19.9 C
Campulung Muscel
13/04/2024

Spectacolul USR-PLUS în Muscel

Magda BĂNCESCU

Alianţa care i-a băgat în boală pe primarii PSD perdanţi în faţa USR-PLUS – pe unii, la propriu – a constituit alternativa aşteptată şi în mediul rural muscelean. Pe teritoriul în care social-democraţii au făcut spectacol până la sfârşitul lui 2016, a câştigat teren noutatea europarlamentarelor din 2019, ofensiva Barna-Cioloş debutând cu un minim de 10% în multe comune din Muscel. Procentele au fost mult mai mari, neaşteptat de mari, şocant de mari în urbanul argeşean. Nu ne putem reţine repetiţia verdictului care a bulversat politicul argeşean: eşecul dramatic al PSD în faţa Alianţei 2020 la Piteşti, cu aproape 5% sub voturile nou intratei în Top 3, în foarte multe localităţi argeşene, în timp ce la Mioveni, departajarea între PSD şi USR-PLUS a cam făcut-o ce a fost după virgulă. Iar ce a fost după virgulă i-a crescut tensiunea lui Georgescu, liderul de campanie al social-democraţilor în Argeş. Care, pe scena Clubului ARO, în deschiderea festivităţii de lansare a candidatelor Rovana Plumb şi Gabi Zoană, a cutezat să prognozeze un 60%, chiar peste, pe care PSD urma să-l obţină în Argeş. Când colo inclusiv ai lui i-au stricat pronosticul, votând masiv Alianţa 2020, care a făcut senzaţie în cele mai dezvoltate oraşe ale judeţului sub conducerea PSD. 

Iar cei care au aplicat ştampila pe partidul lui Cioloş nu pot fi comparaţi cu cei mulţi şi simpli, pe care mizează, alegeri după alegeri, partidul „roşu”. Adică vedem în aceşti votanţi, atraşi la urne de conştiinţă şi dorinţă, nu de pachetele împărţite înainte de scrutin de primari, un electorat select, care îi exclude pe alegătorii tradiţionali ai PSD. Într-o măsură destul de ridicată şi deloc deranjantă pentru partidul beneficiar al voturilor cu ghiotura, oameni cu mai puţină pregătire şi educaţie, plus asistaţii social, plus neştiutorii de carte, a căror uşurinţă de manipulare a profitat permanent PSD-ului. Că de data aceasta n-au ieşit la vot numai pensionarii şi amărâţii condiţionaţi de primirea pe mai departe a ajutoarelor sociale, fără să mai fie deranjaţi cu sperietoarea de a se angaja, s-a văzut pe 26 mai 2019. Şi nu numai la oraş, ci şi la sat, unde USR-PLUS a fost dovada că lumea s-a săturat şi de PSD, şi de PNL.   

Să aruncăm un ochi peste cifrele Alianţei 2020 în Muscel, începând cu Câmpulung. Cu cele aproape 20 de procente furnizate de orăşenii „aburiţi” de Andrei şi „prăfuiţi” de Ţâroiu, pe termen lung şi foarte lung, cu şantierele lor neputincioase, în căutarea unei guri de aer proaspăt, uniunea lui Cioloş s-a înfipt în coasta „clasicilor” social-democraţi şi liberali. Schimbaţi de votanţii din târg între ei, după câte o catastrofă industrială ori urbanistică. Distanţa între USR-PLUS şi favoriţii europarlamentarelor la Câmpulung, PSD-iştii, menţinuţi în frunte de râmătura lui Ţâroiu în „inima” istorică a cetăţii, distrusă cu acordul Monumentelor, s-a tradus în doar 7 procente amărâte. Ceea ce confirmă şi completează teoria primarului, că i s-au redus considerabil contribuabilii, dar şi simpatizanţii, mulţi din rândul bătrânilor fără speranţă de viitor, reuniţi la „Flămânda”. Ca să comparăm şi cu PNL, diferenţa a fost mai mică, de doar 3%, posibilă graţie reorientării tinerilor şi a persoanelor cu pregătire superioară, care, de regulă, nu votează PSD-ul, către această alternativă cu rezultatele peste aşteptări într-o zonă „înroşită” fără pauză.

Uniunea Barna-Cioloş s-a apropiat de 10% la Albeştii de Muscel, dar aici a fost departe de scorul PNL-ului, obţinând o treime din voturile aduse de Manta pentru partid. Şi la Cetăţeni, unde, totuşi, a înregistrat mai puţin de un sfert din scorul nimicitor al PSD-ului pentru primarul liberal Claudius Ciobanu.        

A depăşit 10%: la Bălileşti, Bughea de Jos, Davideşti, Godeni, Lereşti, Stâlpeni, Ţiţeşti, Valea Mare Pravăţ, Vultureşti, Coşeşti, localitate în cazul căreia este de spus că USR-PLUS a întrecut ALDE, partidul primarului Nicolae Pană, căzut pe locul 4 în ierarhia preferinţelor consătenilor. Tot peste 10% şi la Dâmbovicioara, unde, de asemenea, şi-a adjudecat o treime din voturile obţinute de PSD şi PNL, despărţite de o diferenţă periculoasă pentru partidul lui Secăreanu. La Dârmăneşti, iarăşi o situaţie care stârneşte zâmbete. Cafteala lui Ciolan cu USR-iştii s-a răsfrânt şi asupra votului, care a propulsat formaţiunea „agresorilor” primarului la jumătate din voturile PSD-ului. La Rucărul contagiat de „galben” de la vecinii de la Dragoslavele, partidele lui Cioloş şi Ponta, plasate la egalitate, cu peste 13%, au scos mai bine de jumătate din voturile partidului reprezentat de Dulamă.

Stoeneşti-ul lui Paul Marin reprezintă cel mai bun rezultat în Muscel pentru Cioloş, cu peste 18%, întrecând Dârmăneşti-ul lui Ciolan, unde a înregistrat 15%.     

S-a poziţionat sub 10%, dar cu procente onorabile, de peste 8%, la Aninoasa, Berevoeşti, Boteni, Dragoslavele, Mihăeşti, Mioarele, Schitu Goleşti. N-a fost agreat de alegătorii de la Bughea de Sus, unde preferinţa covârşitoare pentru PNL şi Tarbă asigură confortul “opoziţiei” aflate aici la putere. La fel, la Poienarii de Muscel, unde laudele liberalului Banzea la adresa CJ, la festivalul electoral al urcatului oilor la munte, ţinut fără oi, doar cu “berbeci”, au avut efect pozitiv pentru PSD.

USR-PLUS a fost sub 5% într-o singură comună din Muscel: Hârtieşti. Nici aici, unde, de obicei, sătenii sar precum lăcustele cu ştampila pe PSD într-un total de 70-80%, nu s-a adeverit previziunea lui Georgescu, privată de două procente necăjite, pentru a atinge target-ul trâmbiţat din toţi rărunchii în faţa maselor „deşertate” la Câmpulung, pentru doamna Plumb.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!