6.3 C
Campulung Muscel
29/03/2024

Potrivit dr. Andrei Aron, decât să se frământe cât să dea şpagă, câmpulungenii mai bine aleg primarul dispus, împreună cu un nou director, să elimine corupţia din Spitalul Municipal

Cum obiceiul îndesării de bani în halat n-a dispărut, în ciuda salariilor uriaşe, este clar că avem nevoie de oameni noi şi în fruntea Primăriei, şi a Spitalului      

  

Apariţia în faţa câmpulungenilor dezgustaţi de uşuirea cu mojicie, de la conducerea Spitalului Municipal, a unui doctor tânăr şi talentat de către relicve ale unui sistem, pe care electoratul nu-l lasă să apună, este o reală plăcere. Este o plăcere să-l asculţi pe doctorul Andrei Aron, al cărui mesaj învinge mentalitatea bătrânicioasă şi putredă a celor responsabili de regresul sistemului medical local. Colegul nostru de la Muscel TV, Adrian Popa, l-a avut invitat, de curând, la emisiunea „Cu cărţile pe faţă”, în cadrul căreia Andrei Aron a lansat un apel la concetăţenii săi de a pune mai mult preţ pe sănătatea lor decât pe ţeava de gaz sau lopata de asfalt aruncată cu o superficialitate insultătoare. Iar sănătatea ne-o garantează un sistem medical bine pus la punct, prin programe concepute de Primărie şi Spital. 

Medicul Aron s-a referit şi la duşmănia cu care este privit, după întâlnirea avută cu Elena Lasconi, care a apelat la el pentru câteva sfaturi privitoare la domeniul medical, pentru a şti cum să abordeze această problematică în programul său de viitor primar. Iată în continuare câteva fragmente din discursul captivant al medicului Andrei Aron, care susţin ideea de schimbare pe toate planurile. Asta dacă dorim să ne meargă bine.            

 

„PRIMĂRIA ESTE INSTITUŢIA RESPONSABILĂ DE SPITAL. SISTEMUL DE SĂNĂTATE ESTE MAI IMPORTANT DECÂT ŢEAVA DE GAZ”

„Cred că experienţa acestui an ar trebui să fie principala prioritate pe care autorităţile locale s-o aibă în vedere. N-am văzut acest lucru. Contrar a ceea ce spun, autorităţile locale nu au dat atenţie aproape deloc sistemului medical. Mi se pare cel mai important ca oamenii să înţeleagă că Primăria este instituţia responsabilă de Spital. Atunci când alegi un primar, o echipă, iau în considerare şi în funcţie de ce urmează să facă pentru sistemul de sănătate. Din punctul meu de vedere, sistemul de sănătate este mai important decât ţeava de gaz, cablurile din pământ şi alte detalii. Trebuie să ieşim din bula personală şi să vedem lucrurile un pic mai sus de faptul că mi-a băgat gaze pe stradă sau că mi-a tras apă sau canal. Haideţi să ieşim din spaţiul de confort personal care, dacă este satisfăcut, nu-mi mai trebuie nimic. Să ne gândim şi la alte lucruri! Să ne gândim, de pildă, la serviciile medicale pe care le avem în Câmpulung. Ce medici am în Câmpulung? Unde mă internez? Ce pot să păţesc? Cât de bine sunt tratat? Cât trebuie să dau şpăguţă? Haideţi să ne gândim şi la altele. Haideţi să depăşim poziţia asta de „eu şi doar eu” şi să ne gândim la noi toţi. Până la urmă, prosperitatea noastră are efect asupra tuturor. Nu doar asupra unora, care sunt în Primărie sau care au afaceri ş.a.m.d. Nu trebuie să mă gândesc că sunt mulţumit că mi-a făcut o reparaţie pe stradă. Eu, de exemplu, nu sunt mulţumit. Şi niciodată n-am cerut şi nu m-a interesat să cer.”

 „CUM TRĂIM LINIŞTIŢI CU ŢEAVA DE GAZ, CÂND MIE ÎMI IA TREI ORE CA SĂ-MI DUC COPILUL LA URGENŢE?!” 

„Pe mine mă interesează mai mult de atât. Ce faci pentru Câmpulung? Cum îl faci să fie din nou valoros? Ce faci pentru treaba asta? În care introduci, bineînţeles, sistemul medical. Spitalul Municipal este unul dintre cei mai mare angajatori şi, deci, o roată mare în economia locală. Avem copii, avem părinţi, avem rude care au nevoie, în anumite situaţii, să fie salvate. Cum trăim liniştiţi că avem gaze pe stradă, când mie îmi ia trei ore ca să-mi duc copilul la Urgenţe?! Cum să trăieşti aşa? Hai să gândim un pic mai mult de atât! Să nu mai fim „închişi” doar pe străduţa noastră. Dacă facem pasul către o gândire de acest gen, lucrurile se pot schimba. Acum, ne minţim unii pe alţii… mai facem un progrămel, mai facem pe o stradă ceva şi, după 28 septembrie, revenim la aceleaşi lucruri.”

„ESTE NEVOIE SĂ FACEM O SCHIMBARE! HAIDEŢI SĂ NU MAI FIM EGOIŞTI ŞI SĂ NE GÂNDIM LA TOATĂ COMUNITATEA!” 

„Vorbeam cu fratele meu pentru care am un respect deosebit – este omul care îmi spune întotdeauna, în faţă, realitatea, aşa cum este, fără să încerce să mă cocoloşească – că, în istorie, oamenii au trebuit să sufere cât mai mult, pentru ca să facă schimbarea. Noi încă n-am ajuns la suferinţa de care este nevoie. Suntem undeva pe acolo, dar n-am simţit-o. Se va simţi, probabil, pe la începutul anului viitor reala suferinţă. Haideţi să nu ajungem s-o simţim real, ca să ne răsculăm şi să facem schimbarea de care este nevoie. Chiar este nevoie să facem o schimbare şi pentru noi. Poate, până acum, dacă strângeam bani, ne permiteam să facem o operaţie în privat. Acum, toţi am ajuns să depindem de sistemul medical. Haideţi să nu mai fim atât de egoişti şi să ne gândim numai la noi! Să ne gândim la toată comunitatea! Haideţi să nu ajungem să suferim în mod real, să ajungem la drame personale! Pentru că numai prin drame personale, prin suferinţă care se propagă din ce în ce mai mult în rândul oamenilor, vom ajunge să facem schimbarea. Dar poate nu este nevoie să ajungem acolo.”

„HAIDEŢI SĂ TERMINĂM CU FEUDALISMUL ŞI SĂ PROMOVĂM OAMENI TINERI, CARE DORESC SĂ SCHIMBE DOMENIUL MEDICAL” 

“Mă interesează foarte mult schimbarea în sistemul medical local. Foarte mult! Atât de mult încât sunt dispus să fac foarte multe lucruri pentru asta. Îmi doresc ca, de acum încolo, să pot pune umărul la această schimbare şi să fie lucrurile aşa cum ar trebui să fie. Nu cred că se va putea într-o jumătate de an sau un an, în condiţiile actuale, dar sunt convins că un start corect poate să aducă sistemul medical la un nivel normal. Nu vrea nimeni să facă spitalul de la Viena la Câmpulung. Asta, din nou, ţine de viziunea celor care vor fi la Primărie. Ne organizăm, eliminăm partea de corupţie, aducem valoarea umană. Un spital, ca orice domeniu medical, nu contează atât de mult cum arată. Este important să fie curat, dezinfectat, sigur din acest punct de vedere. Dar valoarea unui spital stă în oamenii care fac serviciile medicale. Bineînţeles că ne-ar plăcea foarte mult ca acest spital să arate fantastic, nu ca acum. Dar cine vine la Primărie trebuie să aibă în vedere acest lucru: să creeze condiţii pentru potenţiali medici care vor veni aici sau să-i tenteze să vină aici, ca să aducă valoare. Eu lucrez în domeniul privat, însă domeniul de stat funcţionează la fel. Tu trebuie să creşti valoarea unui loc, ca el să-ţi atragă clienţi şi pacienţi. Nu merge aşa: cheltuim bani… sau poate merge, căci sunt bani de la stat. Dar nu vei avea niciodată o îmbunătăţire a sistemului medical. Dacă ai făcut o secţie frumoasă sau ai pus parchet pe jos nu înseamnă o îmbunătăţire. N-ai rezolvat mare lucru. Important este să te concentrezi pe cei pe care îi ai în spital şi care sunt dispuşi să facă acelaşi efort ca tine. Ies din bula lor de confort, în care le este bine, căci, până la urmă, nu există un medic în spital căruia să nu-i fie bine. Că unul lucrează mai mult, altul, mai puţin, nu contează, le este bine. Dar există oameni care vor să facă mai mult de atât. Să pună umărul, iar aceşti oameni sunt cei care trebuie promovaţi. Haideţi să terminăm cu feudalismul şi să promovăm oamenii tineri, care îşi doresc să schimbe domeniul medical. Numai cu ei se poate. Putem ulterior să-i aducem şi pe alţii care să dea valoare, alături de ei. Dar când îi aduci într-un mediu ostil… n-are cum să funcţioneze.”

„DOAMNA LASCONI MI-A CERUT UN SFAT ŞI ASTA M-A TRANFORMAT ÎN DUŞMANUL CELORLALŢI”  

„Foarte important: trebuie eliminată corupţia! Şi mă refer şi la corupţia de trei lei din buzunarul asistentei! Trebuie eliminată, pentru că toată lumea câştigă bine la spital. Aceste lucruri se pot face, dar numai cu o echipă de management serioasă, nu politică. Mie mi s-a pus ştampila  că am fost instalat politic. Nu, n-am fost pus politic. Şi se demonstrează şi astăzi, că nu mă interesează foarte tare politica. Mă interesează cumva căci sunt prins în ea fără să vreau. Lumea mă pune într-o categorie, pentru că am spus ceva despre doamna Lasconi. Am spus ceea ce, de fapt, s-a întâmplat. Doamna Lasconi mi-a cerut un sfat. După ce i-am oferit acest sfat, mi-a spus la final: „Dacă ajung primar, le facem împreună!” Asta m-a transformat în duşmanul celorlalţi. „Te urâm din tot sufletul!” O prostie! Asta este o gândire care n-ar trebui să mai existe. Această chestie politică se termină într-o lună. Într-o lună, nu mai suntem duşmani? O prostie. (…) Acum, gata nu-mi mai plac oamenii din partea cealaltă, că îmi place doamna Lasconi? Îmi place doamna Lasconi, dar cred că multora le place doamna Lasconi. Şi faptul că a apelat la mine şi că a fost interesată să vadă o viziune care, poate, nu e cea mai corectă. Poate că ceea ce i-am spus eu dânsei şi i-am explicat despre ceea ce trebuie făcut nu este chiar ce ar vrea. Nu ştiu. Dar după ce am avut o discuţie lungă, mi-a spus: „Îmi place. Dacă ajung primar, mi-ar plăcea să facem treaba asta.” Însă, pentru alţii, s-a întâmplat ceva foarte grav. Asta este părerea mea despre politică.”, a încheiat medicul Andrei Aron. „E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!