25.2 C
Campulung Muscel
16/04/2024

“Toţi suntem de vină pentru ce s-a întâmplat, de la omul de rând, până la primar şi poliţişti!”

=Case şi maşini distruse, femeie grav rănită, fetiţă la un pas de înec, drumuri blocate, gospodării inundate. Acesta este, pe scurt, bilanţul potopului de vineri după-amiază

 

Ploaia torenţială care s-a abătut, vineri după-amiază, pe 5 iulie, în partea de Nord-Est a judeţului, a făcut ravagii în comuna Rucăr, în zonele Valea Stăneşti, dar şi în comuna învecinată, Dragoslavele. A plouat cu găleata timp de aproximativ două ore, timp în care pârâurile au ieşit din matcă, iar pe versanţi s-au format  torenţi puternici care, în drumul lor, au smuls copacii din rădăcini şi i-au dus la vale. Pământul îmbibat cu apă a devenit instabil şi în unele locuri s-au produs alunecări de teren. Opt case au fost distruse şi mai multe maşini au fost avariate de viitura de vineri. Zece persoane au fost evacuate, iar o femeie de 50 de ani, rănită când casa i-a fost luată de viitură, a fost dusă la ambulanţă cu maşina viceprimarului, pentru că drumul era plin de aluviuni. Şi o fetiţă de 12 ani a trecut prin clipe de groază, fiind la un pas de înec, după ce apele furioase au smuls-o din faţa casei. Maşinile au fost purtate ca nişte jucării de şuvoaie, proprietarii găsindu-le îngropate în noroi. DN 73 a fost blocat mai bine de o oră, la graniţa dintre Rucăr şi Dragoslavele. În zonele afectate de precipitaţiile abundente, în sprijinul populaţiei şi al autorităţilor locale au intervenit echipaje ale ISU, Poliţiei şi Jandarmeriei.

„Prăpădul lui Dumnezeu!”

A fost prăpăd, vineri, în comuna Rucăr, vizată de cod portocaliu de inundaţii. Reprezentanţii ISU Argeş au transmis că, în urma viiturii din zona Valea Stăneşti, opt case au fost distruse, două dintre ele în proporţie de 80%, una în proporţie de 50% şi alte cinci în proporţie de 40%. Pe imaginile surprinse după dezastru se vede cum casele abia dacă mai stau în picioare, iar oamenii încearcă să salveze ce se mai poate salva din calea puhoaielor. Locuitorii din zona afectată au povestit cu groază despre vuietul pe care l-au auzit înainte ca viitura să distrugă totul în cale şi să lase în urmă un peisaj apocaliptic. „Au apărut nişte nori negri şi dintr-o dată s-a întunecat. A început să tune şi să fulgere, de parcă ar fi venit sfârşitul lumii, şi, după câteva minute, a început prăpădul. Cădea apa de parcă era turnată cu găleata, iar tunetele şi fulgerele îţi îngheţau sângele în vine. A venit apoi viitura şi ne-a distrus casele. Am auzit o vuitură mare, când am deschis uşa erau lemnele, buştenii, maşinile pluteau ca lemnele pe apă. Prăpădul lui Dumnezeu! Prăpădul lui Dumnezeu! Se vede catastrofa!”, povestea un localnic. 

Apa a venit cu putere din munte şi a distrus totul în cale. Aşa s-a întâmplat şi în momentul în care a lovit o locuinţă pe care, pur şi simplu, a distrus-o aproape în totalitate. Proprietara, în vârstă de 50 de ani, a fost luată de ape şi s-a ales cu ambele picioare fracturate. I le-au rupt buştenii care au venit peste ea. Putea să fie moartă! Cu ultimele puteri, biata femeie s-a apucat de trepte, iar scările au rămas undeva mai jos, la câteva zeci de metri. A fost dusă la ambulanţă cu maşina viceprimarului, deoarece DN 73 era blocat din cauza aluviunilor. „A bubuit peretele din spate, ea a vrut să fugă. Pe trepte a venit apa din urmă, a luat-o cu tot şi noroc cu mesteacănul ăla, că s-a oprit în el. I-a rupt picioarele şi era lovită la gură.”, a declarat un vecin, martor la cele întâmplate.

Fetiţă de 12 ani, la un pas de înec

Prin clipe de groază au trecut şi doi bunici, care se aflau cu nepoţii lor în casa de vacanţă din Rucăr. O fetiţă de 12 ani a fost la un pas de înec după ce viitura a smuls-o de pe terasa locuinţei. „Pe fată a luat-o de pe terasă apa. Norocul nostru a fost că a spart zidul ăsta şi s-a degajat că, dacă spărgea şi în partea cealaltă peretele, muream în casă.”, e de părere bunicul fetei. „Dezastru! Deodată, o bubuitură, trepidaţii, un vuiet şi ne-am trezit în stradă.”, l-a completat soţia acestuia. De asemenea, mai multe maşini au fost avariate, fiind purtate de şuvoaie la vale, unde au rămas îngropate în noroaie. Natura s-a dezlănţuit cu atâta putere încât un autoturism a fost îngropat în mâl, la câteva zeci de metri distanţă. Acum, proprietarii fac bilanţul pagubelor uriaşe. Potrivit primarului Ionel Dulamă, de vină pentru cele întâmplate ar fi un canal betonat, care ar fi fost blocat. Nicio vorbă, însă, despre pădurile rase de pe faţa pământului. „Acest canal betonat a fost înfundat şi s-a creat acest baraj. De acolo s-a pornit apa pe lângă canalul betonat. Sunt cinci case foarte afectate, o persoană pe care am găsit-o îngropată în nămol. Sperăm că doamna, care a fost luată din casă de apă, este bine. Am reuşit să o transportăm la spital, cu ambele picioare rupte.”, a precizat edilul din Rucăr.

Oamenii afectaţi de viitură au rămas acum pe străzi, autorităţile locale nu le-au oferit cazare ori un altfel de ajutor, aşa că au apelat la mila vecinilor şi la mila lui Dumnezeu. „Stăm la vecini că aici, de fapt, nu ne-a întrebat nimeni unde stăm, ce mâncăm, unde dorm copiii.”, a declarat o localnică, care se uita neputincioasă la dezastru.

Localnicii dau vina pe defrişările ilegale

Sătenii, disperaţi după ce natura şi-a arătat forţa, vorbesc despre defrişări ilegale făcute în zonă şi despre autorităţi care ar fi închis ochii fără să se gândească la urmări. „Au tăiat pădurile şi se vede dezastrul care s-a făcut! Nu e prima dată când se întâmplă aşa ceva, au mai fost în anii trecuţi astfel de nenorociri. Natura îşi ia tributul şi nu se va opri aici, pentru că prea mult ne-am bătut joc de ea! A tăiat cine a vrut şi cum a vrut cu sprijinul tacit al autorităţilor. Toţi suntem de vină pentru ce s-a întâmplat astăzi, de la omul de rând, până la primar şi poliţişti!”, şi-a vărsat oful un localnic. 

Nici comuna Dragoslavele nu a scăpat de furia apelor. Mai multe gospodării au fost inundate, iar drumurile comunale au fost roase de torenţii formaţi pe versanţi. Din cauza aluviunilor venite de pe dealuri, drumul naţional dintre Piteşti şi Braşov a fost blocat mai bine de o oră, timp în care un buldoexcavator a înlăturat obstacolele de pe şosea. În sprijinul populaţiei afectate şi al autorităţilor locale au intervenit 30 de pompieri, dar şi echipaje ale Poliţiei şi Jandarmeriei, precum şi pompieri voluntari. Alex BARBU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!