13.8 C
Campulung Muscel
16/03/2025

Ce avem în „meniul” lui 2019

 

Ne aflăm la moment de bilanţ al anului 2018, pe care autorităţile locale ni-l vor prezenta, cel mai probabil, prin intermediul scrisorii de realizări ale primarului Liviu Ţâroiu şi subalternilor săi, şefi de servicii din Primărie şi din afara Primăriei. De dorit era să avem expus acest bilanţ într-o conferinţă de final de an, cum se obişnuia cu foarte mult timp în urmă, când Câmpulungul era condus de primari care n-aveau o problemă de comunicare cu cetăţenii, prin mass-media. Actualul conducător al municipiului s-ar putea dezbăra de obiceiul nepoliticos al neinformării contribuabililor despre ce s-a întâmplat cu banii lor în acest an, mai ales că, data aceasta, are ce le povesti. Este adevărat, plătitorul de taxe şi impozite vede şi singur, dar e dornic să afle continuarea proiectelor mari pentru târgul nostru îmbătrânit cu totul: clădiri, oameni, atmosferă. O continuare care există, cu siguranţă, de vreme ce, în această toamnă, s-a dat votul pentru una dintre documentaţiile presupuse de amenajarea bulevardului. Însă vişoianul şi gruianul nu ştiu ce s-a lucrat pe Valea Bărbuşii sau dincolo, în Mărcuş. Sau ce se mai aude la Compania Naţională de Investiţii despre Piaţa Mare, pentru care sunt intenţii de reconstrucţie din temelii. Ori la Ministerul Dezvoltării Regionale, despre blocul amărâţilor de lux din Grui. De aceea nu strica o informare publică şi nu numai a primarului, ci şi a viceprimarului şi consilierilor locali, ca să afle tot „poporul” pentru ce-i plăteşte.  

Ascultând, de curând, o declaraţie în mediul jurnalistic on-line a lui Liviu Ţâroiu, prin care îşi prezenta, în linii (foarte) mari, planurile pe 2019, ni s-au părut cam subţirele propunerile investiţionale, dar tot subţirel a rămas şi excedentul bugetar, care l-a făcut pe administratorul lui să arate aproape ca un primar adevărat. Cu străduinţa de a reda cu acurateţe intenţiile dezvăluite la începutul lunii de bilanţ pentru administraţia publică locală, vom extrage din mesajul celui dintâi om al municipiului ce vrea să facă la anul: „inclusiv centrul”, din care înţelegem că, în afara Pieţei Primăriei, Liviu Ţâroiu are de gând să „atace” bulevardul, clădirea Băilor „Kretzulescu” şi porticul, asta ca să finalizeze investiţia din Parcul „Kretzulescu”, oprită oficial în 2015. Tocmai de aceea şi-a pus în cap să folosească perioada de iarnă pentru rezolvarea proiectării. Următoarele pe listă sunt faţadele clădirilor de pe bulevard, care e musai să fie împrospătate, căci altfel nu e completă investiţia în carosabil şi pietonal. Adică trebuie să fie frumos şi pe verticală, nu numai pe orizontală. 

Din nou Liviu Ţâroiu s-a plâns că Primăria a rămas mult în urmă, neavând cadastre pentru imobilele publice. Şeful Executivului aproape că nu ratează nicio ocazie publică de a-l învinovăţi, voalat, pe fostul primar pentru lipsa acestor documentaţii premergătoare lucrărilor de proiectare. Dar nu e de vină numai Andrei. Are partea lui de vină şi Ţâroiu, care a avut serviciu la Primărie opt ani înainte să ajungă primar. Chit că acum se apără că el n-a fost decât vioara pe care scârţâia arcuşul artistul nr.1 al municipiului. PSD-istul nu era un terchea-berchea în Primărie, ci colegul de etaj al primarului, pe care putea să-l atenţioneze de anumite lipsuri în catastifele instituţiei. Dar, pesemne, n-o fi ştiut de ele, dacă nu s-a lovit de ele, atribuţia lui fiind să fugărească adepiştii, asistaţii social, câinii fără stăpân, vacile şi caii cu stăpân, asfaltatorii privaţi. Dar după aceştia din urmă alerga de plăcere.     

Aşa că, până să comande studii şi proiecte, are de îndeplinit formalitatea cadastrării, deşi, anul viitor, el trecuse pe agenda de lucru şi execuţia faţadelor. Căci dacă Primăria nu-i dă zor să renoveze imobilele sale, care n-ar fi decât patru la număr în „buricul târgului”, nici nu-i poate obliga pe cetăţeni să-i urmeze exemplul. La final de an, Liviu Ţâroiu a reluat ideea împrumutului de care pot beneficia particularii din bugetul local, pentru făţuirea caselor, cu posibilitatea de a-l returna în cinci ani, cum a votat Consiliului Local, sau zece ani, cum doreşte primarul să relaxeze condiţiile de creditare. 

Rezumând, „Kretzulescu” şi bulevardul, împreună cu clădirile, sunt principalele obiective pe 2019. N-am auzit nimic despre podurile „prăbuşite” din lista de investiţii a lui 2018, care aveau asigurate toate condiţiile pentru a începe: şi bani, şi licitaţii făcute, mai puţin constructori cu chef de muncă. Adjudecatarul podului din Tabaci a ridicat pretenţii financiare la Primărie, care a preferat să rupă înţelegerea cu el şi să folosească banii la alte nevoi. Iar executantul podului de pe Şoseaua Naţională pare depăşit de puhoiul de contracte câştigate la Câmpulung, în Muscel, în afara Muscelului şi în afara judeţului. Şi nu este de joacă cu acest contract, pe care s-a angajat să-l susţină Ministerul Dezvoltării, căci ar fi păcat să pierdem iar nişte bani, din cauza unei firme băgate până peste cap într-o sumedenie de proiecte. 

N-am auzit în scurtul expozeu despre acţiunea lui 2019 nimic despre lucrările finanţate din P.N.D.L. Primarul a amintit în treacăt că a semnat contractul pentru Staţia de Epurare şi că este în curs semnarea şi celui pentru conducta de aducţiune. Tot aici se încadra şi podul de pe Şoseaua Naţională, trecut sub tăcere şi tare ne e teamă că va fi trecut şi la capitolul rateuri, deoarece executantul este ocupat, la noi, cu Piaţa Primăriei. Cât despre finanţarea lor, „P.N.D.L. 2 decurge în mod normal şi nu am nicio temere să merg pe P.N.D.L.2.”, este încrezător Ţâroiu, conştient că n-are nicio şansă să le plătească din buget. Dar, până la finanţare, repetăm, sunt probleme generate de constructor, pe care primarul, ori de câte ori era întrebat când se instalează şantierul la Apa Sărată, îl ameninţa cu rezilierea contractului. 

Cum a fost 2018 pentru primar? Mai bun ca anii trecuţi. Curat adevărat. Să treci de la realizări precum vopsirea balustradelor unui pod (şi această nimicură rezolvată tot de când e Ţâroiu primar) şi de la plivitul buruienilor municipale, la asfaltări şi pavaje în centru, pare, într-adevăr, un salt ca dintr-o epocă într-alta. Este mai bun, zice primarul, pentru că are de raportat câmpulungenilor o amenajare urbanistică încheiată, alta începută, asfaltarea unei străzi într-o zonă rezidenţială, bifarea unei canalizări, o clădire pe bulevard în şantier şi nădăjduia să-l vadă la treabă şi pe câştigătorul licitaţiei pentru reţeaua de apă şi canalizare pe Mărăşti şi Valea Bărbuşii. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!