22.4 C
Campulung Muscel
12/04/2024

Primarul „amărâţilor” insistă cu blocul social de 4 milioane şi jumătate de euro

 

La trei luni distanţă de prima încercare a lui Liviu Ţâroiu de a-şi trece prin Consiliu păgubosul bloc de aproape 210 miliarde de lei vechi, încercare amânată de consilieri pentru altă dată, proiectul aşa-zis social reintră pe ordinea de zi cu aceleaşi costuri de infarct. Ieri după amiază, aleşilor municipali li s-a propus, ca subiect de dezbatere – singurul cu potenţial „incendiar” dintre toate documentele mapei de şedinţă -, să accepte o cheltuială de peste 4,3 milioane de lei din banii câmpulungenilor. Mai precis, să cofinanţeze investiţia imobiliară limitată la 50 de apartamente de la care, după cum se vede treaba, primarul nu-şi poate lua gândul. Dacă l-or fi presând o liotă de piloşi, selectaţi deja ca viitori locatari ai apartamentelor destinate în teorie săracilor care nu-şi permit să cumpere sau să închirieze! Dacă l-o fi presând şi vreun constructor leşinat să prindă o scumpătate de lucrare, evaluată de proiectant la peste 20,8 milioane de lei! Sau 208 miliarde de lei vechi, din care Primăria ar trebui să suporte peste 43 de miliarde de lei vechi – cam cât a costat asfaltarea pe Gruiului, care n-a fost deloc un crâmpei de stradă – contribuţie proprie într-un proiect menit să vâre nişte pile în apartamente de lux. Şi trebuie să fie de lux la 88.540 de euro bucata. 

Întrucât aceste rânduri preced dialogul purtat, ieri, în Consiliul Local, nu cunoaştem motivaţia reintroducerii acestei solicitări a Executivului în discuţia Legislativului, exact în aceeaşi formă în care a fost prezentată în luna martie. Cu aceleaşi cifre şocante – dar cică acestea sunt preţurile de construcţie în zilele noastre -, deşi Ţâroiu s-a angajat, încă de anul trecut, de când au ajuns la consilieri costurile de neacceptat pentru umilul nostru târg, că tratează cu proiectantul să mai umble la valorile menţionate în lucrarea predată municipalităţii. Şi, foarte important, nici de data aceasta, nu am identificat în documentaţia care susţine proiectul de hotărâre care este sursa de finanţare a celor 4,3 milioane de lei, care înseamnă cam două treimi din cât costă Piaţa Primăriei sau Bulevardul „Pardon”. O enormitate pe care lista de investiţii a anului 2019 n-o ia în calcul. Aşadar, blocul „social” nu figurează printre lucrările finanţate în acest an, în care, cel mai probabil, intenţiile primarului sunt de a pune la punct partea birocratică. Adică să-şi facă intrarea la Ministerul Dezvoltării Regionale, care finanţează astfel de iniţiative cu iz social, pentru favoriţii partidului. 

La Câmpulung, şi să se ridice blocul de 4,43 milioane de euro, sigur locuinţele nu vor fi date pe mâna unor cazuri sociale, deşi veniturile modeste constituie principala condiţie de atribuire a unui spaţiu locativ cu chirie subvenţionată de Primărie. Şi este de bun simţ să nu populezi un imobil, pentru care se face un prăpăd din banul public, cu cetăţeni de o calitate puţin spus îndoielnică. Deşi primarul pe ăştia îi protejează, nu pe cei care muncesc corect şi-i asigură taxele şi impozitele, în lipsa cărora ar chiţăi bugetarii din administraţia publică locală. Şi-i protejează pe prăpădiţii fără serviciu, beneficiari de ajutor social, ca să aibă ce bea şi ce fuma, tolăniţi pe treptele blocului, pentru că pe ăştia îi manipulează, ca să voteze PSD la toate alegerile şi să-l voteze şi pe el la anul. 

De ce credeţi că n-au păţit nimic chiriaşii care au incendiat faţada reabilitată a blocului din Vişoi, caz rezolvat de Primărie prin metoda aşternerii batistei pe ţambal?! Primarul şi oamenii săi din subordine, trimişi să facă anchetă, cu o întârziere insultătoare, au muşamalizat, cu un tupeu incredibil, cauzele şi responsabilii unui incident care putea să lase fără locuinţe zeci de familii. Din cauza unor cetăţeni-problemă, alergici la muncă, turbulenţi, neverificaţi cu anii de Socialul Primăriei, un serviciu de o incompetenţă care nu justifică lefurile neobrăzate! Dacă oricare dintre noi, oameni cu serviciu, cu un rost în viaţă, am fi provocat, prin fapta noastră, voluntară sau involuntară, o distrugere, plăteam. Plăteam penal, plăteam civil şi sigur nu scăpam nesancţionaţi. 

Ei bine, aceşti iresponsabili, apăraţi de Primărie, n-au plătit nicicum. Dimpotrivă, primarul şi comedianţii care au efectuat cercetarea în locuinţa adusă la condiţia unei cocini i-au scăpat de răspundere şi au pus sarcina reparaţiilor tot în seama celor care au pierdut investiţia de izolare termică a faţadei. Adică, în loc să-i despăgubească pe oamenii care au suferit un prejudiciu – o faţadă arsă complet în incendiu -, Primăria îi face scăpaţi pe locatarii, care, la o lună de la incident, făceau grătare în afara blocului, de bucurie că au fost salvaţi. Iar asta s-a întâmplat în condiţiile în care Liviu Ţâroiu şi funcţionarii săi au avut la dispoziţie procesul verbal al pompierilor, în care se precizează că incendiul s-a propagat din locuinţa deţinută de chiriaşa Primăriei. Care, trei luni mai târziu, orăcăia în secţia de votare ca ei să i se dea doar buletinul pe care trebuie să voteze PSD. Iată, deci, cât respect are această instituţie cu atitudine de toată jena faţă de câmpulungenii care o ajută, prin investiţiile lor, mari sau mici, ca oraşul să arate bine! Şi nici ce s-a întâmplat după verdictul mizerabil al unei anchete de tot râsul n-a manifestat vreo urmă de compasiune din partea autorităţilor, care au lovit în păgubiţi de două ori. O dată, neajutându-i să repare ce a nenorocit familia care-şi duce traiul ca ăia din canale, făcând focul într-o manieră rudimentară şi periculoasă. A doua oară, spunându-le celor terorizaţi de indivizii încurajaţi de fraternizarea Primăriei cu fapta lor incalificabilă, în detrimentul păgubiţilor, că aceste rateuri ale societăţii sunt îndreptăţite să ocupe o locuinţă a statului.  

Iar ei urlă pe mai departe, prăvăliţi pe scara blocului, unde rumegă seminţe şi beau până târziu în noapte. Nimic nu s-a schimbat, dacă Primăria n-a sancţionat. Nici măcar impunându-le disciplină şi încetarea deranjului. Era vorba că nu vor fi slăbiţi din controale, că va fi mutat cel mai agresiv membru al familiei incendiatoare… angajamente uitate. La fel povestea, pe care o vom dezvolta la momentul potrivit, despre cum au scăpat basma curată votanţii lui Ţâroiu, care, chipurile, pentru unii ca ăştia vrea bloc de 4 milioane şi jumătate de euro, din banii câmpulungenilor, cărora le dă cu tifla la necaz!

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!