2.1 C
Campulung Muscel
08/12/2024

Amenajarea Pieţei Primăriei a ajuns la 20%. La 30 iunie 2019, investiţia trebuie încheiată şi predată

Stadiul lucrării de amenajare a Pieţei Primăriei, conform celei mai recente comunicări a primarului Liviu Ţâroiu, la conferinţa de presă de săptămâna trecută, a ajuns la 20%. Foarte puţin, dacă ne gândim că învoiala iniţială a şefului Executivului cu firmele asociate, câştigătoare ale licitaţiei, a fost pentru finalizarea investiţiei în luna decembrie a anului trecut. N-a fost să fie decembrie, din cauza problemelor cu forţa de muncă, „boala” de care suferă majoritatea patronilor, aşa că următorul termen – şi ultimul – pentru predarea investiţiei rămâne cel din contract: 30 iunie 2019. Acum nu vrem să tragem a rău, dar dacă într-o jumătate de an s-a lucrat de 20%, nu vedem cum diferenţa de 80% va fi executată în trei luni şi jumătate. Căci şantierul nu geme de utilaje şi personal, ca să zici că operaţiunile iau amploarea menită să ofere încrederea că va fi respectată data limită. 

Ce-i drept, se munceşte, dar nu în ritmul care a caracterizat şantierul din partea sudică a centrului, aparţinând constructorului piteştean General Trust, care a oferit prima investiţie notabilă a primului mandat de primar al lui Liviu Ţâroiu. În zilele frumoase de primăvară, muncitorii din Piaţa Primăriei au lucrat la pavarea esplanadei din dreptul CEC-ului, închizând cu totul circulaţia pietonală. O decizie firească în condiţii de lucru, care i-a pus în încurcătură pe trecătorii care fie au ales pământul dintre betoanele viitoarei alei destinate persoanelor cu dizabilităţi, fie au escaladat folia protectoare, cu acordul lucrătorilor, care le-au făcut loc de trecere celor grăbiţi.

Partea plină a paharului, în opinia lui Liviu Ţâroiu, este că măcar are toţi banii disponibili, pentru a-i plăti firmelor Group Concif şi Ratelen Construct. Şi dacă nu-i avea, şansele ca executanţii să fi încheiat operaţiunile înainte de aprobarea bugetului local, formalitate care nu se va produce până în luna aprilie, erau egale cu zero. Vă amintim că, în 2018, bugetul local conţinea o prevedere de 2,8 milioane de lei, în condiţiile în care preţul contractului cu câştigătoarele licitaţiei se cifra la 6,4 milioane de lei. La sfârşitul verii trecute, ştiind că-i va rezilia contractul firmei care şi-a adjudecat lucrarea de reabilitare a podului din Tabaci, Liviu Ţâroiu a luat banii de la această investiţie şi i-a trecut în contul amenajării Pieţei Primăriei. Asta pentru a avea cu ce plăti întreaga lucrare, în caz că partenerii încheiau în decembrie, aşa cum se angajaseră. „Am gândit-o bine. Neavând buget acum, dacă el termina în ianuarie, eu nu puteam să-i plătesc.”, a afirmat primarul, amăgindu-se cu un final anticipat faţă de cel din contract. Noi zicem „bogdaproste” şi dacă se respectă cel din contract, asta ca să poată începe reabilitarea Bulevardului „Pardon”, cu debutul programat imediat după recepţia Pieţei Primăriei.

Chiar dacă a avut la dispoziţie suma întreagă, cele 6,4 milioane de lei, preţul lucrării, asta nu înseamnă că i s-a plătit constructorului ce n-a lucrat, susţine şeful Executivului. „Nimeni nu dă bani pe ce n-a făcut. Eu nu dau bani pe ce n-a făcut. Mai facem câte o greşeală, dar în lege e permisibilă. Când îşi cumpără materiale pentru întreaga cantitate de lucrări, îmi prezintă piatra şi toate celelalte, care sunt în proiect, şi eu pot să-i plătesc 70% din materiale, ca să nu-l blochez financiar. Să aibă surse financiare să ducă la capăt proiectul. Dar, în rest, manoperă, ceea ce nu pune în practică… nu primeşte niciun leu. În privinţa calităţii, aceasta este o chestiune pe care doar dirigintele de şantier, care confirmă situaţia de lucrări, este în stare s-o aprecieze. A făcut un 20% din Piaţa Primăriei.”, a afirmat, de curând, Liviu Ţâroiu. M.B.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!