiunea în sine a devenit una de tradiţie, am speranţa că pe viitor vom putea face împreună eforturi ca la Câmpulung să aducem la o Şcoală de Vară, în primul rând, şi elevi, şi studenţi, masteranzi şi doctoranzi, care sunt astăzi prezenţi în sală, însă mi-aş dori să vină din mai toate centrele universitare, pentru că o Şcoală de Vară trebuie să se adreseze, în primul rând, şi acestei categorii.”

La final a fost lăsat conf. univ. dr. Claudiu Neagoe, care este unul dintre cei mai vechi membri ai Cercului de Istorie, care, în urmă cu cinci ani, a început o fructuoasă colaborare cu biblioteca câmpulungeană: „În câteva cuvinte, aş dori să fac, totuşi, câteva rectificări. Acest Cerc de Istorie împlineşte anul acesta 21 de ani. El a renăscut acum cinci ani, ca urmare a colaborării stabilite între membrii Cercului de Istorie şi părintele Ştefan Ştefănescu, directorul Bibliotecii, atunci domnia sa a găsit de cuviinţă să ne ia sub aripa protectoare a instituţiei, pentru că la vremea aceea nu mai aveam loc unde să ne întâlnim. De cinci ani, am colaborat foarte bine, am organizat tot felul de manifestări, întâlniri lunare, anul trecut, am reînceput seria Şcolilor de Vară, primele două ediţii le-am organizat la Universitatea din Piteşti, după o perioadă de pauză, am găsit de cuviinţă să realizăm această manifestare la Câmpulung. Anul acesta, am reuşit, faţă de anul trecut, să aducem şi doctoranzi, şi masteranzi, acesta era scopul meu de acum douăzeci de ani, să ajung să aduc la Câmpulung studenţi, masteranzi, doctoranzi la o Şcoală de Vară. Mult succes participanţilor şi mii de mulţumiri celor care au binevoit să participe la această manifestare.” “E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!