0.2 C
Campulung Muscel
19/04/2024

Reabilitarea bulevardului se face cu schimbarea reţelelor de apă şi canalizare şi îngroparea cablurilor

De la anul, primarul nostru şi-a propus să lucreze mai organizat decât până acum. Pretextul unei organizări mai riguroase a investiţiilor, prin întocmirea proiectelor şi ţinerea licitaţiilor atunci când nu se poate lucra, din cauza precipitaţiilor şi a temperaturilor scăzute, a stat la baza convocării Consiliului Local la o şedinţă extraordinară pe 19 octombrie, cu zece zile înainte de dezbaterea lunară. Cele zece zile câştigate, vrea să ne convingă Liviu Ţâroiu, reprezintă un timp preţios pentru procedura de achiziţie a celor două lucrări în care va intra bugetul de anul viitor: reabilitarea Bulevardului „Pardon” şi o continuare a amenajării din zona Pieţei Centrale, cu esplanada din dreptul magazinelor de la parterul blocurilor. În această iarnă, susţine şeful Executivului, vrea să pună la punct documentaţiile premergătoare licitaţiilor şi să găsească şi constructorii celor două obiective. Optimismul lui Ţâroiu, nesusţinut de cheful de muncă al subalternilor, merge într-acolo încât, conform planificării prezentate aleşilor, în luna ianuarie, cel târziu februarie, vrea să scoată la licitaţie contractele, iar, în martie, să le şi semneze cu adjudecatarii licitaţiilor. Expozeul său înflăcărat despre ritmul aproape irealist pentru Primăria Câmpulung, aflată într-o veşnică întârziere cu planul de realizări, s-a oprit în acest punct, deşi ne-am fi dorit să aflăm şi luna instalării şantierelor în oraş. Căci nu este exclus, conform calendarului pe repede înainte, descris de Ţâroiu, ca şantierul Bulevardului „Pardon” să se suprapună celui din Piaţa Primăriei. Studiile, oricum, se suprapun, de vreme ce tronsonul cuprins între Policlinică şi Casa de Cultură „Tudor Muşatescu”, care se află în sarcina firmelor Group Concif şi Ratelen, executantele Pieţei Primăriei, figurează ca front de lucru şi în proiectul Bulevardului „Pardon”, care începe de la Policlinică şi se încheie la fosta Sticlărie. 

În varianta lui Ţâroiu, bulevardul costă mai puţin decât în proiectul lui Călin Andrei   

Din păcate, dialogul pe marginea reabilitării bulevardului, o lucrare estimată a se întinde pe durata a doi ani, n-a existat la întrunirea extraordinară de la începutul săptămânii. Şi n-a existat pentru că documentaţiile pe care consilierii trebuiau să le voteze n-au ajuns la aceştia şi nici ei n-au venit la Primărie, ca să le studieze, după cum li s-a recomandat prin menţiunea informaticianului care le-a expediat, prin e-mail, mapele de şedinţă. Căci, dacă ar fi existat un schimb de replici între Executiv şi Legislativ despre investiţie şi despre ce acoperă noul proiect împins până la alegeri, probabil că s-ar fi lămurit „dublarea” unei bucăţi de stradă, care figurează în două obiective: amenajarea Pieţei Primăriei şi reabilitarea străzilor Negru Vodă şi Republicii, de la intersecţia cu strada Poenaru Bordea, până la intersecţia cu strada Petre Zamfirescu. Pe scurt, distanţa cuprinsă între Policlinică şi capătul dinspre Bărăţie al Bulevardului „Pardon”.

Motivând că nu cunosc ce prevede D.A.L.I. (documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie), pentru aprobarea căreia se strânseseră la Primărie, liberalii s-au legat numai de cifre. Mai precis, de diferenţa foarte mare între valoarea totală a proiectului, de 7.532.328,34 lei, şi costurile lucrării propriu-zise, construcţii plus montaj, estimate la 6.433.737,86 lei. O diferenţă de 1.098.590,48 lei. Aproape 1,1 milioane de lei sau 11 miliarde de lei vechi, bani care n-aveau cum să fie consumaţi numai cu proiectarea. Şi-atunci l-au întrebat pe ce se duce această diferenţă pe Liviu Ţâroiu, care şi el a admis că nu poate costa atât proiectul. Proiect ale cărui cheltuieli erau cifrate la 160.000 lei. Prin urmare, în ce intra restul sumei? „Dotări, mobilier urban, alte cheltuieli. Dotările sunt aparte de construcţii-montaj.”, susţine Sorin Bălăşcan, angajatul Investiţiilor.

Iar mobilierul şi dotările care se apropie, valoric vorbind, de 10 miliarde de lei vechi înseamnă stâlpi de iluminat, jardiniere, bănci, coşuri de gunoi. „Numai ce-am schimbat băncile pe bulevard.”, a intervenit Ionel State, remarcând pofta neostoită de cumpărături a Executivului lui Liviu Ţâroiu, care o fi intenţionând să le schimbe pe cele achiziţionate în toamna lui 2017 doar pentru că s-a pus praful pe ele! „Pe acelea, care există acolo, le vom scădea. Ceea ce există este în proiect, la fel ca în zona Pieţei Primăriei, piatra şi toate celelalte. Cele care sunt existente, la licitaţie, le vom da ca fiind ale noastre.”, a lămurit Liviu Ţâroiu chestiunea „logisticii” existente, fără a lămuri şi ce cumpără Primăria de 10 miliarde de lei vechi. 

Asta pentru că, după calculele liberalului, nici stâlpii de iluminat n-au cum să coste atât. Cât despre restul utilităţilor, în mare parte, sistemele companiilor cărora le aparţin dispar de la suprafaţă. „Prin acest proiect se va realiza infrastructura necesară pentru trecerea în subteran a instalaţiilor de telefonie, cablu TV şi date, pe ambele părţi ale bulevardului.”, aflăm din referatul Investiţiilor. „Vor fi nişte stâlpi de iluminat, care sunt foarte ieftini. N-are rost să mai punem din aceştia de beton foarte scumpi. Punem metalici.”, susţine acelaşi liberal, contrazis de achiziţiile făcute în timpul primei tentative de „regenerare urbană”, când s-au cumpărat stâlpi de iluminat cu 180 de milioane de lei vechi bucata. Cei care luminează „grămadă” Grădina Publică şi Parcul „Kretzulescu”.

Chiar cu diferenţa financiară neelucidată, Liviu Ţâroiu susţine că noua investiţie în bulevard este, din punct de vedere al proiectării, sub costurile prevăzute de studiul iniţial, întocmit pentru tot centrul istoric şi Complexul „Kretzulescu”.  

„Să fie prezenţi toţi care semnează documentaţiile la fiecare şedinţă! Alergau pe scări, să-şi rupă gâtul, că era 3.20!”

Ce nu s-a făcut în partea sudică a centrului, unde s-au reparat cele două artere principale, Negru Vodă şi Republicii, împreună cu Piaţa şi Piaţeta Jurământului, se va face pe bulevard: se înlocuiesc reţelele de apă şi canalizare. Când liberalul Lucian Ionescu i-a imputat lipsa de continuitate între noua investiţie şi cea ajunsă la final, adică între bulevard şi zona Hotelului „Regal”, primarul a avut explicaţiile la el: „Din analiza noastră, pe Negru Vodă şi Republicii, unde am lucrat, nu necesita neapărat înlocuirea reţelei de apă şi canalizare.” „Eu cred că este cel puţin la fel de veche. Firele trebuiau îngropate, la fel ca aici, pentru că este centrul oraşului. Centru nu e doar bulevardul.”, a replicat celălalt.  

Scurta discuţie despre o lucrare spectaculoasă mai mult financiar decât ca imagine, judecând prin comparaţie cu amenajarea dintre Bărăţie – „Dinicu Golescu” – Piaţa Mare, s-a încheiat aşa cum a început. Cu o întrebare despre bani. „Cu câţi bani este prevăzut acest proiect în lista de investiţii?”, l-a chestionat Bogdan David pe Liviu Ţâroiu, care a început s-o caute cu privirea pe directoarea economică Violeta Iarca. „Unde este doamna director?”, a întrebat primarul, sesizând absenţa şefei Economicului de la o şedinţă care abunda de economic. De cifre şi de cheltuieli de ordinul zecilor de miliarde. „Să fie prezenţi toţi care semnează documentaţiile la fiecare şedinţă! Văd că alergau pe scări, să-şi rupă gâtul, ca să plece, că era 3.20!”, s-a înfuriat State în locul primarului care i-a învăţat cu nărav. „Dar era târziu.”, le-a luat Ţâroiu apărarea alergătorilor sprinţari către uşa de ieşire din instituţie, în ciuda obligaţiei de a lua parte la dezbaterile Consiliului.     

Rămas aproape singur pe flancul funcţionarilor responsabili cu explicaţiile proiectelor de hotărâre, Sorin Bălăşcan a precizat că „cel puţin partea de proiectare este prinsă.” Şi aşa este. În bugetul pe 2018, D.A.L.I.-ul lucrării despre care relatăm beneficia de o prevedere de 40.000 lei. Însă aceştia erau toţi banii. Ce-o fi în bugetul lui 2019 vom vedea. Însă Liviu Ţâroiu asigură, fără pic de ezitare, că excedentul bugetului, adică economiile rămase de la Andrei, despre care n-o să mai vorbim mult timp, acoperă cheltuielile pentru primele 12 luni ale lucrării de reabilitare a bulevardului. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!