20.7 C
Campulung Muscel
22/06/2024

Dezamăgitor! Dacă eşti elev de 8,50, primeşti bursă de merit

Ori Învăţământul câmpulungean e la pământ, ori aleşii PSD îşi fac campanie acordând cât mai multe burse copiilor votanţilor

Ca să se asigure că toţi elevii merituoşi ai Câmpulungului primesc aceeaşi bursă, nu diferenţiată, ca până acum, în funcţie de bugetele şcolilor, Liviu Ţâroiu a propus Consiliului Local uniformizarea lor, de vreme ce efortul financiar revine Primăriei. Tot Primăriei a aparţinut şi până acum, dar copiii din municipiu nu erau recompensaţi cu aceeaşi sumă pentru performanţele lor, situaţie care genera inechităţi, chiar o frustrare, în situaţia în care un rezultat superior, obţinut la o olimpiadă, era răsplătit de şcoală cu bani mai puţini decât altă şcoală care şi-a rezervat un buget mai generos. Pentru rezultate, poate, nu la fel de sclipitoare. Pe de altă parte, opoziţia a vrut şi ea să se asigure că încasatorii burselor, indiferent de natura lor, iau banii pe merit şi că fondurile nu servesc unui scop electoral. Adică, în loc de stimulare a elevilor performeri, să nu fie stimulaţi cumva părinţii votanţi. Chiar dacă directorii instituţiilor de învăţământ stabilesc cine sunt beneficiarii, aleşii PNL au cerut ca listele să ajungă în Consiliul Local. Deşi, dacă numele bursierilor sunt deja bătute în cuie la nivelul Consiliilor de Administraţie, nu vedem la ce le foloseşte studierea lor tardivă. Intervenţia de bun simţ, făcută la dezbaterea din 27 septembrie 2018, pe care o reţinem în deschiderea acestui articol, face referire la pragul fixat mult prea jos ca să fii bursier de merit: media 8,50, ceea ce reflectă nivelul Învăţământului la Câmpulung. 

Bugetul local suportă cele 436 de burse  

În liceele bune, media 8,50 nu e greu de obţinut, susţin liberalii, îngrijoraţi că trei sferturi dintre elevi ar trebui să fie bursieri, în sensul că „nota de plată” suportată de bugetul local este prea ridicată. Nu le împărtăşeşte opinia Liviu Ţâroiu, potrivit căruia ar fi de suportat doar 436 de burse, la toate şcolile din municipiu, burse de toate categoriile. Dar să vedem ce prevede proaspăta hotărâre de Consiliu despre această formă de recompensare a copiilor şi adolescenţilor care excelează (sau nu) la studii, valabilă pentru anul şcolar 2018-2019.   

=Bursele de performanţă, cuvenite olimpicilor, sunt de 1.000 de lei şi 500 de lei. Primesc 1.000 de lei, în fiecare lună, elevii clasaţi pe locurile I, II sau III la etapele naţionale ale olimpiadelor şi concursurilor şcolare naţionale, organizate de Ministerul Educaţiei, dar şi cei care s-au calificat în loturile de pregătire, organizate de minister, pentru competiţiile internaţionale. Câştigă 500 de lei, lunar, copiii care au obţinut locurile I, II sau III la etapele naţionale ale competiţiilor sau concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau tehnico-ştiinţific, de nivel naţional, organizate de minister.

=Bursele de merit, care vor fi cele mai numeroase, diferenţiate pe medii, ajung nu numai la elevi merituoşi, cum spune denumirea, ci şi la cei de nivel mediu. Căci media minimă de la care se acordă bursele de merit, 8,50, nu-l include pe beneficiar în rândul copiilor buni ai şcolii. Aşadar, ca să acceadă la acest tip de recompensă, şcolarii şi liceenii, inclusiv cei de la şcoala profesională, trebuie să fi obţinut media generală de cel puţin 8,50 şi nota 10 la purtare în anul şcolar anterior, respectiv în primul semestru al anului în curs, pentru elevii aflaţi în clasele de început ale învăţământului gimnazial, liceal sau profesional. Pentru media 10, se acordă 200 de lei pe lună; pentru medii cuprinse între 9,99 şi 9,50 – 150 de lei pe lună; între 9,49 şi 9,00 – 100 de lei pe lună; între 8,99 şi 8,50 – 50 de lei pe lună. 

Tot cu bursă de merit sunt răsplătiţi şi ocupanţii locurilor I, II şi III la etapele judeţene ale olimpiadelor şi concursurilor şcolare naţionale, organizate de minister: locul I – 100 de lei pe lună; locul II – 80 de lei pe lună; locul III – 50 de lei pe lună. Aceleaşi sume, diferenţiate pe locuri, I, II şi III, le primesc cei care le-au obţinut la etapele judeţene ale competiţiilor sau concursurile cultural-artistice, sportive sau tehnico-ştiinţifice. 

=Bursa de studiu este o formă de ajutor a elevilor care provin din familii cu un venit lunar mediu pe membru de familie, pe ultimele trei luni, cel mult egal cu salariul minim pe economie şi care au media generală peste 7,00 şi nota 10 la purtare, în semestrul anterior celui în care se acordă bursa. Hotărârea de Consiliu, recent adoptată, prevede că, în situaţia în care bursa de studiu nu se cumulează cu bursa de merit sau de performanţă, cuantumul ei va fi de 100 de lei pe lună. Dacă se cumulează, atunci, se reduce la 50 de lei pe lună. 

=Bursele de ajutor social le primesc copiii aflaţi în situaţii materiale şi medicale deosebite. La un ajutor în valoare de 100 de lei, pe lună, au dreptul orfanii, bolnavii de TBC, aflaţi în evidenţa dispensarelor şcolare, bolnavii de diabet, boli maligne, sindromuri de mal-absorbţie grave, insuficienţe renale cronice, astm bronşic, epilepsie, cardiopatii congenitale, hepatită cronică, glaucom, miopie gravă, boli imunologice sau infestaţi cu virusul HIV ori bolnavi de SIDA sau care suferă de poliartrită juvenilă, spondilită anchilozantă ori reumatism articular, handicap locomotor, tulburări din spectrul autist, boli hematologice (hemofilie, talasemie, etc.), surditate, fibroză chistică şi orice alte boli cronice pe care Consiliile de Administraţie ale şcolilor le pot lua în considerare. Este necesar certificatul eliberat de medicul specialist, avizat de medicul de familie sau medicul de la cabinetul şcolar. 

Se încadrează în categoria beneficiarilor, dar cu 50 de lei pe lună, elevii din mediul rural, şcolarizaţi la Câmpulung, întrucât n-au posibilitatea să studieze la un liceu la ei acasă. Este avută în vedere, tot cu 50 de lei pe lună, o a treia categorie de elevi ale căror familii: 1.nu realizează un venit net mediu lunar, pe ultimele 12 luni, pe membru de familie, mai mare de 50% din salariul minim net pe economie; 2.nu deţin terenuri agricole cu o suprafaţă mai mare de 20.000 mp, în zonele colinare şi de şes, şi de 40.000 mp, în zonele montane.  

=Hotărârea de Consiliu, votată la sfârşitul lunii septembrie, mai prevede şi o bursă de ajutor social ocazional de 100 de lei, o dată pe an, acordată elevilor ale căror venituri nete lunare pe membru de familie nu depăşesc 75% din salariul minim net pe economie.

Potrivit primarului Ţâroiu, sunt două burse de performanţă acordate la Colegiul Naţional „Dinicu Golescu”, 270 de burse de merit, acordate la mai multe instituţii şcolare, 12 burse de studiu, toate la „Dinicu Golescu”, şi 152 de burse sociale. Pentru burse, până în acest moment, s-au plătit 90.000 lei, la nivel de municipiu. În ceea ce priveşte bursele sociale, Liviu Ţâroiu a propus ca, la şcoala generală, acestea să fie acordate numai copiilor din Câmpulung, întrucât cei de la ţară vin la oraş căci aşa doresc părinţii, care îşi permit această cheltuială. În schimb, liceenii primesc fără deosebire de localitatea de domiciliu, pe considerentul că nu sunt licee la comune, exceptând Rucăr şi Stâlpeni, care, însă, au un anumit specific, care limitează posibilităţile de studiu ale adolescenţilor. Dacă media la purtare scade sub 10, elevul pierde bursa. 

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!