25.2 C
Campulung Muscel
16/04/2024

Muscelul, în carantină, din cauza pestei porcine

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală din Bucureşti a confirmat prezenţa virusului pestei porcine africane (PPA) la un cadavru de porc mistreţ descoperit într-o pădure din Mihăeşti, pe raza Fondului de Vânătoare „25 Grădiştea”, în apropierea comunei Schitu Goleşti.

Prefectul Emilian Dragnea a convocat marţi, 9 iulie, o şedinţă a Centrului Local de Combaterea  Bolilor la Animale (CLCB), pentru a adopta planul de măsuri specifice acestei situaţii. A fost delimitată zona afectată pe o rază de 13 kilometri:

8zona infectată se întinde pe o rază de 8 kilometri şi cuprinde: Valea Popii, Văcarea, Valea Bradului, Uliţa, Poeniţa, Coteasca, Furnicoşi, Drăghici, Rudeni, Mihăeşti, Drăghescu, Vlădeşti, Putina, Lăzăreşti, Burneşti, Capul Piscului, Schitu Goleşti, Valea Pechii, Costiţă, Coteşti, Loturi, Poienari, Şerbăneşti, Valea Îndărăt, Jugur, Aninoasa şi Fondurile de Vânătoare „26 Rădeşti”, „25 Grădiştea”, „17 Aninoasa” şi „24 Mâzgana”; 

8zona tampon, de 5 kilometri, care cuprinde: Oţelu, Gămăceşti, Slănic, Berevoeşti, Bordeieni, Bughea de Jos, Malu, Câmpulung, Chilii, Măţău, Godeni, Groşani, Mioarele, Coceneşti, Măţău, Boteni, Lunca, Balabani, Lespezi, Lucieni, Dealu Hârtieşti, Huluba, Bârzeşti, Piţigaia, Rădeşti, Ogrezea, Stâlpeni, Livezeni, Dealu Frumos, Bălileşti, Goleşti, Broşteni, Pietroşani, Bădeşti, Retevoieşti, Găneşti, Lăpuşani, Leiceşti, Păcioiu, Valea Mare Bratia, Vultureşti, şi Fondurile de Vânătoare „14 Retevoieşti”, „15 Bratia”, „18 Râul Târgului”, „19 Câmpulung”.

Conform legii, în zona afectată, au fost adoptate mai multe măsuri, adică se va realiza o cartografiere cu efectivul de mistreţi pe fiecare fond de vânătoare; se vor vâna integral mistreţii prin metode de vânătoare, care nu dislocă efectivul, prevenind astfel răspândirea bolii; porcii se vor neutraliza prin îngropare. De asemenea, se vor recolta probe de la porcii mistreţi împuşcaţi, bolnavi sau morţi, de către medici veterinari sau de către personalul tehnic al gestionarilor fondurilor de vânătoare şi se vor institui patrule de către paznici de vânătoare pentru a depista eventuale cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate printre porcii mistreţi. În plus, se vor pune sub supraveghere exploataţiile de suine şi animalele vor fi ţinute în adăposturi dotate cu dezinfectoare. Vor fi verificate şi terenurile pentru a identifica plantele atinse sau consumate de porci mistreţi, care vor fi neutralizate. De asemenea, pentru prevenirea răspândirii bolii, se vor efectua verificări de poliţişti, efective de jandarmi şi angajaţi ai DSVSA Argeş.

Având în vedere evoluţia alarmantă a virusului pestei porcine africane pe teritoriul judeţului Argeş, Instituţia Prefectului face un apel către cetăţeni să trateze cu maximă responsabilitate acţiunile care ţin de prevenirea răspândirii virusului şi recomandă să respecte cu stricteţe toate măsurile impuse de autorităţile competente.

Orice suspiciune de boală trebuie comunicată de urgenţă medicului veterinar sau autorităţilor publice locale.

Conform autorităţilor judeţene, în zona infectată, pe raza de 8 kilometri, sunt 132 de porci mistreţi. Toţi vor fi vânaţi şi neutralizaţi. În zona tampon, de 5 kilometri sunt 129 de porci de la care se vor recolta analize. Dacă analizele confirmă PPA şi în zona tampon, şi aceştia vor fi vânaţi şi neutralizaţi. “E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!