11.8 C
Campulung Muscel
27/03/2025

Viceprimarul, revendicat de USR PLUS, la Stoeneşti, unde PSD a pierdut majoritatea în Consiliul Local

Paul Marin ar fi vrut vice de la PNL, unde a avut de ales între doi medici veterinari, Cătălin Iosifescu şi Dragoş Vrabie 

Primarul l-a preferat pe Dragoş Vrabie, care, însă, s-a retras înainte de a-i fi validat mandatul, în favoarea fratelui său 

Un Consiliu Local mult prea colorat = bătaie de cap la alegerea viceprimarului. Asta au păţit, în mandatul trecut, primarii Cătălin Manta, la Albeştii de Muscel, şi Claudius Ciobanu, la Cetăţeni. Liberalii şi-au instalat, cu foarte mare greutate, secunzii, după luni bune de tratative şi răfuieli, inclusiv pe la tribunal. Ca în orice scandal politic care se respectă, instanţele au domolit combatanţii, obligaţi să respecte hotărârile judecătoreşti de „înscăunare” a „mâinii drepte” (sau stângi, în cazul unui viceprimar PSD) a şefului Executivului. 

Amintim, în câteva cuvinte, că împestriţatul Consiliu Local 2016-2020, de la Albeştii de Muscel, a funcţionat fără al doilea om în ierarhia administraţiei publice locale aproape o jumătate de mandat. Prea multe partide, prea multe pretenţii. În 2018, a fost aleasă viceprimar Luminiţa Bizon, deţinătoarea unui mandat de consilier local independent, cu susţinerea primarului Manta şi a PNL, partid în care, de altfel, s-a şi înscris. Motiv pentru consilierii PMP, PSD şi PAM să iniţieze, în vara anului 2019, o hotărâre prin care cereau demiterea viceprimarului. „Găselniţa” oponenţilor n-a rămas fără ripostă din partea Prefecturii Argeş, care a atacat-o în Contencios Administrativ. Tribunalul Argeş a anulat hotărârea şi a repus-o pe Luminiţa Bizon în funcţia de viceprimar al localităţii. Aşadar, pe aleşii de la Albeşti aproape că i-a prins finalul mandatului „împungându-se” pe tema secundului primarului.   

La Cetăţeni, alt tămbălău de durată, domolit tot de instanţă. După alegerile din 2016, partidele din componenţa Consiliului Local şi-au desemnat fiecare câte un candidat la funcţia de vice: PNL, PSD, UNPR şi PAM. Cu o aşa concurenţă, exclus să se obţină o majoritate de voturi la repetatele şedinţe de alegeri. Vreme de doi ani, până în primăvara anului 2018, Claudius Ciobanu n-a fost „deranjat” de prezenţa unui viceprimar, mai ales că cele mai multe şanse să-şi desemneze un om în conducerea localităţii le avea PSD. Cu toată stratagema PNL de a-i impune un coleg lui Ciobanu, pe care l-a ales în culisele Consiliului, nu în plen. Într-un final, s-a anulat ce s-a votat pe şest, iar „prejudiciatul”, liberalul ales viceprimar, a deschis nu mai puţin de trei acţiuni la Tribunalul Argeş. Toate pierdute, la fel şi la Curtea de Apel. La Cetăţeni s-au ţinut şedinţe de alegeri, până când a câştigat Mugurel Minciună, căruia şicanele primarului i-au limitat mandatul la intervalul cuprins între martie – mai 2018. După retragerea acestuia, PSD l-a nominalizat şi a fost aprobat ca viceprimar Alin Dumitrescu, împreună cu care Ciobanu a făcut echipă în a doua jumătate a mandatului.  

Am realizat această retrospectivă, întrucât poveştile trecutului au şanse să se repete la margine de Muscel, în localitatea vecină Cetăţeniului, la Stoeneşti. Unde alegătorii au trimis patru partide în componenţa Legislativului localităţii: PSD, USR, PNL şi PER. Cert este că Paul Marin, aflat la al cincilea mandat prin voinţa populară, care a respins ideea de modernizare a comunei sub conducerea unui primar tânăr, nu va avea un viceprimar de la PSD. Incertă rămâne orientarea celui ales. Marin ar fi vrut un liberal, însă „tinerii stoeneşteni” sunt încurajaţi de rezultatul votului şi de numărul de mandate să revendice ei această demnitate. 

Dreapta de la Stoeneşti lasă PSD fără majoritate în Consiliu. USR revendică funcţia de viceprimar   

Având, după PSD, cei mai mulţi reprezentanţi în Consiliul Local, Alianţa USR PLUS se consideră îndreptăţită să dea viceprimarul localităţii. Florin Oancea, preşedintele Alianţei, nu doreşte funcţia pentru el, însă consideră că o merită unul dintre colegii săi, Dragoş Stuparu sau Cristi Bragă. Oancea realizează o analiză a situaţiei post-vot, ceva mai complicată faţă de alte scrutine electorale, datorită varietăţii politice impuse de electorat. 

„Trebuie responsabilitate în numirea viceprimarului! Se anunţă retragerea primilor oameni de pe listele PNL şi PSD (Dragoş Vrabie şi Stelian Pantilie). Ne aflăm într-un moment destul de delicat, în care PSD nu mai are majoritate în Consiliu, iar USR PLUS, PNL şi PER pot face majoritate, doar împreună!”, precizează Florin Oancea.  

Votul de la Stoeneşti a produs următoarea structură a Consiliului Local: PSD – 6 consilieri, USR – 3 consilieri, PNL – 2 consilieri, PER – 2 consilieri. „Primarul în funcţie, domnul Paul, va trebui să propună candidaturile la viceprimar, viceprimar care va fi ales de  majoritatea consilierilor! În mod normal, oricare dintre consilierii USR PLUS, PNL sau PER nu vor vota un vice PSD! 

Un alt aspect care va fi sigur luat în calcul e faptul că primarul în funcţie, domnul Paul, nu va propune un viceprimar PNL! Astfel că primarului în funcţie, domnul Paul, îi rămân doar nominalizările USR PLUS şi PER! 

PER, teoretic, după cum s-au desfăşurat alegerile, nu poate numi decât pe Marin Văcaru, destul de controversat pe facebook! Astfel că USR PLUS ar trebui să fie cel care va da viceprimarul, şi asta numai prin simplul fapt că are mai mulţi consilieri decât PNL şi PER! 

Eu, Oancea Florin, îmi doresc să vin cu propuneri şi iniţiative pentru cetăţeni din Consiliul Local, nu m-am angajat, deocamdată, în acest demers pentru o funcţie, ci pentru oameni. Astfel că avem (în USR PLUS), două variante foarte bune, de fapt, cele mai bune pentru viceprimar, în persoana lui Dragoş Stuparu, locul 2 pe listă, şi Cristi Bragă, locul 3 pe listă! Dintr-un punct de vedere responsabil, viceprimar va fi sau Dragoş Stuparu sau Cristi Bragă. 

(…) Vreau să spun că sunt deranjat de folosirea drept competitori a unor oameni pe post de „iepuri”, a domnului Dragoş Vrabie (PNL) şi a domnului Stelian Pantilie (PSD), iar apoi retragerea acestora… din punctul meu de vedere, nu este fair-play!”, scrie Florin Oancea. 

 

Primarul Marin i-ar fi propus liberalului Dragoş Vrabie funcţia de viceprimar 

În apărarea unuia dintre câştigătorii unui mandat de consilier local pe lista PNL, Dragoş Vrabie, care a renunţat la funcţie, a sărit fratele acestuia, Doru George Vrabie. Comentariul acestuia, determinat de insinuarea preşedintelui USR PLUS Stoeneşti, cum că popularitatea medicului veterinar Dragoş Vrabie a fost „exploatată” în scop electoral, pentru voturi în favoarea liberalilor, dezvăluie un fapt interesant. Şi anume că, în momentul în care alesul PNL a semnat documentul de renunţare la mandat, înaintea validării, primarul Ion Paul Marin i-a propus funcţia de viceprimar şi susţinerea consilierilor PSD la votul în Consiliu. Informaţia, repetăm, am preluat-o din mesajul lui Doru Vrabie, care i-a luat locul fratelui în forul legislativ.

„Fratele meu a renunţat la mandat de pe scaunul de viceprimar. Domnul Marin Ion a spus: Rămâneţi pe acel scaun, domnule doctor, definitiv. Unde este iepurele?”, întreabă retoric fratele lui Dragoş Vrabie. Afirmaţie care nu rămâne fără ripostă din partea lui Florin Oancea: „La absolut toţi le-a promis scaunul de viceprimar, în afară de mine şi Cătălin Iosifescu. Asta ca idee. Şi nu glumesc când spun asta. Pe mine nici nu mă interesează. (…) „Iepure” înseamnă cineva pus să candideze înainte, să tragă lista în sus. Adică să aducă voturi, iar apoi să se retragă. Exact ce credeam la început, asta s-a şi întâmplat. Ambii s-au retras, am prevăzut la fix ce se va întâmpla. Ştiu toţi din echipa noastră asta, pentru că am discutat tema asta, şi cred că şi acum, cu vicele, voi avea dreptate.”, îşi justifică punctul de vedere liderul USR PLUS Stoeneşti. 

Temerea acestuia este de o eventuală susţinere a reprezentantului Partidului Ecologist Român, Marin Văcaru, pastorul unei comunităţi religioase însemnate, pe care îl apreciază şi restul sătenilor care depind de serviciile sale. Omul, din câte am aflat, mai cară fânul pe la gospodari, în comună, mulţumindu-i pe mulţi prin ajutorul acordat. Magda BĂNCESCU

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!