4.6 C
Campulung Muscel
07/12/2022

CĂSĂTORIA Efeseni 3:14-15

ADEVĂRUL CREŞTIN

 

Capitolul I

2.Căsătoria este reglementată de Dumnezeu

Alegerea frumuseţii este un alt principiu negativ în contractarea căsătoriei, aşa cum se întâmplă când un băiat priveşte o fată care-i place, pentru că este frumoasă, sau o fată priveşte un băiat care-i place, pentru că este frumos, iar acest atribut al frumuseţii devine un criteriu sau un principiu după care se reglementează căsătoria lor. În cartea Proverbe 31:30, citim: „dezmierdările sunt înşelătoare şi frumuseţea este deşartă”. Soţia nu este un tablou în casă, ci un ajutor potrivit; şi nimeni nu se ajută cu un tablou frumos în casă. Frumuseţea este trecătoare, însă spunând aceasta n-aş vrea să înţelegem că cine lasă în seama lui Dumnezeu gândul acesta va primi din partea Lui o persoană slută sau urâtă. Isaac a ştiut să se abandoneze în seama lui Dumnezeu, iar Cuvântul remarcă faptul că Rebeca, soţia pe care nu a văzut-o niciodată mai înainte şi care i-a fost dată în dar de Dumnezeu, era o femeie frumoasă Geneza 24:16. Ea îndeplinea toate condiţiile pe care şi le doreşte un bărbat, dar pe lângă aceasta, avea o frumuseţe lăuntrică de caracter, iar adevărata frumuseţe care contează este frumuseţea netrecătoare a chipului lăuntric.

„Podoaba voastră să nu fie podoaba de afară, care stă în împletitura părului, în purtarea de scule de aur sau în îmbrăcarea hainelor, ci să fie omul ascuns a1 inimii, în curăţia nepieritoare a unui duh blând şi liniştit, care este de mare preţ înaintea lui Dumnezeu” 1 Petru 3:3-4. Există o frumuseţe care place ochilor şi o frumuseţe care are valoare înaintea lui Dumnezeu. Când El va alege, o va face după preţul pe care-L dă El lucrurilor şi nu cred că va alege pentru un om credincios o soţie urâtă, ci cred că la frumuseţea exterioară, pe care o consideră El, va mai avea în atenţie şi frumuseţea sufletului, un criteriu pe care noi nu-1 putem verifica. Noi vedem înfăţişarea exterioară, dar chipul lăuntric, cine-1 vede? Aşa se explică atâtea dezamăgiri la scurt timp de la căsătorie sau nepotrivire de caracter. Şi aceasta rezultă din alegeri personale, conduse după criterii superficiale; dar în viaţă nu iei o soţie pe care să o priveşti, ci o soţie cu care să trăieşti.

Când Dumnezeu alege, El priveşte întâi la inimă, la „omul ascuns al inimii, în curăţia nepieritoare a unui duh blând şi liniştit” 1 Petru 3.4. Cuvântul mai spune fără exagerare: „femeia frumoasă şi fără minte este ca un inel de aur pus în râtu1 unui porc” Proverbe 11:22; conduşi de ochii noştri vom putea alege cel mult un inel de aur în râtul unui porc, pentru că omul ascuns al inimii nu-1 putem descoperi. Este nevoie să fim atenţi la Cuvântul lui Dumnezeu: „Inima este nespus de înşelătoare şi de deznădăjduit de rea; cine poate s-o cunoască? Eu, Domnul, cercetez inima şi încerc rărunchii, ca să răsplătesc fiecăruia după purtarea lui, după rodul faptelor lui” Ieremia 17:9-10.

El cunoaşte inima şi tot El potriveşte lucrurile în această privinţă. Din cele spuse de apostolul Petru putem înţelege pentru un viitor soţ, pentru acela care se gândeşte la căsătorie, că nu trebuie să se lase indus în eroare de aparenţa frumuseţii sau de modul de aranjare al părului. Întreabă-L pe Dumnezeu dacă are preţ frumuseţea aceasta sau dacă e numai un ambalaj frumos din care lipseşte conţinutul, acel om ascuns al inimii. Iar surorile care se gândesc la căsătorie să fie atente la înfăţişarea exterioară, căci ea trebuie aranjată nu ca să pară frumoase, ci ca să fie potrivită cu omul ascuns al inimii. O frumuseţe lăuntrică este mai de preţ decât o frumuseţe exterioară, iar când lipseşte frumuseţea lăuntrică, aceasta nu poate fi compensată în înfăţişare. Frumuseţea lăuntrică se dobândeşte numai printr-un caracter modelat de Dumnezeu, prin Duhul Sfânt, în ascultarea de Cuvânt.

Alături de aceste câteva căi ale oamenilor pentru realizarea căsătoriei, cuvântul „să se căsătorească cu cine vrea, dar în Domnul” fixează, pentru cel credincios, cu totul alte căi decât cele ale lumii.

Adunarea Creştină Betel Câmpulung, strada Matei Drăghiceanu, nr. 3.  Telefon contact: 0745.021.424

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!