4 C
Campulung Muscel
08/12/2024

„Haiducii” din clanul Guiman, bănuiţi că au furat 20 de oi dintr-un saivan din Cârţişoara – Sibiu

Poliţişti din cadrul IPJ Sibiu, sprijiniţi de colegi de-ai lor de la Poliţia Municipală Câmpulung şi de forţe speciale din cadrul Serviciului Acţiuni Speciale Argeş, au efectuat, pe 29 ianuarie 2020, trei percheziţii domiciliare în localităţile Piatra şi Valea Mare Pravăţ. Au fost vizate patru persoane, trei dintre ele cu antecedente penale, care sunt bănuite că ar fi furat mai multe ovine dintr-un saivan aflat pe raza localităţii Cârţişoara, judeţul Sibiu. Suspecţii au fost reţinuţi pentru 24 de ore şi conduşi la sediul IPJ Sibiu pentru audieri. Cercetările sunt continuate de poliţiştii Secţiei de Poliţie Rurală Nr. 4 Porumbacu de Jos.

Oile au fost recuperate

Forţele de intervenţie au descins la locuinţele fraţilor Guiman, care sunt crescători de animale de meserie, cu o activitate nu tocmai în spiritul şi litera legii, dar şi acasă la concubina unuia dintre ei. Indivizii deţin o fermă în zona Suslăneşti, în apropiere de Holcim şi sunt bănuiţi că, în noaptea de 19/20 ianuarie a.c., au pătruns într-un saivan de la marginea localităţii Cârţişoara, de unde au sustras 20 de oi, pe care le-au transportat cu ajutorul unei autoutilitare în gospodăria lor. Prejudiciul creat se ridica la suma de 6.000 de lei. Proprietara animalelor a observat a doua zi lipsa animalelor şi a anunţat Poliţia. „Ca urmare a cercetărilor desfăşurate, la data de 29 ianuarie a.c., pe raza judeţului Argeş, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul I.P.J. Argeş, polişiştii sibieni au efectuat trei percheziţii domiciliare în localităţile Piatra şi Valea Mare Pravăţ, ocazie cu care au fost găsite şi recuperate animalele sustrase. De asemenea, au fost identificate şi prinse patru persoane, trei bărbaţi şi o femeie, cu vârste cuprinse între 31 şi 53 de ani, toate domiciliate în judeţul Argeş, bănuite de săvârşirea faptei. Cei vizaţi au fost ridicaţi de poliţişti şi duşi la sediul IPJ Sibiu pentru a da cu subsemnatul. Faţă de cei patru musceleni s-a luat măsura reţinerii 24 de ore pe bază de ordonanţă, urmând a fi prezentaţi unităţii de parchet competente în vederea aplicării unei măsuri preventive. Cercetările continuă la nivelul Secției de Poliţie Rurală Nr. 4 Porumbacu de Jos.

Anul trecut, ar fi furat circa 100 de oi şi peste 160 de miei de la un fermier din Măţău

„Haiducii” Guiman sunt cunoscuţi ca un cal breaz în localitatea de baştină, satul Piatra, comuna Stoeneşti, şi nu numai. Aceştia au terorizat de-a lungul anilor mai multe familii de fermieri, din localităţi învecinate şi din alte judeţe, cărora le-au furat animalele, dar şi alte bunuri din gospodării. Anul trecut, în luna aprilie, de la o fermă din localitatea Bilceşti, al cărei proprietar este Marian Boambeş, din Măţău, au dispărut circa 100 de oi şi peste 160 de miei, iar cei bănuiţi de furt au fost fraţii Guiman. Întâmplător, la o săptămână de la comiterea furtului, bărbatul a reuşit să recupereze o parte din animale, în comuna Aninoasa, însă indivizii care le-au provocat paguba au fost lăsaţi în libertate, deşi sunt recidivişti. Marian Boambeş ne-a declarat că, de-a lungul anilor, a mai avut de multe ori de-a face cu fraţii Guiman, care nu au încetat să-l hărţuiască şi să-i provoace multe neplăceri şi pagube. Animale dispărute, proprietăţi invadate de vitele „haiducilor”, ameninţări la adresa sa (unele chiar cu moartea) şi a familiei sale, tulburare de posesie, cam cu asta s-a confruntat în ultimii ani fermierul din Măţău. Mai mult decât atât, el îi acuză pe unul dintre fraţii Guiman că ar fi pus la cale, în august 2018, spargerea locuinţei familiei sale. 

I-au dispărut atunci sume importante de bani, o cantitate impresionată de aur şi bijuterii, dar şi alte bunuri din gospodărie. Până la ora actuală hoţii nu au fost prinşi, dar Marian Boambeş nu are niciun dubiu în privinţa acestora. 

Tot în anul 2018, poliţiştii au descins la locuinţele fraţilor Guiman, aceştia fiind bănuiţi la vremea respectivă că au furat animale (în special oi) de la mai mulţi fermieri din zona Sibiului (Şelimbăr), pe care le-au dus apoi să le crească la ei. Surse din cadrul Poliţiei ne-au informat că în timpul percheziţiilor ar fi fost găsite mai multe animale a căror provenienţă nu a putut fi justificată cu documente legale de fraţii Guiman, dar şi alte bunuri despre care se crede că ar fi furate. Nici atunci, însă, nu s-a luat vreo măsură împotriva lor.

În 2015, cercetaţi pentru furturi de animale, bunuri din locuinţe şi contrabandă cu ţigări

În 2015, la sfârşitul lunii august, fraţii Guiman, cinci la număr, au fost „vizitaţi” pentru prima dată de poliţişti, acţiunea fiind iniţiată şi coordonată de Secţia de Poliţie Rurală din Valea Mare Pravăţ. 

Pe lângă faptul că au fost bănuiţi de furtul mai multor animale din gospodării, ferme sau, pur şi simplu, de pe câmpuri, la vremea respectivă, fraţii Guiman au fost suspecţi şi în alte cazuri care vizau furturi de bunuri din locuinţe, dar şi activităţi de contrabandă cu ţigări netimbrate. 

De altfel, în timpul percheziţiilor, poliţiştii au găsit acasă la suspecţi mai multe bunuri, respectiv 3 motoferăstraie, 1 motocompresor, 1 aparat de spălat cu presiune, 1 generator electric, 1 CD player, 4 bormaşini şi 1 polizor care au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor. 

Totodată, la domiciliul unuia dintre fraţi, a fost identificată cantitatea de 1.800 ţigarete, fără timbru de acciză. Poliţiştii au ajuns la fraţii Guiman pornind de la un tractor furat şi abandonat pe un câmp din Dâmboviţa. 

Cu excepţia unuia dintre ei, toţi ceilalţi patru dintre fraţi sunt recidivişti. Ei au fost condamnaţi pentru comiterea de furturi şi infracţiuni cu violenţă. În 2015, unul dintre ei a fost trimis în judecată pentru furt de oi, în judeţul Dâmboviţa. Ilie Guiman, considerat a fi capul grupării, a fost eliberat condiţionat în noiembrie 2013. Alex BARBU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!