Proverbul „Meseria e brăţară de aur” şi-a dovedit de-a lungul anilor aplicabilitatea, datorită importanţei pe care o are cunoaşterea şi practicarea unei meserii. Din păcate, este un fapt real că de ceva timp, la nivel naţional dar şi local se înregistrează un deficit de forţă de muncă calificată în toate domeniile. De-a lungul timpului, s-a încercat la nivelul sistemului de învăţământ implementarea unor modele care să satisfacă cererea de forţă de muncă calificată. După desfiinţarea învăţământului profesional în anul 2003 şi introducerea şcolilor de arte şi meserii, deficitul s-a accentuat astfel încât în anul 2014 s-a reintrodus din nou învăţământul profesional. Succesul şcolilor profesionale germane duale a dus la implementarea învăţământului profesional dual şi în învăţământul românesc, începând cu 2017. Din păcate, învăţământul profesional/dual este văzut ca ultima formă de învăţământ la care un absolvent al clasei a VIII-a se poate înscrie.
Învăţământul profesional şi tehnic a ajuns sperietoarea elevilor. Câţi dascăli şi părinţi nu îşi motivează elevii şi odraslele cu sintagma: „Vezi că dacă nu înveţi o să ajungă la profesională!”
Dar ar trebui să ne punem întrebarea noi, ca adulţi trecuţi prin viaţă: „Chiar este atât de rău ca un elev să meargă la o şcoală profesională, să înveţe o meserie, chiar a ajuns o ruşine să înveţi o meserie?” Sunt întrebări la care ar trebui să răspundem sau să găsim răspunsul atunci când fiecare dintre noi avem nevoie de un „meseriaş” care să ne rezolve o problemă apărută în gospodărie, când aşteptăm foarte mult deoarece „meseriaşul” are foarte multe lucrări planificate sau când plătim un preţ prea mare la final.
A învăţa o meserie într-o unitate de învăţământ profesional şi tehnic, fie prin liceu, fie prin şcoala profesională este o provocare pentru orice elev. Datorită volumului mare de informaţii primite la disciplinele de specialitate, a aplicării acestora la orele de laborator şi practică, învăţământul profesional şi tehnic obligă elevul la un efort susţinut şi continuu. De aceea, cei care consideră că absolvenţii claselor a VIII-a, care în cei opt ani de studiu au învăţat mai puţin şi merg la şcoala profesională vor avea un viitor se înşeală. Poate aşa se explică şi eşecul şcolilor profesionale şi a faptului că absolvenţii sunt şomeri. Un „meseriaş” ştie că o clădire fără fundaţie nu va rezista în timp.
Deoarece foarte mulţi părinţi şi elevi nu înţeleg oportunităţile oferite de învăţământul profesional şi tehnic, în acest articol ne vom opri în a explica această formă.
Învăţarea unei meserii în România se poate face parcurgând următoarele trasee educaţionale:
-Prin liceu, curs de zi de 4 ani. La final, elevul va fi certificat ca „Tehnician” în meseria aleasă, va obţine diplomă de Bacalaureat dacă se înscrie la acest examen sau diplomă de absolvire a liceului. Elevul care va absolvi liceul cu diplomă de Bacalaureat se va putea înscrie la orice facultate în funcţie de traseul educaţional pe care intenţionează să-l urmeze. Şi absolvenţii care au diplomă de absolvire a liceului pot continua să se specializeze într-o meserie prin şcoala de maiştrii sau şcoala postliceală;
-Prin învăţământul profesional, curs de zi de 3 ani. Elevul care optează pentru acest învăţământ, pe durata celor 3 ani de studiu va avea posibilitatea să se formeze în meseria aleasă datorită faptului că noţiunile teoretice învăţate pot fi aplicate în condiţiile reale de muncă, în orele de practică. În clasa a IX-a, 70% din noţiunile propuse sunt teoretice şi aplicarea lor se va face în 30% din timpul rămas, iar în ultimii 2 ani, 70% din timpul de învăţare alocat va fi destinat practicii şi 30% instruirii teoretice. Cei care se înscriu la şcoala profesională pe durata acesteia vor beneficia şi de bursă profesională. După absolvirea şcolii profesionale în meseria aleasă şi obţinerea certificatului profesional, elevul poate să continue studiile fie prin liceu curs de zi, fie prin liceu curs seral. Cum cei 3 ani de şcoala profesională sunt echivalaţi cu 2 ani de liceu curs zi, elevul se poate înscrie în clasa a XI-a liceu curs zi şi la final va avea beneficiile amintite mai sus. Pentru cei care doresc să se angajeze, varianta optimă este înscrierea la cursurile liceului seral cu durata de 2 ani şi jumătate. La finalul studiilor liceale la seral elevii vor avea aceleaşi beneficii ca un absolvent la liceu curs zi, certificat de calificare ca „Tehnician” în meseria aleasă, diplomă de absolvire a liceului sau de Bacalaureat;
-Învăţământul profesional dual de 3 ani. Această formă este tot un învăţământ profesional. Clasele sunt solicitate de agenţii economici care doresc să îşi formeze propria forţă de muncă calificată. În acest sens, elevii vor desfăşura orele de instruire practică la agentul economic respectiv. Acesta va acorda un sprijin financiar suplimentar elevilor, motivând astfel implicarea acestora. Elevii care prin rezultatele lor arată că doresc în timp să exceleze în meseria aleasă sunt angajaţi imediat după finalizarea cursurilor.
La nivelul învăţământului muşcelean posibilitatea formării elevilor într-o meserie este oferită de două unităţi de învăţământ şi anume, Colegiul Tehnic Câmpulung şi Liceul Tehnologic Auto Câmpulung. Ambele unităţi au oferte atractive pentru anul şcolar 2021-2022, care permit elevilor, în funcţie de aptitudinile fiecăruia să se formeze într-o meserie.
Colegiul Tehnic Câmpulung oferă copiilor din Muscel, care termină clasa a VIII-a, trei clase la liceu (72 de locuri), frecvenţă de zi, în domeniile Turism şi Alimentaţie; Electronică – Automatizări; Mecanică.
Pentru învăţământul profesional, la fel, sunt disponibile 72 de locuri, în trei clase, pentru calificările de Ospătar (chelner), vânzător în unităţile de alimentaţie; Operator maşini cu comandă numerică; Tâmplar universal.
Iar la seral, clasa a XI-a se oferă 28 de locuri în meseria de Tehnician designer mobilă şi amenajări interioare.
„Sperăm ca după această scurtă prezentare a învăţământului profesional şi tehnic, muscelenii să îşi schimbe modul de percepţie a acestei forme de învăţământ, iar cei interesaţi – părinţi şi elevi – să facă o alegere înţeleaptă.”, au transmis reprezentanţii Colegiului Tehnic Câmpulung. “E.M.”