18.5 C
Campulung Muscel
22/06/2024

Dispreţul ministrului Culturii, subiect de taifas cu presa de la Câmpulung

Interesaţi să diminueze pierderile înregistrate, în Argeş, la precedentele alegeri, liberalii de la judeţ au început să tocească asfaltul şoselei naţionale, făcându-şi drum de la Piteşti spre Câmpulung incomparabil mai des decât obişnuia fostul preşedinte Iani Popa. „Obişnuia”, impropriu spus, căci prezenţa acestuia la Câmpulung a fost departe de a fi ajuns o obişnuinţă. Până la urmă, este în interesul lor să vină, să fie văzuţi şi să le vorbească oamenilor, prin intermediul presei, căci 2019 are două rânduri de alegeri, europarlamentare şi prezidenţiale. Deputatul Bica le-a punctat şi el în mesajul-fluviu, rostit în faţa jurnaliştilor, la sfârşitul săptămânii trecute. „Reconstrucţia internă” a partidului este valabilă pentru întreg cuprinsul Argeşului, unde au loc frecvente deplasări în teritoriu, fiind „ultimul an în care putem face în linişte aşa ceva”, susţine liderul judeţean. Alocuţiunea sa a ocolit subiectul cel mai aşteptat şi nu trebuie să se supere că este cel mai aşteptat aici, la Câmpulung: omul PNL-ului la locale. Şi-ar trebui să-i intereseze mai mult pe ei decât pe noi candidatul cel mai potrivit să învingă PSD. De fapt, să-l învingă pe Liviu Ţâroiu, căci, şi dacă Liviu Ţâroiu este tentat de un fotoliu de parlamentar, ocupat înainte să împlinească 70 de ani, liberalii tot vor da ochii cu el în postura de candidat la Primărie.  

Ca să nu-l mai întrebe nimeni de candidaţi, Bica a luat-o cu „Doamne, ajută!” înainte, vorbind despre pretendenţii la funcţia de primari de municipii reşedinţă de judeţ, pentru care de-abia acum demarează selecţia. Aşadar, prioritar pentru PNL Argeş este să-şi găsească omul pentru Primăria Piteşti, fie în partid, fie – am ascultat cu atenţie – în rândurile celor care se vor alătura partidului. Să fie asta o invitaţie valabilă şi pentru Câmpulung, adresată celor care stau pe margine? Aspiranţii la funcţia de primar al Piteştiului au, potrivit zicerilor lui Bica, un răgaz până la 15 martie, anul viitor, să-şi facă o campanie internă sau externă. În următoarea lună, până pe 15 aprilie, le va fi testată popularitatea prin intermediul unor sondaje de opinie, care vor produce candidatul. Iar acesta este musai să se implice serios în campania pentru alegerile europarlamentare şi cele prezidenţiale. În ceea ce priveşte restul teritoriului, cei de la judeţ susţin că, în această perioadă, continuă să-şi instruiască oamenii care deţin funcţii în administraţia publică. Atât cu pregătirile pentru alegeri. 

Reţinem din expozeul stufos al politicianului o situaţie avându-l protagonist pe ministrul Culturii, actorul George Ivaşcu, introdus pe lista posibililor remaniaţi din primele momente în care a început să se vorbească despre descotorosirea Cabinetului Dăncilă de membrii neperformanţi. Printre aceştia, musiu Ivaşcu, adesea ţinta ironiilor şi criticilor în presa naţională, pe fondul relaţiei catastrofale cu mass-media şi nu numai. Dacă s-ar întocmi un top al celor mai aroganţi miniştri din prezent, Ivaşcu este sigur în primii cinci. Chiar în primii trei.

N-o să povestim experienţele noastre, total decepţionante, în încercarea de a obţine informaţii legate de ce ne doare pe noi – dezastrul de la Palatul Culturii, de care sunt răspunzători ministerul şi instituţia sa subordonată, Institutul Naţional al Patrimoniului – căci noi, ăştia de la „ţară”, suntem prea neînsemnaţi pentru un colos al teatrului românesc ca Ivaşcu, încât să merităm atenţia sa. De care nu au parte nici membrii Parlamentului, după cum reclamă deputatul liberal, care a povestit în două ocazii, şi când l-a însoţit pe Orban la Câmpulung, şi vineri, când a venit singur, despre înfumurarea fără margini a ministrului, cu care nu se poate dialoga. Ivaşcu l-a tratat cu indiferenţă pe însuşi preşedintele Comisiei de Cultură a Camerei Deputaţilor, care l-a chemat de trei sau patru ori şi, efectiv, nu a vrut să dea curs invitaţiei, deşi prezenţa lui era obligatorie.

 „Cel mai refractar ministru în a avea un dialog cu Parlamentul”, îl cataloghează Bica, deţinător al unui record negativ: din cele peste o sută de întrebări adresate miniştrilor, 95% depăşesc termenele regulamentare de transmitere a răspunsului. Însă Ivaşcu reprezintă un record absolut în ceea ce-l priveşte. O întrebare deloc grea, despre proiectele din judeţul Argeş finanţate din Programul Centenar, la care trebuia să-i răspundă în luna mai, n-a beneficiat de o comunicare nici până astăzi, când mai este puţin şi se încheie anul şi Centenarul. Nu are ce să spună, s-a împăcat deputatul cu gândul că nu va scoate nicio informaţie de la destinatar, prin urmare, la începutul lui septembrie, s-a adresat superiorului lui Ivaşcu, doamna Dăncilă, în ideea de a impulsiona cheful de comunicare al colegului de cabinet. 

Primul ministru trebuia să-i trimită veşti în 15 zile, aşa cum spune regulamentul, dar nici subalternii acesteia n-au catadicsit să se conformeze. Şi în cazul ei, termenul a fost depăşit de mult. Culmea este că au păţit-o şi PSD-ştii, trataţi la fel de cel mai posac ministru, cel al Culturii, drept pentru care au ajuns să semnaleze dispreţul de care dă dovadă, refuzând să-şi pună oamenii să expedieze cele câteva rânduri obligatorii, conform legii. 

Ne este tare cunoscut gustul amar al experienţei trăite de Bica, un copy-paste al unei păţanii prin care am trecut, cu repetiţie, în acest an. Dar noi aşteptăm încă veşti de la Cultura judeţeană, în a cărei bătătură a aterizat „pisica moartă”, azvârlită de şefa Guvernului. Şi le aşteptăm tot în afara termenului legal, căci, pesemne, sfidarea o fi condiţia principală la instalarea unui manager de instituţie culturală.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!