27.7 C
Campulung Muscel
17/06/2024

Au nevoie de o căsuţă pentru a trece iarna

În plină toamnă, când anotimpul rece bate la uşă, un bătrân de 81 de ani şi fiul acestuia, de 49 de ani, din comuna Dâmbovicioara, au rămas sub cerul liber şi fără agoniseala de-o viaţă, după ce un incendiu devastator le-a mistuit gospodăria, la începutul lunii octombrie. Cei doi şi-au înjghebat un adăpost provizoriu, lângă grajdul animalelor, unde aveau o mică magazie. Tot ce îşi doresc este să îşi poată construi o cameră, în care să se adăpostească de frigul care a sosit. Pentru acest lucru, au nevoie de ajutorul nostru, al tuturor celor care mai avem în noi un dram de bunătate şi omenie! Oricât de puţin pot oferi oamenii cu suflet, pentru Nicolae şi Valentin Miloşi, înseamnă mult!

Incendiul a făcut prăpăd

Reamintim că incendiul a avut loc în noaptea de 6 spre 7 octombrie, în satul Ciocanu, la o casă bătrânească. La locul dezastrului au ajuns, în scurt timp, o autospecială a Detaşamentului de Pompieri Câmpulung – Punctul de lucru Rucăr, şi o alta a SVSU din localitate. Ulterior, în condiţiile în care incendiul se propaga violent şi cu repeziciune, din cauza caselor construite din lemn şi a podurilor pline cu fân, iar, în zonă, hidranţii lipseau cu desăvârşire, au mai intervenit alte două autospeciale de la Câmpulung. Vecinii au sărit şi ei să dea o mână de ajutor, însă, minute în şir, din cauza flăcărilor extrem de mari, forţele de intervenţie nu au reuşit să se apropie de casele care ardeau. În momentul izbucnirii incendiului, proprietarii imobilelor dormeau. Au fost treziţi din somn de zgomot şi au reuşit să se salveze. Trei case au luat foc şi au ars până la temelie, după ce flăcările s-au întins de la o gospodărie la alta. După izbucnirea focului, localnicii au sunat la 112, iar în sprijinul lor au venit trei autospeciale ale Detaşamentului de Pompieri Câmpulung şi Punctul de Lucru Rucăr, dar şi o autospecială de la Serviciul Voluntar de Situaţii de Urgenţă Rucăr. Forţele au pornit lupta cu focul, însă eforturile militarilor de a mai salva ceva au fost inutile. Flăcările au făcut prăpăd, distrugând complet trei case, două locuite, una aflată în construcţie. Pe lângă imobile, au ars patru maşini: un BMW, un Ford, un Cielo şi un Daihatsu. În urma acestui incendiu violent, la Dâmbovicioara a ars la primul proprietar: casa din paiantă pe 110 metri pătraţi, 3 metri cubi lemn de foc, o tonă de fân, mobilier şi electrocasnice; la al doilea proprietar: casa din lemn pe 120 metri pătraţi, 4 autoturisme şi 3 metri cubi scândură; la al treilea proprietar: casa din lemn pe 126 metri pătraţi, mobilier, 200 kilograme de ceară de albine, o tonă de miere. Militarii s-au luptat cu focul până duminică dimineaţă, intervenţia durând 8 ore. S-a stabilit că incendiul a fost provocat de un scurt circuit la instalaţia electrică, veche, a unui imobil, dintre cele trei mistuite de foc.

Locuiesc într-o magazie

Nicolae Miloşi, un bătrân în vârstă de 81 de ani, a încercat să mai salveze ceva din munca lui, dar nu a reuşit, ba, mai mult, s-a ales şi cu arsuri la mâini. Fiul său, Valentin Miloşi, de 49 de ani, nu a avut mai mult noroc. Focul s-a extins repede şi a cuprins nu doar casa în care cei doi locuiau, ci şi o magazine în care aveau depozitată o cantitate mare de miere, ceară de albine, scândură şi cam tot ce ţine un om gospodar. Incendiul a distrus totul, astfel că cei doi, tată şi fiu, au rămas doar cu hainele de pe ei. Munca lor de-o viaţă a fost distrusă complet. Au ajuns să nu mai aibă unde pune capul jos. Până la incendiul devastator, cei doi aveau o gospodărie frumoasă şi reuşeau să se descurce din apicultură şi creşterea animalelor. Niciodată nu s-au dat înapoi de la muncă. Au trăit liniştiţi până la incendiul care le-a distrus totul. De atunci, nu îşi mai găsesc liniştea. Pentru că nu au rude la care să se poată duce, bărbaţii au fost nevoiţi să-şi improvizeze un pat, într-o magazie minusculă, lipită de grajdul animalelor. Cei doi foloseau încăperea pentru a depozita câte ceva. Au scos totul afară, ca să poată pune un pat construit din lemn, pe care să pună capul jos. Nicolae Miloşi spune că şi-ar fi construit o încăpere din lemn, dar toată scândura pe care o avea i-a ars. Nu are bani să cumpere alta, totul fiind mistuit în incendiu. Nu îşi doresc averi, nici palate! Vor doar o cameră pe care să şi-o construiască singuri. Nicolae şi Valentin Miloşi au nevoie de ajutorul semenilor pentru a avea un adăpost. Autorităţile locale încearcă să acorde sprijin în măsura posibilităţilor. Totodată, primarul localităţii a făcut un apel către toţi oamenii care pot ajuta fie cu sume de bani, fie cu diferite obiecte, să vină în sprijinul acestei familii. La acest moment, terenul pe care se afla casa trebuie curăţat, pentru ca oamenii să îşi poată clădi o nouă locuinţă. Până când acest lucru va fi posibil, vor fi nevoiţi să stea în locuinţa improvizată. Cine doreşte să îi ajute poate lua legătura direct cu familia sau cu autorităţile locale. 

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!