12/06/2025

Bugetul, lălăit ca în anii cu alegeri parlamentare

 

„Râvna” guvernanţilor de a face treabă are consecinţe în teritoriu, unde primarii se uită lung în zare după alocările de la centru, pentru a-şi putea face socotelile pe 2019. Anul trecut, pe vremea asta, bugetul era studiat şi răs-studiat de câmpulungenii amatori de cifre, fiind postat din vreme pe site-ul Primăriei, conform obligaţiei impuse de lege. După câteva săptămâni de şedere pe pagina celei mai importante instituţii din municipiu, contribuabilii au fost poftiţi la dezbaterea publică, pe teme de încasări şi cheltuieli, ca să-şi dea cu părerea despre ce au de gând autorităţile să facă cu banii lor. Liviu Ţâroiu şi ai săi au bifat formalitatea obligatorie pe 9 februarie şi, o săptămână mai târziu, pe 16, bugetul local era aprobat în Consiliu. Pe 28 februarie, s-a aprobat a doua oară, din cauza unor calcule greşite ale directoarei Iarca, pusă de Fisc să-şi raporteze previziunile la cât a realizat cu un an înainte. Plus că se pierduseră pe traseu nişte salarii… în sfârşit, cu bâlbâiala şi votul cu repetiţie, la 1 martie, edilii aveau ce cheltui. 

Ştirile de care avem parte în aceste zile, care împing data adoptării bugetului naţional către sfârşitul iernii – începutul primăverii, cam strică nişte calcule în târg, unde cele mai importante lucrări trebuie să fie gata în şase luni. Şase luni mai are răgaz pentru finalizarea investiţiei, conform contractului, constructorul din Piaţa Primăriei. Şase luni este prognoza primarului şi pentru cele două poduri, din Tabaci şi Şoseaua Naţională. Tot în şase luni trebuie pusă la punct Staţia de Epurare şi, la fel, vara viitoare, ar trebui să vedem zâmbete largi pe feţele locuitorilor a trei străzi paradite, una în Grui, două în Mărcuş, programate la asfaltare. Ţicăloiu, Drăceşti şi Plăieşi, pentru cei interesaţi. 

Bani sunt încă destui în rezervele municipalităţii, dar, fără buget aprobat, nu se poate atinge nimeni de ei. Este adevărat că niciunul dintre colaboratorii primarului, cel puţin, la lucrările neîncepute, nu dădea în clocot să se instaleze mai devreme de debutul calendaristic al primăverii. Dar îl avem pe cel din Piaţa Primăriei, care, cât timp n-a dat de sus, s-a chinuit să scormonească suprafaţa de sub balcoanele „blocului rechinilor”, unde va fi montată fântâna arteziană cea nouă. Iată-ne, aşadar, într-o situaţie similară celor cu alegeri parlamentare în luna decembrie, eveniment din cauza căruia bugetul naţional era adoptat cu întârziere. Pe cale de consecinţă, abia la 1 aprilie, administraţiile locale puteau consuma fondurile repartizate pe lucrări şi dotări. 

În aşteptarea cifrelor de la centru, edilii îşi umplu timpul cu un shopping de criză: verificări ale autoturismelor Primăriei, asigurări RCA, consumabile, bonurile valorice pentru carburanţi, certificatele digitale cu semnăturile electronice, hipocloritul de sodiu pentru exterminarea mormolocilor din apa de la sate şi, de când cu alarmele despre gripă, nu ne-ar mira ca cererile pentru dezinfectant să le depăşească pe cele pentru antiderapant. Au fost şi câţiva viteji care s-au avântat să achiziţioneze pază, proiectări, consultanţă, dirigenţii de şantier şi alte servicii conexe investiţiilor mari, cum sunt cele plătite prin P.N.D.L. La Câmpulung, ADP-ul ce mai mişcă în front, cu refacerea proviziilor necesare la deszăpezire şi a stocului de bitum pentru plombele la rece, apărute ba pe podul de la Chimic, ba la semaforul de la Turn, unde efectiv, se căscase strada, atât de largă era groapa în jurul gurii de canalizare din intersecţie. 

Liviu Ţâroiu lansa, de curând, o declaraţie publică referitoare la contractarea lucrării de reabilitare în care va intra Bulevardul „Pardon” în acest an. Noi n-am sesizat, până acum, pe site-ul destinat cumpărăturilor publice întreprinse de instituţiile bugetare, invitaţia adresată executanţilor interesaţi să prindă un contract puţin spus atractiv. Dar probabil că era prematură scoaterea la licitaţie a unei lucrări de aproape 65 de miliarde de lei vechi, care, spre deosebire de cele enumerate, care au rezervaţi banii în excedent şi angajamente ferme de la Ministerul Dezvoltării, aşteaptă să se strecoare pe lista de investiţii finanţate din bugetul pe 2019. Liviu Ţâroiu este convins că-l va şi începe în acest an, după ce trec cele şase luni, cât mai au la dispoziţie firmele asociate care prestează în vecinătatea Primăriei. Conducătorul Câmpulungului o spune cu o aşa convingere încât mai că suntem tentaţi să credem că o crede şi el: după ce se încheie amenajarea Pieţei Primăriei, în luna iunie, intră în şantier Bulevardul „Pardon”, cu tronsonul din dreptul Primăriei. Necunoscând proiectul refăcut – căci Liviu Ţâroiu n-a mai mers pe varianta moştenită de la Călin Andrei, din cauza costurilor exagerate -, ne gândim că se duce cu lucrarea şi peste drum de Primărie, în faţa Clubului ARO şi a blocului „Romarta”, porţiune despre care tot Ţâroiu spunea că a fost omisă în documentaţia iniţială. Cea privitoare la reabilitarea urbană „Centrul istoric şi Complexul Kretzulescu”. Până în iunie, dacă ne luăm după termenul-limită previzionat de beneficiar, pentru a i se preda Piaţa Primăriei, are tot timpul să organizeze licitaţia pentru bulevard, în privinţa căreia avem o mare curiozitate cine o câştigă. Unul din zonă, având experienţa celui care nu s-a mişcat pe măsura aşteptărilor, sau unul de la Piteşti, cum este cel care l-a făcut pe Liviu Ţâroiu să-l felicite public pentru ritmul alert de lucru şi încheierea mai devreme a lucrării de la “Bărăţie” – Piaţă – “Dinicu”.           

În paralel – continuă planurile încrezătoare ale şefului Primăriei -, rezolvă Băile „Kretzulescu”, cu împrejurimile sale şi patinoarul. Asta pentru că, după proiectul vechi, trebuie să existe o continuitate a „regenerării urbane”: bulevard, Piaţa Primăriei, străzile Negru Vodă + Republicii şi Nae Leonard, până la Parcul „Kretzulescu”. „Eu cred că, anul acesta, finalizăm şi centrul”, este declaraţia începutului de an, aparţinându-i aceluiaşi optimist incurabil, care ne oferă încă un termen de şase luni, iulie-decembrie, cât va ţine, într-un scenariu fericit, prăfuirea teilor de pe bulevard.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!